Eerste episode nieuwe X-Files genadeloos neergesabeld

youtube
De fans telden af naar My Struggle, de eerste episode van de nieuwe X-Files. Met nog altijd Dana Scully (Gillian Anderson) en Fox Mulder (David Duchovny) in de hoofdrol. De teleurstelling was des te groter bij heel wat kijkers en tv-journalisten zondag. Kort samengevat was de eerste van de zes vers ingeblikte afleveringen geen hoogvlieger. "Maar", zo beweert Vanity Fair, "de twee volgende episodes zijn écht wel een pak beter".

Nee, dit was duidelijk niet het beste werk van schrijver en regisseur Chris Carter. Daar bestaat online nogal wat consensus over bij tv-reporters. Het deed Price Peterson (tv.com) denken aan Carters tweede X-Files-film, die volgens hem ook al op niet veel trok. "Het excuus van Carter was toen de staking van het schrijversgild, maar wat kan hij nu inroepen?" vraagt Peterson zich af in zijn recensie. Hij vindt niets terug van de oorspronkelijke trendzettende eigenschappen, zoals "de sfeervolle film-noir-invloeden, de ingehouden spanning, de intelligente dialogen, de visuele storytelling en de kunstige horror".

Koppel?
Peterson beseft dat de eerste aflevering als hoofddoel had om Mulder en Scully weer met een nieuwe uitdaging bij de FBI te krijgen, en hij geeft toe dat Carter daarin wel slaagde. Wie zich nog nauwelijks iets herinnert van de X-Files dertien jaar geleden - de reeks liep over negen seizoenen tussen 1993 en 2002 - kon toch meteen weer volgen. "Hoe waziger je beeld, hoe beter eigenlijk", schrijft Peterson. De kijker werd een handje geholpen door een recapitulatieve fotoreeks: het jongere zusje van Mulder werd ontvoerd, waardoor Mulder een fascinatie opliep voor ufo's. En onderweg botste hij dan al eens op gekke monsters. Ook de bijzondere band tussen Scully en Mulder - ze werden een koppel in de film uit 2008, remember? - kreeg aandacht.

"Maar toch wou ik dat deze episode ook maar één gram had gehad van het vakwerk waar The X-Files bekend om stond", besluit Peterson.

De recensie in Variety ligt in dezelfde lijn en stelt net als tv.com vast dat de eerste aflevering "niets van de geestigheid, spanning of stijl bevat die de oorspronkelijke reeks zo bijzonder maakte". De conclusie is hard: "Hopelijk is wat er ook zal volgen interessanter dan dit uurtje teleurstellende televisie."

Chemie of niet?
De Telegraph haalt iets positiefs aan: "De chemie tussen David Duchovny en Gillian Anderson blijft overeind." Maar de algemene teneur is toch ook hier "ontgoocheling". "Betrouwbare bronnen beweren dat de serie vanaf de derde episode meer spanning en humor krijgt. Ik wil daarin geloven - heb je hem? - maar er komt de komende jaren een stoet van gelijkaardige serie-revivals op ons af. Ik wil niet in een constante staat van 'ik word oud', van teleurstelling en van wantrouwen in mijn eigen smaak verkeren."

Magie
De Hollywood Reporter bevestigt dat My Struggle "niet goed was". Tim Goodman stelt zichzelf en ons de vraag of het wel zo'n goed idee was om de cultserie weer uit de prullenmand te vissen, en zo ja, of zes afleveringen dan wel volstaan. Het probleem ligt volgens hem bij de acteurs en Carters monologen. Duchovny en Anderson hebben niet hun ziel in de herneming gelegd, vindt hij, "en dat is dodelijk in combinatie met de langdradige mono- en dialogen". Ook hij besluit met hoop op beterschap, maar zonder veel overtuiging. "Misschien kan dit verraad nog afgewend worden, als de vijf andere afleveringen veel beter zijn. Misschien kunnen die vijf episodes de personages en het concept (en de acteurs) nieuw leven inblazen. Maar soms is het misschien beter dingen gewoon te laten rusten, en in hun context van tijd en ruimte te laten. Je kan niet zomaar de oorspronkelijke magie opnieuw oproepen."

De waarheid? Die bestaat niet in recensieland. En anders ligt ze uiteraard ginder ergens in het ijle.

Chris Carter.
photo_news Chris Carter.
David Duchovny mocht net maandag zijn eigen ster op de Hollywood Walk of Fame onthullen. De 55-jarige acteur voelde zich zeer vereerd.
photo_news David Duchovny mocht net maandag zijn eigen ster op de Hollywood Walk of Fame onthullen. De 55-jarige acteur voelde zich zeer vereerd.