Deze serie móet je gewoon zien: 'Legion' is verslavend en wordt geregisseerd door een Belg

Dan Stevens als David Haller/Legion
FOX Dan Stevens als David Haller/Legion
Schrap al je plannen morgen om 22.30u, want er komt iets heel speciaals op televisie. FOX lanceert dan wereldwijd de nieuwste Marvel-serie, ook bij ons. De eerste afleveringen beloven alvast veel goeds: een mindfuck van jewelste met topacteurs en... een Belgische topregisseur.

De laatste jaren worden we overspoeld met superheldenfilms -en series, maar de makers van 'Legion' hebben echt alle registers opengetrokken om ons een unieke serie te serveren. Wie al een boontje had voor de X-Men van professor Charles Xavier, zal smullen van deze serie. Want Legion is niemand minder dan Xaviers zoon, een uiterst machtige mutant.

De reeks speelt zich af in het pre-X-Men tijdperk. De wereld is zich nog niet bewust van de mutanten in haar midden. David Haller/Legion lijdt aan schizofrenie en woont al zijn hele leven in psychiatrische instellingen. Wanneer de liefde van zijn leven haar intrede maakt in de instelling, ontdekt David dat zijn waanbeelden wel eens echt zouden kunnen zijn.

Dan Stevens als David Haller
FOX Dan Stevens als David Haller

Referentie voor toekomstige series

Legion tilt het genre naar een niveau dat de volgende superheldenfilms en -series zullen moeten volgen. Al vanaf het eerste frame is het duidelijk: deze serie ademt klasse. De showrunner is dan ook niet de eerste de beste. Noah Hawley, het brein achter het fenomenale 'Fargo', schotelt je een psychedelische trip voor die al even verslavend is als lsd.

Hawley verzamelde voor 'Legion' opnieuw enkele fantastische talenten. Dan Stevens neemt de hoofdrol voor zijn rekening. De Brit brak door met 'Downton Abbey' en is binnenkort als 'The Beast' te zien naast 'Beauty' Emma Watson. En Aubrey Plaza ('Parks & Recreation')  is weer haar geniale zelf als de beste vriendin van Legion in de instelling. Andere toprollen zijn weggelegd voor Rachel Keller ('Fargo') en Jean Smart ('Fargo', 'Frasier').

Wij kijken vooral uit naar aflevering 5, want die is geregisseerd door een jonge Vlaming.

Noah Hawley, het brein achter 'Fargo' en een van de grootste namen in Hollywood.
FOX Noah Hawley, het brein achter 'Fargo' en een van de grootste namen in Hollywood.

"Ik heb eerst geweigerd"

Tim Mielants is grof wild in televisieland. Naast Vlaamse producties als 'Code 37', 'Cordon' en 'Professor T', regisseerde hij al het volledige derde seizoen van de Britse topserie 'Peaky Blinders'.

Met 'Legion' komt de Vlaming nu echt in de bovenste schuif van Hollywood te liggen, maar aanvankelijk weigerde hij het aanbod. "Ik kijk wel graag naar superheldenfilms, maar ik ben geen specialist", vertelt Mielants aan onze redactie. "Ik heb dus eerst geweigerd maar Noah (Hawley, red.) heeft mij echt gepusht, want hij wou geen typische superheldenfilm. Ik ben ontzettend blij dat ik toch heb toegezegd."

Tim Mielants op de set van 'Peaky Blinders'
Walkie Talkie Tim Mielants op de set van 'Peaky Blinders'

"Ik mocht 'Fargo' regisseren."

Tim Mielants

Taboe rond psychiatrie doorbreken

"Met 'Legion' wilden we een wereld creëren waarin we in de geest van een personage kruipen", zegt Mielants. "Je bent als kijker nooit veilig, want als je denkt te weten hoe de vork in de steel zit, wordt je weer verrast. Je voelt je eigenlijk een beetje zelf een psychiatrische patiënt." Met 'Legion' wordt zo ook een beetje het taboe rond de psychiatrie doorbroken. "Er wordt nooit een oordeel geveld."

FOX

"Ik mocht 'Fargo' regisseren"

De samenwerking tussen Mielants en Hawley bleek een schot in de roos. "Hij heeft mij vrij gelaten om te experimenteren, waardoor ik dingen heb gemaakt die ik anders nooit zou draaien", aldus Mielants.

Hawley heeft Mielants zelfs gevraagd om de laatste vier afleveringen van het nieuwe seizoen van 'Fargo' te regisseren. "Een job waarvoor ik moorden zou hebben gepleegd", vertelt Mielants, die het onweerstaanbare aanbod toch moest weigeren. "Heel zuur, maar ik had al andere verplichtingen."

Mielants is momenteel in Boedapest voor de opnames van 'The Terror', een nieuwe prestigereeks van AMC (bekend van 'The Walking Dead'). Hij regisseert er de eerste vier afleveringen en heeft als uitvoerend producent een groot aandeel in de visuele stijl. Een fantastisch project dus, waarvoor Mielants 'Fargo' aan zich moest laten voorbijgaan.

"Hollywoodacteurs zijn elke cent waard. Eens ze ervoor gaan, krijg je diamanten voor je."

Tim Mielants

"Hollywoodacteurs zijn elke cent waard"

Als je een aanbod om 'Fargo' te regisseren kan weigeren, dan mag je je gerust tot de absolute wereldtop rekenen. Het rijtje steracteurs die al voor de lens van Mielants stonden, is met Tom Hardy en Cillian Murphy ronduit indrukwekkend. Maar zijn die ook zo goed als hun bankrekening doet uitschijnen? "In het begin wou ik wel eens zien wat ze in huis hadden. Het zijn multimiljonairs die met privéjets vliegen, dus ik wou weten of ze dat geld wel waard waren", verklapt Mielants. "Maar, ja, ze zijn elke cent waard. Eens ze ervoor gaan, krijg je diamanten voor je. Het is als de sleutels van een Ferrari krijgen, het enige wat je nog moet doen, is op de gas duwen."

Hoe ziet de toekomst van Tim Mielants eruit na 'Legion'? De weg naar film ligt volledig open, maar Mielants voelt zich goed bij televisie. "Televisie is heel interessant. Er is veel ruimte voor experimenten en risico's. Films hangen vast aan 'high concepts', er is weinig speelruimte."

Cillian Murphy en Tom Hardy in 'Peaky Blinders'
BBC Cillian Murphy en Tom Hardy in 'Peaky Blinders'

Niet te missen

'Legion' heeft werkelijk alles om de 'next big thing' te worden in Hollywood. Een weergaloze cast, een gedurfde stijl, een geniale showrunner en extreem getalenteerde jonge Belgische regisseur. Niet te missen wat ons betreft.

'Legion', vanaf morgen elke donderdag op FOX om 22.30u.

Prijzenpakket

In afwachting van de release delen wij vijf exclusieve prijzenpakketten uit aan jullie! Elk pakket bevat een Legion-koptelefoon, een pillendoosje en een cool lampje.

Omdat jullie massaal hebben deelgenomen aan de weggeefactie, zijn de vijf pakketten al de deur uit. De winnaars worden persoonlijk op de hoogte gebracht.

Bedankt voor jullie deelname!

Walkie Talkie
Walkie Talkie
Walkie Talkie