De topdokters blijven beklijven: "Mensen verwachten altijd een mirakel"

‘Topdokters’ is al aan het vijfde seizoen toe, maar blijft nog altijd beklijven

VIER
De uitstekende en intrigerende docureeks ‘Topdokters’ start vanavond op VIER aan een vijfde seizoen. De Woestijnvisreeks brengt alweer een pakkende inkijk op het onwaarschijnlijke leven van mensen die in het operatiekwartier willens nillens vaak over leven en dood beslissen. Ook absolute topchirurgen geven een inkijk in hun fascinerend beroep en leven.

Het zijn mannen en vrouwen met een gewoon familieleven, al is ‘gewoon’ een woord dat ze eigenlijk amper of niet kennen. Hun leven staat namelijk in het teken van hun roeping. Ze zijn niet zomaar arts, maar topdokters, de absolute top in hun specialiteit. En dat is ook nodig. "Mensen verwachten altijd een mirakel", getuigt één van hen.

Voor de vijfde reeks van ‘Topdokters’ vonden de researchers alweer acht nieuwe specialisten in hun vak. Onder hen professor-gynaecologe Liesbeth Lewi. De 46-jarige Lewi os verbonden aan het UZ Leuven en gespecialiseerd in meerlingen en in foetale chirurgie. Haar vak omarmt de mooie én moeilijke kanten van twee- en meerlingzwangerschappen.

Zelf heeft professor Lewi geen kinderen. Of toch wel. Haar partner heeft drie kinderen uit een vorige relatie. "Ik ben dus eigenlijk geadopteerd door drie kinderen", licht ze toe. "Maar zelf is het er nooit van gekomen. Allicht heb ik altijd te hard gewerkt. Het is wie ik ben: half werk heb ik nooit gedaan en zal ik nooit doen".

Lewi is één van de topdokters die willens-nillens vaak over leven en dood moet beslissen.Ze is gespecialiseerd in het begeleiden van vrouwen die een meerling verwachten en bij wie problemen opduiken. Wekelijks opereert ze met het team foetale chirurgie een twee-of meerling die nog in de baarmoeder zit. Soms moet dan de dood van één van de foetussen versneld worden om het andere kind in wording te redden. "Telkens ik met de naald door de baarmoederwand prik, betreed ik verboden terrein", vertelt Lewi. "Eigenlijk hoort het niet dat er zo vroeg in de zwangerschap wordt ingegrepen. Maar het is steeds een kwestie van leven of dood. Waarbij de dood van één van de kindjes het leven van het andere kindje redt. Dat besef maakt zo’n operaties draaglijk".

De andere ‘Topdokters’

Prof. Guy T’Sjoen, endocrinoloog

Behandelt in UZ Gent voornamelijk patiënten met hormoonproblemen. Daarnaast is hij ook, en vooral, gespecialiseerd in de transgenderzorg. Vanuit zijn specialisatie staat hij vaak stil bij de ethische grenzen van zijn vak. Als dokter en atypisch voor zijn vak, acht hij het evenwicht tussen privé en werk bijzonder belangrijk.

VIER

Prof. Veerle Visser-Vandewalle, neurochirurge 

Woont in Limburg maar leidt als Vlaamse neurochirurge in Keulen één van de grootste afdelingen voor patiënten met een bewegings- of psychiatrische stoornis. Ze doet baanbrekende ingrepen door het plaatsen van hersenelektroden bij deze patiënten. 

VIER

Prof. Bart Morlion, pijnarts

Tracht in UZ Leuven het leven van patiënten met chronische pijnen draaglijker te maken. Hij combineert pijnmedicatie met andere behandelingswijzen zoals spiegeltherapie, chilipeperbehandelingen, bewegingsessies en zo veel meer. Hij werd vorig jaar verkozen tot voorzitter van de Europese pijnfederatie.

VIER

Prof. Stefaan Nijs, traumachirurg 

Opereert in UZ Leuven patiënten die het slachtoffer zijn van kleine en grote ongevallen. Naar aanleiding van de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016 en het busongeval van Sierre  kwam hij al vaker in de media. Voor pers en publiek is hij geen onbekende.

VIER

Prof. Elisabeth De Waele, intensiviste, klinisch nutritioniste

Biedt als één van de elf intensivisten in UZ Brussel een inkijk in de wereld van de afdeling Intensieve Zorgen. Als arts is ze gespecialiseerd in de nutritionele behandeling van kritiek zieke patiënten.

VIER

Dr. Robert Hes, neurochirurg

Werkt als Nederlandse arts al jaren in België. In AZ Klina is hij als neurochirurg gespecialiseerd in nek -en rugwervels. Naast een goede chirurg wil hij vooral ook een goede huisvader zijn, niet alleen voor zijn vijf kinderen van het nieuw-samengesteld gezin, maar ook voor zijn pleegkinderen.

VIER

Prof. Eric Van Cutsem, oncoloog

Stond als digestief oncoloog in UZ Leuven mee aan de wieg van de darmscreenings en het preventief stoelgangonderzoek voor 55-plussers. Daarnaast probeert hij elke dag het leven te redden of te verlengen van mensen met maag-, darm-, lever-en pancreaskankers.

VIER5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Verlinden

  De eerste chirurg dacht rolstoel, de tweede Dr Hes gaf me een nieuw leven...topkerel!

 • chantal prez

  Ik kan alleen maar bewondering opbrengen voor de passie voor hun vak dat die mensen hebben.En voor hun hart voor hun patiënten. De dag van vandaag een verademing om nog zo'n idealisten bezig te zien.Die mensen verdienen iedere euro die ze verdienen,Draco, in tegenstelling tot sommigen.

 • Michel Jacobs

  Het is mijn bescheiden vijfendertigjarige ervaring dat dokters die aan de top staan geen tijd hebben voor media aandacht. De beste vaatchirurg van België werkte in mijn kliniek. Van alle -dat is letterlijk en geen overdrijving- grote universitaire centra stuurden ze patiënten, die ze voor zichzelf te moeilijk of riskant vonden.De man is met pensioen gegaan zonder dat iemand ooit van hem gehoord heeft.

 • marie-jose Marie-José Anthonis

  In 1981 werd ons gezegd sorry wij moeten de linker arm amputeren van je zoon toen 10 j enkel mischien Leuven maar op ons risico werd hij vervoerd en hij heeft nu zijn arm nog met voledige controle en hij is chef kok met dank aan de dokters in Leuven het was nog in st Rafaël kliniek

 • Draco Vanderbiest

  Dat komt omdat ze zoveel geld vragen, als patient denk je dan dat ze in staat zijn om te leveren naar rato wat ze vragen. Er wordt misbruik gemaakt van het feit dat men met mensen bezig is, alsof dat recht geeft op meer geld. Hetzelfde met medicatie, de complete medische wereld is verziekt van kapitalisme.