Exclusief voor abonnees

De wonderjaren van VTM:"Braaf imago, maar na de uren werd er ontzettend gezopen"

'Tien om te Zien' lokte ook wereldsterren. Willy Sommers wordt nog altijd week in de knieën als hij praat over Tina Turner.
CHRISTOPHE LERMYTE 'Tien om te Zien' lokte ook wereldsterren. Willy Sommers wordt nog altijd week in de knieën als hij praat over Tina Turner.
Het was niet lang na de eerste verjaardag van VTM. Gerechtsdeurwaarder Lucas Engelen stond in een loods die het promoteam van VTM speciaal had gehuurd om er gele briefkaarten op te slaan. Vandaag stuur je een sms of mail als je meedoet aan een wedstrijd op radio of tv, toen waren dat nog voorgedrukte kaarten die je op het postkantoor kon kopen. "Ziet dat ge geen been breekt", riep iemand naar Engelen. De hangar was omgetoverd in een berglandschap van juten postzakken.

Gerechtsdeurwaarder Engelen, de 'meester Van Backlé' van de commerciële zender, moest klauteren om een handvol winnaars te selecteren voor de stickerwedstrijd. Er hadden 300.000 mensen meegedaan. Bijna één op de vijf auto's in Vlaanderen had toen een zelfklever van VTM op de achterruit. Wie ermee rondreed, kon een nieuwe wagen winnen. Het was een waanzinnig en onvoorspelbaar succes, zoals ongeveer alles wat VTM in dat eerste jaar had gedaan.

Een paar maanden voor de start van VTM had algemeen directeur Carlo Gepts een optimistische winstprognose gemaakt, kwestie van zijn zenuwachtige aandeelhouders wat te kalmeren: 1,5 miljoen euro in het eerste jaar. "Ze zeiden: 'Als dat klopt, krijgt ge felicitaties van de jury, maar we geloven u niet'", zegt Gepts. "En ik zat er inderdaad een beetje naast. Na twaalf maanden sloot VTM de boekhouding af met 37 miljoen euro overschot." In de Belgische franken van toen klonk het nog duizelingwekkender: 1,5 miljard. Het geld stroomde binnen.

Je hebt 9% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Flora Nupie

  Dit waren de gouden jaren vóór de "Social Media" . Deze zijn definitief voorbij, spijtig !

 • Jozef Van Schuerbeeck

  De VTM is door onze politici opgericht om de VRT wakker te houden en goede programma's te doen maken. Het tegenovergestelde is gebeurd. De VTM is begonnen met onnozele programma's met als toetje het topprogramma "Familie". Wonderlijk lokte dat veel kijkers en heeft de VRT dat gezever moeten volgen. Voor mijn part mogen al die brol afschaffen.

 • paul van de velde

  Ge moest eens echt weten wat er allemaal niet is gebeurd achter de schermen. De grootste zuip en feest party's die ga maar denken kan. En iedereen foefelde maar met iedereen om er maar bij te kunnen zijn.

 • Rody Franks

  Raar, het ontstaan van VTM is nu net de reden dat ik al 30 jaar geen TV meer heb.

 • WILLIAM TAELMAN

  Er zal wel meer gebeurt zijn dan drinken achter de coulissen voor een mooi postje op de tv