Exclusief voor abonnees

De Gentse dierenkliniek uit ‘Dierendokters 24/7' is geliefd bij ‘s werelds rijkste paardeneigenaars: “Elke maand krijgen wij de vraag om te fokken met eicellen van een overleden merrie”

Dierendokters 24/7: unieke blik achter de schermen van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent
VRT Dierendokters 24/7: unieke blik achter de schermen van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent
“Wat bij de mens taboe is, kan allemaal in de paardenfokkerij”, weet dierenarts Jan Govaere. Jaarlijks doet de dierenkliniek van Gent zo’n 700 inseminaties bij paarden. Maar paardenfokkers gaan nog een stap verder. ­Embryoflush, draagmerries, ivf... Alle middelen zijn goed om een peperdure kampioen op de wereld te zetten.

De makers van de ­populaire docureeksen ‘Spoed 24/7’ en ‘Kinderziekenhuis 24/7’ hebben een nieuwe reeks klaar. In ‘Dierendokters 24/7’ slaan ze hun camera’s op in de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent. Sinds twee jaar staat de faculteit, dankzij doorgedreven onderzoek, op nummer één in de wereld­ranking en dat weten ook de paardenfokkers. In de eerste aflevering zien we een hengst die sperma komt doneren. Iets wat dagelijkse kost is op de terreinen in Merelbeke. “Die hengsten weten maar al te goed wat ze bij ons komen doen”, vertelt dierenarts Jan Govaere. “Zodra ze van de trailer lopen en onze stal ruiken, raken ze al opgewonden. Sommige hengsten hebben zelfs geen merrie meer nodig om hitsig te worden. Ze springen meteen op het fantoompaard, da’s een klus van een paar minuten.”

Komen zij dan zo vaak sperma afleveren?

Maximaal drie keer per week. In principe kan zo’n hengst twaalf keer per week een merrie dekken, maar dan neemt de kwaliteit van het sperma af.

Je hebt 18% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Hans Schoen

    Waar is de mens eigenlijk mee bezig? Voor het geld worden legaal dieren verkracht wereldwijd en iedereen vindt het maar normaal? Dieren mogen geen dieren meer zijn maar geldmachines?