Exclusief voor abonnees

De houdbaarheidsdatum van humor: waarom Mr. Bean langer grappig blijft dan Het Eiland

AFP
Urbanus wordt in juni zeventig, wat uitgebreid gevierd wordt met een vijfdelige Eén-reeks “Urbanus 70", de animatiefilm “Urbanus: de Vuilnisheld” en nieuwe zaalshow waarvoor de tickets de deur uitvliegen. Maar ligt ook de jonge generatie nog in een deuk met “bakske vol met stro”, of staat op humor een houdbaarheidsdatum? “Fawlty Towers kunnen we nog heel lang grappig vinden,” legt humorexpert Johan Verberckmoes (KU Leuven) uit. “Voor Het Eiland ligt dat anders.”

Charlie Chaplin die zijn ladder tevergeefs bij elkaar probeert te vouwen, werkt al ruim een eeuw op de lachspieren. Maar lachen onze kleinkinderen over honderd jaar nog steeds hartelijk om de moppen van Geert Hoste en Urbanus? “Humor is van alle tijden. Maar lang niet alle humor doorstaat ook de tand des tijds,” legt professor Johan Verberckmoes uit, expert in humorstudies aan de KU Leuven. “Slapstick à la Laurel & Hardy en Mr. Bean heeft een relatief lange houdbaarheidsdatum.”

Je hebt 28% van dit artikel gelezen
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erik Bertels

  Guido Vermeyen: 100% eens!! Dat was absoluut de beste reeks ooit.

 • Gino Denil

  Britse humor heeft minstens 5 lagen. Bij de Vlaamse moet je voortdurend op zoek gaan naar die éne dunne laag.

 • Timothy Goossens

  Ik vind persoonlijk het Eiland, in de Gloria enz nog steeds grappig ... Maar tzal wel aan mij liggen zeker

 • guido vermeyen

  Het beste ooit gemaakt: The Black Adder....nooit meer geëvenaard. Sarcasme, cinisme....vooral de laatste aflevering...met die koffie (espresso)

 • Juan Esteban

  Appelen met peren vergelijken noem ik dat, Humor zoals Mr.Bean, Monty Python etc... is wel wat betere humor dan die van de Belgische showbizz. Oud en orgineel vs nieuw en gebrekkig