Dit is kapitein Walker: 101 jaar nadat hij sneuvelde in Langemark krijgt deze militair eindelijk een gezicht

Bij opgravingen in het West-Vlaamse Langemark, in het bestek van de Eén-reeks 'Ten oorlog special: onder Vlaamse velden', werden niet minder dan 45 gesneuvelde soldaten gevonden. Eén ervan eist meteen alle aandacht op.

De stoffelijke resten van deze soldaat, opgegraven in het gebied waar in de eerste dagen na de gasaanval van 22 april 1915 zwaar werd gevochten, blijken enorm goed bewaard. Ook de objecten die bij het lichaam worden gevonden, zoals een medaillon, een fluitje en een verrekijker, doen de hoop op identificatie toenemen.

Na analyse van het botmateriaal, onderzoek van de vondsten én toetsing aan de geschiedkundige bronnen komen de archeologen tot de conclusie dat de kapitein maar één man kan zijn: Henry John Innes Walker. Een Nieuw-Zeelander, aangesloten bij het Britse leger. Hij sterft in Langemark, in de ochtend van 25 april. Een datum die qua symboliek kan tellen: kapitein Walker sterft exact op het moment dat de Australiërs en Nieuw-Zeelanders landen op de stranden van Gallipoli. Op Anzac Day.

Nu, 101 jaar later, worden de stoffelijke resten van Henry John Innes Walker gevonden en opgegraven. Binnenkort krijgt hij een laatste rustplaats. Nabestaanden, die al een eeuw wachten op nieuws, worden op dit moment gecontacteerd.

Het identificeren van gevonden soldaten uit de eerste Wereldoorlog is hoogst uitzonderlijk. Dat dit proces op de voet kon worden gevolgd door Arnout Hauben en zijn ploeg is dat des te meer.

'Ten oorlog special: onder Vlaamse velden': vanavond om 21.25 uur op Eén.

Henry John Innes Walker, een Nieuw-Zeelander, aangesloten bij het Britse leger, sterft in Langemark in de ochtend van 25 april 1915.
vrt Henry John Innes Walker, een Nieuw-Zeelander, aangesloten bij het Britse leger, sterft in Langemark in de ochtend van 25 april 1915.
Een beeld van de opgravingen in het West-Vlaamse Langemark.
vrt Een beeld van de opgravingen in het West-Vlaamse Langemark.
vrt