De Stoel maakt Jan Modaal even wereldberoemd in Vlaanderen

POPULAIRSTE STRANDSTOEL VAN HET LAND HEEFT NU Z'N EIGEN SHOW

photo_news
Het zomerse '1000 Zonnen', waarin de rubriek jaar na jaar opdook, is met verlof gestuurd. Maar 'De Stoel' zelf kreeg een fikse promotie en heeft deze zomer een eigen programma. Gisteren werd in Limburg hard geknokt om het felbegeerde zitje. Want de populairste strandstoel van het land maakt Jan Modaal heel even wereldberoemd in Vlaanderen.

Voor eeuwige roem - en om als eerste in de bekendste stoel van Vlaanderen te belanden - daar heeft de Vlaming ook na tien jaar nog héél veel voor over. Gisteren bijvoorbeeld moesten gegadigden de 'Avonturenberg' in Beringen bedwingen om tot bij 'De Stoel' te geraken. Wie het snelst, het handigst en het gewiekst de 150 trappen tot halverwege de voormalige mijnterril overwon - en ook nog eens een keukenschort bijhad - ontdekt u vanavond rond 20 uur op Eén. We kunnen wel al verklappen dat de winnaar naar huis mocht met een autorit naar Spanje. Een mooi cadeautje, maar niet de hoofdprijs. "De tijd dat we elke avond alleen maar twee vliegtuigtickets weggaven, ligt al een tijdje achter ons. Nu zitten er flinke prijzen in de omslag. De absolute hoofdprijs is een rondreis voor twee weken door India, alles inbegrepen. Er zitten ook wat dichtbijvakanties tussen, maar zeker twee keer per week gaat de winnaar naar huis met een all-inreis naar een resort. Ook nieuw is dat een paar keer per week een BV de prijs komt overhandigen en ijsjes uitdeelt aan alle mensen die net niet gewonnen hebben", zo vernemen we.

Venijnige kuitenbijter

Gisteren werd ook duidelijk dat de allereerste stoel in Leuven stond. Rik holde met een tv-afstandsbediening in de hand het snelst naar de geheime locatie, mag op kosten van de VRT naar Turkije en kreeg een knuffel van Annemie Struyf.

Na Leuven verkaste het nieuwe 'Stoel'-team in stilte naar de mijnsite van Beringen. De 'Avonturenberg' is nu een toeristische attractie, een speelberg voor jong en oud. En vooral een venijnige kuitenbijter, want hij is liefst 280 trappen hoog. De makers plaatsten de strandstoel zowat halverwege. Voldoende hoog om iedereen die met een keukenschort kwam aangelopen de mond te snoeren. De mannen van de lokale snorkelclub kwamen met snorkels en zwemvliezen aangelopen en vielen dus naast de prijzen. "We zijn voor de fun naar boven gelopen", lacht Philip. Danny had dan weer brute pech. Vorig jaar werd hij tweede, deze keer derde. En ook Lambert, die vorig jaar als eerste de stoel vond op het toeristisch fietspad wat verderop in Beringen-Mijn, kwam kijken. "Die overwinning toen heeft toch mijn leven een beetje veranderd. Ik word nog steeds herkend. En ook de reis was fantastisch. All-in, en dat was echt zo", klinkt het.

De winnaar van gisteravond had geluk. Zijn loopschoenen stonden klaar, de fiets stond voor de deur. En hij woonde vlakbij. "Het had nog rapper gekund, maar ik had een platte band", maakt hij duidelijk.

photo_news

Beetje erfgoed

Ook zonder bedenker Jean-Marie Aerts, die met pensioen is, leeft 'De Stoel' dus verder. Aerts - cameraman én regisseur - trok de voorbije tien jaar samen met een klankman naar de allergekste bestemmingen doorheen heel Vlaanderen. Van Schophen, een gehucht in Voeren pal aan de grens met Nederland en Wallonië, tot Sint-Jan-ter-Biezen, nog verder dan Poperinge en op een zucht van de Franse grens. Aerts plantte de strandstoel - die steevast werd opgeborgen in een onopvallende, zwarte zak - neer in de meest tropische omstandigheden, maar ook in hels noodweer. "'De Stoel' is doorheen de jaren een beetje cultureel erfgoed geworden. Het is unieke televisie. Ik denk dat de mensen iets zoeken dat hen bij elkaar brengt. En, niet onbelangrijk, je kan als gewone mens even op tv komen. Het tv-landschap bestaat vooral uit veel uitverkorenen. Bij ons mag Jan Modaal in de spotlights staan", zo vertrouwde hij ons eerder al toe. Maar ook zonder zijn geestelijke vader blijft 'De Stoel' een schot in de roos. In drommen kwamen ze gisteren naar Beringen afgezakt. In zomershort, in topje, op blote voeten, luid roepend. Zoals we dat nu al jaren meemaken. Of het nu in De Panne of Maaseik is. Of elk gehucht daar tussenin. 'De Stoel' is van en voor de doorsnee-Vlaming. En een prima programmaatje.

'De Stoel', Eén, 20 uur

photo_news