De tv reist mee: zo bekijk je programma’s van thuis op vakantie

Shutterstock
Op vakantie blijft u eventjes verstoken van de tv-programma's die u thuis op het scherm te zien krijgt. Tenzij u een tablet of laptop meeneemt in de reiskoffer, want onze telecomproviders maken het makkelijker dan ooit om uw favoriete programma's te volgen in het buitenland.

Op vakantie kunt u geen tv-kijken zoals u dat thuis doet, en heel wat kijkers zullen dat ongetwijfeld als een verlossing zien. Maar wanneer u écht niet zonder uw vaste tv-afspraken kunt, zijn er mogelijkheden te over om ze gewoon mee te nemen in de reiskoffer. Wat u nodig hebt, is een toestel met een scherm - en een internetverbinding - waarop u gestreamde inhoud kunt ontvangen. Een tablet of een laptop dus.

Welke programma's u precies zult kunnen bekijken op uw vakantiebestemming hangt af van van uw provider voor digitale tv, maar de keuze is groter dan u denkt. Met Pickx van Proximus, Yelo van Telenet of de Orange TV-app krijgt u alle tv-zenders naar uw toestel gestreamd, en zelfs het merendeel van de functies die u thuis krijgt - zoals programma's met uitstel bekijken. U down-loadt gewoon de app in kwestie.

Op de laptop bedient u het aanbod gewoon via uw webbrowser, al wordt daarbij veelal de voorkeur gegeven aan Chrome of Firefox. Safari, de standaardbrowser op Apple-toestellen, valt nogal eens uit de boot.

Nog via de browser krijgt u rechtstreeks toegang tot het aanbod van de openbare omroep VRT via vrt.nu, en dat van commerciële zender VTM via vtm.be/vtmgo.

Kijkers die thuis al niet meer zo vaak lineair kijken, kunnen natuurlijk ook op vakantie blijven Netflixen of Amazon Prime-series volgen. Via de apps van Telenet en Proximus blijft het volledige on-demandaanbod van de telecomproviders ook beschikbaar vanop uw vakantiebestemming: dus ook Telenets ruime aanbod aan tv-reeksen van HBO, zoals 'Game of Thrones' of 'Big Little Lies'.

Connectie maken

Check eerst bij aankomst of u een goede internetverbinding hebt in uw vakantieoord. In badplaatsen is het wifi-signaal tegenwoordig doorgaans prima. Als uw verblijf wat verder van de bewoonde wereld ligt, of in de bergen, is dat wat minder.

Wanneer uw tablet een 3G/4G-connectie en een eigen sim-kaart heeft, kan u natuurlijk wel via een mobiele dataverbinding streamen, maar toestellen van dat type worden meestal niet door particuliere consumenten gekocht wegens gemiddeld 100 tot 200 euro duurder. Via 4G kan u ook tv-kijken op uw smartphone, maar da's natuurlijk maar een klein schermpje, waarop u in principe uitsluitend in uw eentje kunt kijken.

Het is erg opletten geblazen met die 4G. De meeste gebruikers hebben een mobiel data-abonnement waarmee ze ook in de meeste Europese landen ongelimiteerd kunnen surfen en data verbruiken, maar dat geldt níet in Zwitserland (wegens geen deel uitmakend van de EU) en Turkije (een zeer populaire vakantiebestemming). Buiten die 'veilige' Europese zone valt het niet aan te raden om tv te kijken via 4G, en zoek je beter een wifiverbinding. Een stream van een uur verbruikt gemiddeld 750 megabyte tot 1 gigabyte aan data en dataverbruik voor buitenlanders kan in sommige landen tot 14 euro per megabyte - een duizendste!- kosten. Sowieso schakelt u dataroaming best uit wanneer u buiten Europa reist.

Kijken op gewone tv

Als u een tv hebt in uw hotelkamer, chalet of andere verblijfplaats kunt u die ook gebruiken om er uw tv-programma's van thuis op te bekijken. Daarvoor moet u alleen even een verbinding maken tussen uw toestel en die tv: bij een laptop volstaat het om een hdmi-kabeltje mee te nemen, bij een laptop streamt u wat u op het grotere scherm wilt kijken via een Chromecast (30 euro in de elektrowinkel) die u aan de hdmi-poort van de tv hangt. Via deze weg kunt u, als u geen laptop of tablet mee hebt, ook tv-kijken met uw smartphone als ontvanger. Zorg er dan wel voor dat u niet via 4G streamt op een locatie waar dat onbetamelijk duur is.

OOK UW GAMES REIZEN MEE:

Een Nintendo Switch, tablet of laptop mee in de koffer? Dan kunt u ook een stevig potje gamen. U kunt een van de grote commerciële kleppers van de afgelopen maanden installeren, maar de vakantie is misschien hét moment voor die lichtvoetigere indie-game? Deze drie uit het recente aanbod zijn uiterst geschikt als zomers tijdverdrijf.

My Friend Pedro: Knallen met twee pistolen in een 2D-wereld, met slow-motionaccenten als in de film 'The Matrix'. Én met een pratende banaan. Het geweld is overvloedig, maar cartoonesk, en zelfs een beetje baldadig-komisch. De actie is doordrongen van een puzzelelement: voordat u een nieuwe kamer vol zwaargewapende tegenstanders binnenvalt, denkt u eerst best even na hoe u het gaat aanpakken.

Op Switch en pc

Melissa Van Boxstael

Katana Zero: Nog zo'n klassieke zijscrollende game is deze 'Katana Zero', een titel met nostalgische pixelgraphics waarin u vooral tegenstanders doorklieft met uw zwaard. Ook hier kunt u - een trend! - de tijd vertragen. Speel de game bij voorkeur met een koptelefoon op: zo komen de scherpe geluidseffecten en het dreunende technobeatje op de achtergrond beter door.

Op Switch en pc

Melissa Van Boxstael

Ape Out: U bestuurt een reusachtige mensaap die probeert te ontsnappen uit een geheimzinnig labo. Vooral door gewapende bewakers uiteen te doen spatten tegen een muur. Hypergewelddadig, deze game, maar dat geweld wordt gepresenteerd in cartoo-neske graphics die lijken op die van een filmintro uit de jaren 60.

Op Switch en pc

RV2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jose de Sutter

    Wat niet mogelijk is, Netflix streamen van tablet naar tv scherm

  • Luc De Bruyn

    Hier klopt echt niet veel van het verhaal. Bij Stievie kijkers in het buitenland verschijnt bij 8 op de 10 films : deze film is in het buitenland niet beschikbaar. Bij Netflix krijgt u dan weer een ander pakket dan in uw thuisland, en dan dikwijls nog in een andere taal. Nederlands is dikwijls niet beschikbaar, bvb. the 100 is in Polen alleen in het Engels of Pools beschikbaar.