De Mol is halfweg: wie zijn de grootste verdachten?

Vier
'De Mol', de VIER-zoektocht naar de saboteur in een groep gelijkgestemden, is halfweg. Na de exit van de 31-jarige marketingmanager Bertrand Verbeken, zijn nog vijf spelers en één bedrieger in de running.

Naast de Mol, zijn dat o.a. de 58-jarige lerares Annelies Cooymans. Zij kan de Mol zijn of ze is een deelneemster met veel extra kennis. Vorige week overleefde ze immers een zogenaamde exit. In het andere geval weet ze meer dan haar medekandidaten omdat ze weet dat haar verdachte zeker en vast niet de Mol is. 

Onder hen verder ook een professor farmaceutische wetenschappen, die enkel met een soort wild card na de eerste aflevering weer in het spel raakte. Of Hans De Winter is een uitstekende Mol, of hij is een gelukzak die nog altijd voluit in het spel zit. Sam Breemans, gebombardeerd tot jongste van het gezelschap, en Robin Justé lijken de die hard-spelers. Eline Michiels, de politie-inspecteur zonder enige fysieke capaciteit, en Davey Van Rode, de houtbewerker die niet echt hout kan hakken, de geviseerde kandidaten want hoog Mol-gehalte (lees verder onder de video).

De vierde Mol-avond was een klassieker in het genre. Knap bedachte opdrachten, met zoveel randjes, extraatjes en angels dat het snoepen was, zoveel mogelijkheden om iedereen verdacht te maken of te laten zijn. De golf-opdracht was er één met hoog humorgehalte. Gaten in de lucht slaan, heerlijk toch om zien...

Na vier afleveringen zijn ze dus nog met zes kandidaten. Eigenlijk met vijf, want één van hen is 'de Mol', de verrader, de dubbelspel-speler, de saboteur, de man of vrouw die misbruik maakt van groepsgevoel, vertrouwen, win- en winstmotief. Met nog drie afleveringen te gaan voor het grote finalespel, op maandag 27 maart, zitten er dubbel zo veel mannen als vrouwen in 'De Mol'. Wij wikken en wegen hun kansen:

Sam Breemans (24), uit Hamont-Achel, Showroom-adviseur BMW:

Na de exit van jonkie 'het leven is geen ponykamp' Bouba, de jongste van het gezelschap. Werd door de makers van 'De Mol' de voorbije weken niet prominent in de spotlights gezet. Is eerder een volger dan een leider. Lukte samen met Bouba in een praktische proef met een spanband, maar haalde het niet in het gospelkoor. Mislukte opvallend in zijn loopproef, ook al staat op zijn fiche dat hij een jogger is, aan jetskiën en wakeboarden doet. Zijn beste eigenschap is, nar eigen zeggen, 'sociaal zijn', maar daar krijgen we in 'De Mol' dan bitter weinig van te zien. Lijkt toch eerder een verbeten speler dan een Mol.

Sam.
Vier Sam.

Eline Michiels (24), uit Overmere. Inspecteur politie Brussel

Blijft tot nader bericht , samen met Davey, een favoriete Mol. De politie-inspecteur lijkt sinds de start van het tv-spelletje netjes mee te drijven op de flow van 'De Mol'. Wist weinig zinnigs bij te brengen bij de quiz die ze moest spelen samen met 'tante' Annelies, viel nooit echt erg op of tegen. Of ze is een goeie discrete Mol, of ze is al sinds de start van het spel op het juiste spoor. 

Eline
Vier Eline

Davey Van Rode (28), uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Student houtbewerking

Indien Davey 'de Mol' is, dan hebben de makers van 'De Mol' alweer een uitstekende keuze gemaakt. Nonchalant, a-typisch, maar alert, nooit te opvallend, handig spelend, nooit echt met groot groepsgevoel. Tot op heden onze favoriete Mol.

Davey.
Vier Davey.

Robin Justé (43), uit Holsbeek. Halftijds laborant UZ Leuven

Is bang van hoogte en donker. En liet dat ook al blijken in 'De Mol'. Gefocust speler die nooit echt opvalt of tegenvalt. Zou wel eens tot in de finale kunnen raken. 

Robin en Annelies.
Vier Robin en Annelies.

Hans De Winter (53), uit Wijnegem. Professor farmaceutische wetenschappen

Werd in de eerste aflevering meteen naar huis gestuurd, nadat de helft meteen voor eigen rekening wilde spelen. Kreeg een soort wild card en overleefde met hulp van de rest van de kandidaten een eerste eliminatie. Indien Hans de Mol is, hebben de makers het uitstekend gespeeld. Mogelijk lieten zij Hans wetens en willen in de chique BMW zitten en konden ze zo hun 'Mol' in het spel smokkelen. Hans slaagde er snel in zich niet verdacht te maken. Zo werd maandagavond nog maar eens bewezen.

Hans.
Vier Hans.

Annelies Cooymans (58), uit Schoten. Lerares godsdienst en wiskunde

De ouderdomsdeken van de groep. Heeft niks meer met geloof te maken. Kwam een paar keer erg opvallend in het spel aan bod. Bij aanvang van de reeks moest ze schijnbaar een zware kater verwerken door te gaan weken in een zwembadje. Niet dadelijk het gedrag van een Mol. En vorige week wist ze plots niks zinnigs meer te zeggen of te doen tijdens de Museumproef. Een geoefende Mol zou zich nooit zo duidelijk laten kennen. 
Is dus eerder een kandidaat die tot op heden tussen de plooien viel, dan een echte Mol of een winnaar van het spel.

De verliezers

Na het contingent vrouwen dat de voorbije weken het veld moest ruimen met Jessica Ceuppens, Jolien Paelen en Marzena Juzba, was het nu aan Bertrand Verbeken om, na jonkie Bouba Kalala, als tweede 'De Mol' te moeten verlaten.