Dit seizoen 4.200 figuranten in ‘Thuis’ en ‘Familie’: iedereen kan een pint pakken in de Withoeve of de Jan & Alleman

RV
Wil je als 'Thuis'-fan eens bediend worden in de Withoeve? Of mag Jan jou op de set van 'Familie' een pint tappen in de Jan & Alleman? Dat kan, want meespelen in Vlaamse soaps blijkt helemaal niet zo moeilijk. De makers van 'Familie' en 'Thuis' zijn immers voortdurend op zoek naar figuranten. Dit seizoen zelfs zo'n 4.200. "Slechts weinigen doen het louter voor de vergoeding."

In 'Thuis' en 'Familie' draaien de verhalen rond een dertigtal hoofdpersonages, maar regelmatig duiken er ook een pak onbekenden op in beeld: de figuranten. Ze zeggen niks, kijken zelden op en passeren vaak in een flits. Toch zijn ze broodnodig.

"Wij hadden in het 28ste seizoen iets meer dan 3.000 figuranten nodig", zegt Wim Feyaerts, creative producer bij 'Familie'. "Aangezien we zo'n 10 maanden per jaar draaien, komt dat neer op een gemiddelde van 300 per maand. Dat kwam vooral door de vele massascènes. Zo figureerden er bij de opnames van het proces van Veronique in de Leuvense rechtbank vijf dagen na elkaar telkens zo'n 100 mensen. Maar ook zonder die massascènes kunnen we wel wat volk gebruiken. Elke week draaien we sowieso twee keer in de Jan & Alleman, waarvoor we tien figuranten inschakelen. Al zijn er natuurlijk ook dagen waarop we enkel onze hoofdcast nodig hebben."

Bij 'Thuis' ligt de vraag naar figuranten iets lager. "Vorig seizoen hadden onze scenaristen toch nog iets meer dan 1.200 figurantenrollen voorzien", zegt 'Thuis'-producer Hans Roggen. "Die werden vertolkt door 312 mannen en 440 vrouwen. Dat aantal ligt iets lager, omdat sommigen verschillende keren werden ingeschakeld en in meerdere scènes te zien waren."

Cipier gezocht

Beide soaps werken voor hun zoektocht naar figuranten samen met het castingbureau In The Picture. Ook tv-zenders, productiehuizen en filmmakers posten daar hun zoekertjes. Zo is 'Familie' voor volgende week nog op zoek naar een cipier, een Japans uitziende zakenman en een ceremoniemeester. Bij 'Thuis' kan men nog wandelaars, zakenlui en jongeren gebruiken.

Rijk word je er niet van

Bij elke oproep staat ook vermeld wat de vergoeding voor de gelegenheidsrol is. Want ja, ook figuranten worden betaald. De twee Vlaamse soaps hanteren ongeveer dezelfde tarieven. Om één of twee uur op de set aanwezig te zijn, wordt doorgaans 20 tot 45 euro betaald. Rijk word je daar dus niet van, maar dat vinden de meesten absoluut niet erg.

"Uit alle geïnteresseerden die op onze oproep reageren, selecteren wij de meest geschikte kandidaten", zegt Feyaerts. "Voor de Foodbar zoeken we bijvoorbeeld meestal figuranten die iets jonger zijn dan die in de Jan & Alleman. Bij ons maakt iedereen kans op zo'n rolletje, want we proberen zoveel mogelijk nieuwe gezichten te gebruiken. Sommigen zien hun figurantenrol als de ultieme kans om hun favoriete acteur eens te ontmoeten. Anderen beschouwen het dan weer als een vaste hobby. Op de set zijn er tussen de figuranten al heel wat vriendschappen ontstaan."

Juiste mix

Hetzelfde geluid klinkt bij 'Thuis'. "Onze verantwoordelijke voor de figuratie maakt de uiteindelijke selectie, zodat we de juiste mix in beeld kunnen brengen", vertelt Roggen. "Het publiek dat in een jeugdclub rondloopt, is bijvoorbeeld anders dan in een ziekenhuisgang. Kijkers die zich bij ons als figurant opgeven, willen vooral graag eens op een tv-set staan. Onze studio's bevinden zich in Leuven, waar heel wat studenten wonen. Die willen overdag gerust eens in café de Frens komen zitten om hun geld dan al meteen 's avonds in een echt café op de Oude Markt uit te geven."

Wie zelf graag eens wil figureren, kan zich inschrijven op www.inthepicture.com

'Thuis'-figurant Bram Vereeken (25)

"Ik ben er destijds mee gestart omdat ik eens op tv wilde komen en achter de schermen wilde kijken", zegt Bram Vereeken (links). "Dat viel zo goed mee, dat ik het ben blijven doen. Gemiddeld één keer per maand sta ik op de set van 'Thuis' als klant in de Frens of de Withoeve. Maar ik speelde ook al eens een verpleegkundige en een sollicitant bij Karin Baert. Toen mocht ik zelfs zeggen: 'Bedankt, ik kijk ernaar uit.' Vroeger droomde ik van een carrière als acteur. Nu vind ik het al voldoende om af en toe op te duiken in 'Thuis'."

'Familie'-figurant Yvy Wils (45)

"Vier jaar geleden schreef ik me in bij In The Picture, omdat ik eens wilde zien hoe tv wordt gemaakt", zegt Yvy (links). Die dag op de set van 'Familie' was heel plezant en ik had het geluk dat ze toen net met een nieuw decor van Fashion waren gestart. Daar zochten ze 15 vaste figuranten voor, die daar als werknemers constant zouden rondlopen. Sindsdien figureer ik bijna wekelijks. Die kliek is intussen een hechte familie geworden. Bij ons in de bakkerij herkennen de klanten me vaak, maar iedereen weet dat ik contractueel niks mag verklappen."

RV