De kandidaten bijten zich stuk op Vietnamees en veel komedie in de tunnels: dit was ‘De Mol’

VIER
Met nog welgeteld één aflevering voor de finale, gaan we voor een beredeneerde gok: op zondag 5 mei spelen piloot Axel en ploegbaas Joeri de finale van ‘De Mol’ tegen spoedarts Elisabet, de enige overlevende vrouw én de enige, echte Mol in het spel. Volgende week moet headhunter Bas als laatste mannelijke kandidaat tegen een rode duim kijken.

De kandidaten maken er zelf geen geheim van. Met de finale in zicht geven ze toe dat ze al een tijdje goed weten wie de Mol is. Het siert de ‘De Mol’-makers dat ze zeer inventief te werk gaan en de kijker in het ongewisse laten, of perfect constant op het verkeerde been zetten. Zo werd de voorbije weken piloot Axel als verdachte Mol naar voor geschoven. In aflevering zeven gingen alle lichten dan weer op rood bij elke actie van spoedarts Elisabet. Ze kan zelfs niet één zinnetje Vietnamees uit het hoofd leren, ze maakt duidelijk dat kunst haar gestolen kan worden, ze krijgt van de medekandidaten geen vertrouwen en moet als eerste de tunnels in om zo weinig mogelijk ‘schade’ te kunnen berokkenen, ze saboteert de ogenschijnlijk gemakkelijk quiz van Joeri en Kaat. Ach, te veel van het goede natuurlijk, al weet je het nooit. Vorig jaar stelden we dat de makers van ‘De Mol’ nooit de evidente keuze zouden maken om een pastoor te laten Mollen. U weet wat er gebeurde…

Geen spelletje

Duidelijk is wel dat ‘De Mol’ geen spelletje is voor doetjes en watjes. Wie te jong is gaat er altijd genadeloos uit. Kijk maar naar Martijn en nu ook Kaat. Wie te oud is, haalt de finale ook niet. Denk maar naar Bruno. En vrouwen blijven een geliefkoosd doelwit. Ook dit jaar sneuvelden ze stuk voor stuk snel. Te snel. Er blijven drie heren en één dame over. Eentje die niet kan gewipt worden, omdat ze wellicht de Mol is.

Veel gehoorde opmerking de voorbije weken: “We vinden De Mol beter dan vorig jaar. Het is meer een tv-programma geworden, minder een fervente zoektocht naar een saboteur”. Dat is het resultaat van het goede werk van de makers. Het is meer scouting op niveau geworden, met droppings, nachtspelletjes, onvoorziene opdrachten. En minder een speurtocht voor fanatici. Presentator Gilles De Coster maakte dat overduidelijk door bij aanvang van de afleveringen het perfecte Mol-gehalte van de overlevenden te schetsen. Stuk voor stuk zouden ze de Mol kunnen zijn. Omdat ze het écht zijn, of omdat ze het met welbepaalde redenen kunnen spelen. Tot wanhoop van de échte Mol-fans. Die nieuwe aanpak kan óf de sterkte, óf de zwakte worden van de nieuwe ‘De Mol’. De toekomst zal het moeten uitwijzen.

Dit viel ons op bij de vier overlevende kandidaten

Elisabet (33), spoedarts

Ze is knap, gevoelig, slim en rationeel. Dat schreven we vorige week al. Het werd nu tijdens de eliminatieronde door Joeri bevestigd. “Ze speelt met haar emoties. Heel gevaarlijk”, klonk zijn analyse. En op zijn Limburgs klonk dat nog bedreigender.

De makers deden er in deze aflevering alles aan om van Elisabet verdachte nummer één te maken. Geschoolde universitair die kan goochelen met moeilijke Latijnse begrippen? Voor wie Engels een tweede moedertaal is? Goed en wel, maar één zin Vietnamees fonetisch correct nazeggen, how mannen… Minstens even merkwaardig was dat geen van de drie kandidaten ook maar enige moeite deed om elkaar te verbeteren. Alsof bij de kunstproef al snel was uitgemaakt dat daar geen euro kon verdiend worden… Bij het quizje kan ze niet één goed antwoord bedenken en lacht ze met alles en iedereen door de geestelijke vader van Jommeke Hervé te heten. Goeie Mol-tactiek, want we kunnen niet geloven dat Elisabet geen enkel antwoord wist.

Er was bij Elisabet ook heel wat comedia dell’arte in de tunnels van C-Chi. Jammeren, puffen en mekkeren dat ze er uit wilde, maar dan moeiteloos terug de tunnel in om om de boobytrap te laten afgaan. Trouwens, een spoedarts die ‘tunnelangst’ heeft? Willen of niet, ze heeft zich goed verdacht gemaakt.

