Exclusief voor abonnees

De gevangenisdirecteurs uit ‘Ooit Vrij’ over het leven achter tralies: “Gedetineerden respecteren ons. Ze weten dat wij vaak over hen beslissen”

VIER
Negen op de tien gedetineerden in ons land zijn mannen, en toch worden negen van de zestien Vlaamse gevangenissen geleid door een vrouw. “Wij zijn geen harde tantes, maar bakenen wel duidelijk de grenzen af”, zeggen Hilde Guffens (56) en Sofie Vantomme (35), bekend van ‘Ooit Vrij’ op VIER.

Je hebt 4% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 2 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 2 weken gratis7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Robin Verheyden

  Het is inderdaad zo dat iedereen die er als penitentiair beambte heeft gewerkt daar boeken over kan schrijven. Zowel over de spelletjes van de gedetineerden (om de tijd te verdrijven) als over de naïviteit en onwetendheid (van wat er daadwerkelijk op de secties gebeurt) van de directie.

 • Ludwig Vanden Boer

  Het zijn dan ook de enigen waar ze respect voor hebben, dezen die macht over hem kunnen uitoefenen.

 • Filiep Lapeire

  Er bestaat een verschil tussen respect en misleiding, de gevangenis directeur denkt dat er respect is voor hem of haar maar zegt zelf dat het eigenlijk gewoon is omdat de directeur gewoon in de positie staat om te oordelen over mogelijke vervroegde vrijlating. Volgens mij is dat verre van respect!!!

 • Frank Louman

  Wat mij opvalt aan onze rechters en gevangenisdirecteurs is dat er geen enkele is waar je naar opkijkt , waar ik als eerlijke burger van denk "dat is nu een mens die respect kan afdwingen , gezag heeft". Het is duidelijk dat de huidige mensen die in het beleid zitten een soort van empathie hebben geleerd voor crimineel gedrag. Als je kijkt hoe die rechters en directeurs op het niveau praten van de criminelen. Een taktiek indertijd aangeleerd , werpt die vruchten af ? Nee totaal niet.

 • Robin Verheyden

  Dat noemt men niet respect, maar schrik.