Eerste vrouwelijke 'Doctor Who' blijkt alsnog grote hit bij fans: "Jodie doet het véél beter dan sommige van haar voorgangers"

Jodie Whittaker overtuigt iedereen ervan dat de Doctor ook een vrouw kan zijn.
BBC Jodie Whittaker overtuigt iedereen ervan dat de Doctor ook een vrouw kan zijn.
Er heerste veel controverse rond het nieuwe seizoen van 'Doctor Who', dat gisteren in première ging op BBC One. Jodie Whittaker (36) neemt als eerste vrouw ooit de hoofdrol van de Doctor op zich, en daar kon niet iedereen zich in vinden. Tót de eerste aflevering werd uitgezonden, zo blijkt. "Waar waren we zo bang voor? Ze is fantastisch."

"Toegegeven, ik ben overtuigd," schrijft een fan van het programma op Twitter. Samen met 8,2 miljoen andere kijkers - de hoogste kijkcijfers voor het programma in 10 jaar tijd - keek hij toe hoe de Doctor in een vrouw veranderde. Whittaker verving daarmee Peter Capaldi, die zich sinds 2014 de Doctor mocht noemen.  

De enige keer dat er nog meer mensen keken was in 2008, toen David Tennant (tot vandaag nog steeds de populairste Doctor) zijn laatste aflevering speelde. Hij haalde 8,4 miljoen kijkers. 

Jodie is al de 13de acteur die de rol vertolkt, maar ze brengt toch iets unieks naar de tafel. Volgens sommigen zelfs iets dat al een tijdje ontbrak in het programma. "Haar energie, haar humor, haar eigenaardigheid... Vrouw of niet, dit is een échte Doctor zoals die zou moeten zijn. Zoveel enthousiasme hebben we sinds Tennant niet meer gehad."

Niet de enige

Het is duidelijk dat Jodie het publiek tegen de verwachtingen in voor zich heeft gewonnen. En zij is niet de enige vrouw die met succes een mannelijke rol overneemt.

Zo zien we in 'Elementary', de Amerikaanse serie over Sherlock Holmes, Lucy Liu als vrouwelijke Watson. Bovendien is ook de bekende schurk Moriarty daarin gecast als vrouw, namelijk Natalie Dormer. In 'Ocean's 8' bestaat het team van criminelen opeens volledig uit vrouwen, en daarvoor werd het team van de 'Ghostbusters' in 2016 al eens volledig vrouwelijk. 

Toch is niet iedereen fan van het concept. Zo kondigden de makers van de 'James Bond'-films deze week nog aan dat agent 007 nooit een vrouw zal zijn. "Dat is ook niet nodig," verklaart producent Barbara Broccoli. "We hoeven geen mannelijke personages in vrouwen te veranderen. Laten we gewoon meer vrouwelijke personages verzinnen en het verhaal aanpassen aan die vrouwelijke personages." 

Lucy Liu als Joan Watson in 'Elementary'.
vier Lucy Liu als Joan Watson in 'Elementary'.
De cast van 'Ocean's 8'.
RV De cast van 'Ocean's 8'.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Jets

    Er is nooit in de serie expliciet duidelijk gemaakt welk geslacht de Doctor heeft. Dus de bewering hier dat Jodie een mannenrol overneemt klopt langs geen kant. Het is trouwens niet de eerste keer in de serie , de Master reincarneerde al in Missy.

  • Robin Van Hoof

    Vond het voor de eerste aflevering niet slecht. Zal altijd blijven zien, maar ik wacht toch eerst een paar afleveringen voor ik zeg of ze als "doctor" goed is.