Exclusief voor abonnees

DE VAKANTIE VAN Leah Thys (75): “Ik zal altijd het gevoel hebben dat mijn leven nog moet beginnen”

Wanneer de fotograaf haar vraagt om nog wat verder richting zee te stappen, zegt de actrice ineens: "Je hebt genoeg zee nu, gedaan." Een beetje diva, dan toch? "In de positieve zin van je grenzen stellen? Absoluut."
Jan De Meuleneir/Photo News Wanneer de fotograaf haar vraagt om nog wat verder richting zee te stappen, zegt de actrice ineens: "Je hebt genoeg zee nu, gedaan." Een beetje diva, dan toch? "In de positieve zin van je grenzen stellen? Absoluut."
Een dorp aan de Opaalkust in Frankrijk, niet ver van de Belgische grens. Daar ontrollen zich de zomers van 'Thuis'-actrice Leah Thys, sinds ze er een paar jaar geleden samen met haar echtgenoot een vakantiehuisje kocht. Want daar vindt ze rust. "Aan onze Belgische kust kan ik niet buitenkomen zonder constant 'Marianne!' te moeten horen." Haar eeuwige gevoel van onbestemdheid, dat ze als kind al had, gaat gewoon mee op vakantie. "Ik heb dat aanvaard, mijn zwaarmoedigheid."

Tot en met vrijdag praten we elke dag met een bekende Vlaming over de manier waarop hij/zij vakantie neemt in deze bijzondere zomer. Vandaag in onze reeks ‘De vakantie van’: actrice Leah Thys. 

Het Noord-Franse dorp stelt op zich niet zo heel veel voor. Veel vergane glorie zoals wel typisch voor de streek, nogal wat friterieën en een paar lunaparken ter vermaak van de verdwaalde toerist, hoop en al één echt deftig restaurant. Maar: het stuk dat de Noordzee hier van zichzelf prijsgeeft, in kleuren die zelfs door de beste schilders amper te vangen zijn, is van het mooiste wat er is. Het water trekt zich hier bij eb zo ver terug dat het strand letterlijk eindeloos lijkt. Leahs vrijstaande vakantiehuisje, op zevenhonderd meter van de dijk, heeft iets Laura Ashley-achtigs. En past derhalve perfect bij de actrice die tot haar 49ste elf jaar lang in Engeland woonde - om er theaterstukken te regisseren en les te geven aan de befaamde Guildford School of Acting - en daar voor eeuwig een voorliefde voor het land aan overhield. Een huisje dus in blauw en wit, vol wild groeiende bloemen in de kleine voortuin die met een alleraardigst houten hek-met-poortje van de straat is afgescheiden.

Je hebt 7% van dit artikel gelezen
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.