De Mol wordt dit jaar pas gekozen in eerste aflevering: "Tiens, die kandidaat gedraagt zich plots anders..."

PAS IN EERSTE AFLEVERING 'DE MOL' OP 10 MAART WORDT SABOTEUR GEKOZEN

VIER
Een grote verrassing voor de fans van 'De Mol', de jaarlijkse televisiespeurtocht naar de verrader die het spel saboteert. De tien kandidaten zijn blijkbaar naar Vietnam vertrokken zónder mol. Die werd immers pas ter plaatse aangeduid, tijdens de eerste uitzending, na een mentale en fysieke allesbepalende proef. 'De Mol' start op VIER op zondag 10 maart om 20 uur.

Je kon de voorbije dagen niet naast de slogan 'De mol weet niets' kijken. Op grote reclameborden, op een banner in de lucht, op flyers. En gisteren maakte presentator Gilles De Coster bekend dat de nieuwe Mol-zoektocht op zondag 10 maart van start gaat... zonder mol. Die zal pas tijdens het verloop van de eerste aflevering worden aangeduid. Hij of zij - er zijn weer evenveel mannen als vrouwen - zal dus compleet onvoorbereid aan zijn job als saboteur moeten beginnen. En zal ook bij winst geen aanspraak kunnen maken op de mooie geldprijs. Vorig jaar won Lloyd Vermeulen nog 27.665 euro, al ging mol Pieter toen wel met alle aandacht lopen.

"Zonder mol aan 'De Mol' beginnen, dat is nooit eerder gebeurd", zei Gilles De Coster gisteren. "We zijn met tien kandidaten vertrokken, maar in tegenstelling tot vorige jaren, waar de mol steevast vooraf werd aangeduid en volledig werd voorbereid, wordt de saboteur nu pas tijdens de eerste aflevering gekozen. De kijker thuis gaat dat proces volledig kunnen volgen. Uiteraard gaan we niet verklappen wie wij uiteindelijk hebben aangeduid, we willen het plezier niet vergallen. Maar de verrassing, de ontsteltenis bij de kandidaten, de ontreddering...: die zullen wel in de aflevering te zien zijn."

Kijker weet meer

"Waarom die verandering? We proberen ieder jaar opnieuw te verrassen en de kijker op het verkeerde been te zetten. Niet dat we dwangmatig iets nieuws willen introduceren, maar doen wat niemand verwacht, willen we wel koesteren. Het idee om zonder mol te vertrekken, vonden we echt straf. En neen, het heeft niets te maken met het feit dat vorig jaar zeker drie kandidaten al snel Pieter als mol hadden aangeduid. Hij was een voortreffelijke mol. We wilden dit jaar gewoon verrassend openen, met als extraatje dat de kijker bij aanvang voor het eerst meer weet dan de kandidaten."

"De keuze om zonder mol te vertrekken heeft verregaande gevolgen gehad, vooral voor de speler die plots werd gebombardeerd tot mol. Vandaar de slogan van onze campagne: de mol weet niks, jij weet niks, de ex-mollen weten niks. Het gevolg was dat we onze mol tijdens de opnames elke avond ter plaatse hebben moeten briefen. Voorgaande seizoenen kozen we de mol weken voor de opnames en zagen we hem of haar voor de start tientallen keren, bekeken we samen elke proef, gingen we na waar er eventueel gesaboteerd kon worden. Dat is nu dus allemaal niet gebeurd. Tussen de opnames door moest de mol gebrieft worden, soms midden in de nacht... Heel spannend allemaal."

Avontuur in Vietnam

"Ja, we hebben een risico genomen om met een totaal onvoorbereide mol in Vietnam aan de slag te gaan, want we hebben met de redactie afgesproken om het spel correct te laten verlopen. Onze favoriete mol heeft dus niet gewonnen. Maar nu we al lang weer terug zijn, kan ik je melden dat het spel perfect is verlopen."

"De kijker heeft nu dus enige voorkennis. Als molzoeker zou ik zeker goed kijken naar mogelijke gedragswisselingen bij de kandidaten. Dat zou wel eens een goeie extra hint kunnen zijn."

"Waarom we naar Vietnam zijn getrokken? Niet omdat het ver is. Het is wel een gevarieerd land waar je avontuur kan verwachten en waar je altijd in een zomers klimaat zit met lange dagen. Dat je de taal niet spreekt, de cultuur niet goed kent en het eten helemaal anders is, neem je erbij. Ik hou daar wel van."

Campagne vol tips naar 'oude' mollen

De afgelopen dagen ging de campagne van 'De Mol' al slinks van start. Op verschillende plaatsen in Vlaanderen doken affiches op met daarop de namen van voormalige mollen van het gelijknamige programma: Gilles, Magda, Pieter, Hugo, Eline en Marc. Niet alleen in grote steden als Gent, Mechelen en Hasselt, maar ook in kleinere dorpen als Kuurne en Zandvoorde. Het ging om subtiele hints, zoals een tuktuk die zich vastreed op het Mechelseplein in Antwerpen - 'De Mol' werd opgenomen in Vietnam. Of de inwoners van Sint-Gillis-Waas die een flyer in de bus kregen over een 'mollenplaag'. Mollenjagers vlooiden die folder vervolgens aandachtig uit en zochten naar aanwijzingen. Zo ontdekten ze dat je mollen kan ontmoedigen met tuinplanten als Sint-Pieterskruid en Magdalenarozen, hints naar twee vorige 'mollen' Pieter en Magda.

Joyce Mesdag
Vertommen