Dit najaar lanceert één elf nieuwe programma's

De vijfdelige reeks 'Albert II', met Lucas Van den Eynde als koning Albert, moet de grote publiekslokker worden.
Kos De vijfdelige reeks 'Albert II', met Lucas Van den Eynde als koning Albert, moet de grote publiekslokker worden.
Vanmiddag stelde de VRT zijn Eén-programmatie voor het najaar voor. Blikvangers daarbij zijn de dramareeks 'Albert II' met Lucas Van den Eynde in de hoofdrol, 'Reizen Waes' waarin Tom Waes naar ongebruikelijke vakantieoorden trekt, de fictiereeks 'Eigen Kweek' over West-Vlaamse aardappelboeren en 'Birth Day' waarin fotografe Lieve Blancquaert nieuw leven portretteert.

Eén zet ook in op jong talent. 'Missie Mosango', van jonge tv-makers, volgt zes jonge Vlaamse hulpverleners in een Congolees ziekenhuis. In 'Bye Bye Mama' trekken twee jonge Kempenaren de deur van het ouderlijke huis achter zich dicht om de reis van hun leven te maken. Het plan? Acht landen zien in acht maanden.

In 'Bye Bye Mama' willen twee jonge Kempenaren acht landen zien in acht maanden.
VRT In 'Bye Bye Mama' willen twee jonge Kempenaren acht landen zien in acht maanden.

Nog nieuw talent in 'Sing that Song', de comeback van 'De Notenclub' met twee pianovirtuozen die op zaterdagavond een muzikaal duel aangaan. Eva Daeleman van haar kant verzamelt jonge reporters rond zich voor een nieuw lifestyleprogramma op donderdagavond.

'Sing that Song' wordt de comeback van de muzikale quizshow 'De Notenclub' genoemd.
VRT 'Sing that Song' wordt de comeback van de muzikale quizshow 'De Notenclub' genoemd.

In 'De televisieroute' viert Eén zestig jaar televisie met Ben Roelants. In december, wanneer 'Café Corsari' met jaarlijks verlof gaat, komt er een nieuw entertainmentprogramma.

Opmerkelijk wordt wellicht 'Reizen Waes', waarin Tom Waes naar landen trekt die de doorsnee toerist liever links laat liggen.

Tom Waes in 'Reizen Waes'.
VRT Tom Waes in 'Reizen Waes'.

Grote publiekslokker moet de vijfdelige reeks 'Albert II' worden, die vanaf zondag 8 september op zondagavond wordt uitgezonden. 'Albert II' is fictie, maar is tevens geworteld in de historische realiteit. Daarnaast keert Eén op donderdagavond terug in de tijd met 'Boudewijn. Naar het hart van de koning', een vierdelige documentaire.

Lucas Van den Eynde als koning Albert.
VRT Lucas Van den Eynde als koning Albert.

Maar er is nog meer fictie. 'De Ridder' wordt een langlopende misdaadreeks op zondagavond. Clara Cleymans kruipt daarvoor in de huid van de jonge, ambitieuze openbare aanklager Helena De Ridder.

'Eigen kweek' is een zesdelige fictiereeks met Dirk Van Dijck en Sien Eggers in de hoofdrollen. De reeks, die op dinsdag wordt uitgezonden, gaat over een familie aardappelboeren in het West-Vlaamse Wijtschate. Wanneer de familie wordt getroffen door financiële rampspoed, beginnen vader Jos en zoon Steven cannabis te kweken om het hoofd boven water te houden.

Op dinsdag komt 'Eigen Kweek', over West-Vlaamse aardappelboer die besluiten wiet te gaan kweken.
VRT Op dinsdag komt 'Eigen Kweek', over West-Vlaamse aardappelboer die besluiten wiet te gaan kweken.

In 'Birth Day' zoekt Lieve Blancquaert wereldwijd antwoorden op de vraag wat het betekent om op een bepaalde plek in de wereld geboren te worden.

Programma's die terugkomen na een succesvol eerste seizoen, zijn onder meer 'Het Perfecte Koppel', 'Vroeger of Later' en 'Twee tot de zesde macht'.

Jean Philip De Tender, de netmanager van Eén, stelde tijdens de persconferentie met open vizier naar de toekomst van de zender te kijken. "De lancering van de nieuwe zenders VIER en VIJF zorgde voor een nieuwe dynamiek bij de VRT en we hebben die kansen gegrepen en tal van nieuwe programma's gelanceerd. De kijker is ons daarbij trouw gebleven", aldus De Tender.

"Een nieuw medialandschap heeft voor ons nieuwe kansen gecreëerd. En we hebben die met volle goesting gegrepen en veel nieuwe programma's gelanceerd", aldus De Tender. Hij vergeleek de marktaandelen van Eén van september 2011 tot mei 2012 met die van september 2012 tot mei 2013. Eén ging in primetime van 36 procent naar 33,7 procent. "We verloren enkele procenten, maar die gingen vooral naar kleinere spelers. Eén blijft dus marktleider", stelde De Tender.

In 'Birth Day' zoekt Lieve Blancquaert wereldwijd antwoorden op de vraag wat het betekent om op een bepaalde plek in de wereld geboren te worden.
VRT In 'Birth Day' zoekt Lieve Blancquaert wereldwijd antwoorden op de vraag wat het betekent om op een bepaalde plek in de wereld geboren te worden.
Netmanager Jean Philip De Tender.
PHOTO_NEWS Netmanager Jean Philip De Tender.