Joeri (32), ploegbaas

Hij blijft onze Mol-lieveling. Amuseert zich dag na dag te pletter. Weet mogelijk al sinds dag één wie de Mol is. Zo op zijn gemak is hij schijnbaar. Gaat keihard voor euro’s en is dus zeker dat hij kans maakt op de eindoverwinning. Ofwel is hij de perfecte Mol. Maar geen kat die dat gelooft. Tenzij hij de eerste Mol uit de tv-geschiedenis is die voor meer geld in de groepspot gaat. Kroop fluitend door het tunnelnetwerk en haalde nog eens 1.250 euro binnen.

Bas (32), headhunter

We kunnen maar hopen dat hij uiteindelijk de Mol blijkt te zijn. De mystery-man die niet in zijn kaarten laat kijken (tenminste, dat willen de makers niet). Hij is een headhunter, moet veel mensenkennis hebben. Maar dat lijkt vooral een goeie tool om de Mol te herkennen, meer dan zelf de Mol te zijn.

Axel (40), piloot

Was sinds de start van ‘De Mol’ onze geliefde Mol, maar voldeed nu niet aan onze verwachtingen. Knoeit weliswaar met de kunstproef en kan dus evenmin als Bas en Elisabet welgeteld één zin Vietnamees uitspreken. En dat voor een piloot. Bij Brussels Airlines zijn ze bij deze verwittigd…. Komt wel goed uit de hoek tijdens het quizje, waar hij voluit geld binnenhaalt.

Gesneuveld

Kaat (22), studente kine

Bruno (54), business manager

Eva (28), advocate

Liesbeth (41), hr-consulente

Ingrid (46), verdeler rolluken

Martijn (23), facility manager

In de pot

Voor de groep: 25.550 euro

Verloren: haast 40.000 euro

Grootste Mol-gehalte

1. Elisabet

2. Axel

3. Bas

Felste spelers

1. Joeri

2. Bas

3. Axel

Joel Hoylaerts / Photonews

Tien vragen aan Mol-afvalster Kaat

Wat heeft je genekt?

“Ik begon plots echt te stressen bij het invullen van de vragenlijst. Plots had ik naar mijn gevoel een paar vragen die ik echt niet wist over mijn verdachte. Plus ik was mijn oordoppen vergeten, ramp!”

Hoe vervelend was en is het om het spel te moeten verlaten?

“Het is zeker niet leuk. Ik ben natuurlijk wel heel blij dat ik zo ver ben geraakt! Maar zo dicht bij de finale, tja, dan baal je toch even enorm. Nu vind ik het ook nog steeds heel erg, mijn vrienden dachten echt dat ik de finale zou spelen”.

Bruno suggereerde vorige week dat hij de Mol kende. Was dat ook voor jou het geval?

“Ik denk het wel, maar wie zal het zeggen? Iedereen denkt uiteindelijk dat hij op het goede spoor zit!”

Kennen alle overlevende kandidaten de Mol? Zo ja, of neen, hoe komt dat?

“Ik wist niet van iedereen de verdachte. Maar in dit stadium van het spel kan het volgens mij ook niet dat niemand op de juiste mol zit, gezien we al meer dan twee weken intensief samen leven.”

Wat heb je overschat?

“Ik heb niet echt iets overschat... Ben vol verwachtingen vertrokken en met ingeloste verwachtingen teruggekeerd.”

Wat heb je onderschat?

“Ik vind van mezelf dat ik de fysieke proeven goed heb doorstaan. Deze waren soms best pittig, ik dacht voor vertrek: ‘dat wordt een eitje’. Maar soms was het toch tanden bijten! De warmte in Vietnam had ik zeker onderschat.”

Wat was het mooiste moment?

“Toen we rond het kampvuur zaten op het eiland waar we hebben geslapen. Er waren daar ook twee honden, een mama en haar dochter. Prachtig! Ik ben een echte hondenmadame dus dat was mooi. Dieren en mensen samen rond het kampvuur met een BBQ en het geluid van de zee.”

Waarom heb je eigenlijk meegedaan?

“Gewoon omdat ik dat wilde. Een echte reden kan ik niet geven, ik vind de mol gewoon een heel vet spel om heel wat redenen!”

Wie gaat, volgens jou, het spel winnen en waarom?

“Ik denk dat iedereen gelijke kansen heeft, ik duim in ieder geval voor hen alle vier. Stuk voor stuk zijn ze toch wel vrienden geworden op zo’n korte tijd, ik gun het ze allemaal!”

Wie is, volgens jou, de Mol?

“Goede vraag... Ik denk dat ik het weet , maar om me niet voor schut te zetten wacht ik dus nog tot de finale met antwoorden!”
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Bourgeois Daisy

    Yep 't is Bas, de rest is veel blablabla in het artikel. Als headhunter weet hij ook hoe hij mensen moet inpalmen

  • Eveline Van den Hout

    BAS is de mol : hetzelfde en enige accent dat overeenkomt met de luister"tape".

  • Johan Hornix

    Elisabet saboteert de quiz van joeri en kaat??? Hebben jullie een ander programma bekeken? Die quiz heeft nochthans geld opgebracht door joeri en kaat... jullie schrijven ook maar iets om de pagina te vullen ...