De setting van True Detective 2: van Louisiana naar Los Angeles

HBO
Louisiana speelde een glansrol in het eerste seizoen van HBO-reeks True Detective. De setting belooft ook in seizoen 2 belangrijk te zijn, al verhuizen we naar de onderbuik van Los Angeles, waar het occulte uit seizoen 1 vervangen is door ruwe misdaad. Dit mag je vanavond verwachten van de setting, al zal je ongetwijfeld terugdenken aan het onvergetelijke Louisiana.

Louisiana

Soms wordt een markante, speciale of unieke setting van een film of serie een van de personages genoemd. In dit geval mogen we Louisiana gerust een van de sterren van de show noemen. Samen met Matthew McConaughey en Woody Harrelson trok de zuidelijke staat alle aandacht naar zich toe.

Het moerasland belichaamde de psyche van de complexe personages en de weidse velden, onderbroken door rookspuwende olieraffinaderijen werden in beeld gebracht zoals we dat nog nooit in een film of serie hadden gezien. De vochtige moerassen waren bijna tastbaar en we konden de rookpluimen uit de olieraffinaderijen bijna ruiken. Het is dan ook niet te geloven dat het eerste seizoen aanvankelijk zou worden opgenomen in Arkansas ten noorden van Louisiana, net omdat Louisiana zo ingebakken was in het DNA van het eerste seizoen.

Matthew McConaughey en Woody Harrelson in het eerste seizoen.
HBO Matthew McConaughey en Woody Harrelson in het eerste seizoen.

"Louisiana was ingebakken in het DNA van het eerste seizoen."

HBO

Het occulte in het eerste seizoen zat als gegoten in de broeierige sfeer van Louisiana. Het doet dus wat pijn om die setting al na één seizoen achter te laten, maar we hopen dat bedenker Nic Pizzolatto even mooie dingen doet met Los Angeles.

De kerk met industrie op de achtergrond vat het eerste seizoen perfect samen.
HBO De kerk met industrie op de achtergrond vat het eerste seizoen perfect samen.
HBO

Los Angeles

De eerste afleveringen verraden dat Pizzolatto ook dit seizoen veel aandacht schenkt aan de setting. Los Angeles, en meer bepaald het fictieve stadje Vinci, worden opnieuw met veel zorg in beeld gebracht en tonen L.A. zoals u het meestal niet ziet. Het kluwen van snelwegen en luchtbeelden van industrie doen in combinatie met agenten, criminelen en dure villa's soms denken aan videogame Grand Theft Auto V, zeker wanneer Taylor Kitsch op zijn motor langs Highway 1 en de Stille Oceaan scheurt.

HBO
HBO

Vinci is gebaseerd op Vernon, een stadje ten zuidoosten van downtown L.A. met minder dan 100 inwoners. Vernon is de thuisbasis van ongeveer 1.800 bedrijven en wordt het industriële hart van Zuid-Californië genoemd. Waar industrie is, is corruptie nooit veraf en dus viel Vernon er ook ten prooi aan. Sindsdien probeert Vernon zijn imago wat op te poetsen.

Meer plaats

De nieuwe locatie heeft hoe dan ook grote gevolgen voor het tweede seizoen. Nu hij is afgestapt van de duistere cult van seizoen 1, heeft Pizzolatto ruimte gemaakt voor rauwe criminaliteit, en dat mag je best letterlijk nemen. In Los Angeles is veel meer plaats om de plot open te trekken met meer personages, terwijl we in Louisiana vaak bevangen werden door een claustrofobisch sfeertje.

Het tweede seizoen van True Detective is vanaf vandaag beschikbaar in Play More van Telenet.