De allereerste 'Man bijt hond' is precies 20 jaar oud, kent u deze fragmenten nog?

VRT
Dag op dag twintig jaar geleden, op 1 september 1997, kreeg televisiekijkend Vlaanderen voor het eerst 'Man bijt hond' op het scherm: het halfuurtje waarin de cameraploegen van Woestijnvis op een onnavolgbare manier de alledaagse bezigheden van doodgewone Vlamingen in beeld brachten. Het groeide uit tot een blijvend kijkcijferkanon op Eén.

Dat bleef zo tot het programma in 2012 mee verhuisde naar het toen net opgestarte VIER. Op 21 januari 2013 werd de allerlaatste 'Man bijt hond' uitgezonden. In zestien jaar tijd leverde het programma een pak legendarische fragmenten op, die voort blijven leven op YouTube. Kent u deze nog?

VRT

Engels

Een fragment uit de rubriek 'Wordt gevolgd': een privéconversatie met je partner wordt soms moeilijk als je vader inwoont. Deze West-Vlamingen hebben er een trucje op gevonden: Engels (met haar op) praten. Alhoewel de vader toch een woordje lijkt te verstaan: "Ze hebben het over kinderen zeker?"

Man Bijt Hond - They speaken english

Dit koppel spreekt Engels tegen elkaar omdat de inwonende vader hen niet zou verstaan. En ik kan het goed begrijpen dat hij ze niet verstaat, ik versta ze ook niet.

Zo rijdt Eugène zijn garage binnen

Eugène uit Liedekerke rijdt op een unieke manier zijn Fiat Panda binnen in zijn piepkleine garage. Het fragment haalde in 2010 zelfs het wereldberoemde BBC-programma Top Gear en werd meer dan drie miljoen keer bekeken.

Man bijt hond - Het dorp

Weer een superstuk van "Man bijt hond", ditmaal over 87-jarige Eugène die al sinds 1951 iedere dag zijn auto binnen en buiten rijdt. Niets speciaal zij het niet dat hij maar 3 cm langs iedere kant over heeft en in en uit moet stappen via het salon. Gelukkig bestaat er de Fiat Panda.

Dubrovnik

Wie de krantenwinkel van Michel in Halle-Zoersel bezoekt, krijgt er steevast reisadvies bij voor de stad waaraan hij zijn hart heeft verloren: Dubrovnik, in Kroatië.

Man bijt Hond - De krantenwinkel

Alle klanten krijgen steevast Dubrovnik aangeraden als reisbestemming. En daarvoor haalt Michel alles uit de kast in zijn krantenwinkel.

Gabbers uit Scherpenheuvel

Wie zijn de gabbers en wie zijn ze zeker niet? Dit jeugdige duo uit Scherpenheuvel legt het uit.

Gabbers uit Scherpenheuvel xD - Man Bijt Hond

Gabbers uit Scherpenheuvel die op "Man bijt hond" kwamen, en op zoek waren naar een lief.. enjoy

Het Gesproken Dagblad

Alsof Vlaanderen in de jaren '50 was blijven stilstaan, sleepte Jelle De Beule in de rubriek 'Het Gesproken Dagblad' hedendaags nieuws door de teletijdmachine, inclusief ironisch commentaar.  

Het Gesproken Dagblad - 14 maart 2008

Tia's Triomf Nipte Zege! Waar was Waris?? Nieuwe Zonden

Wit-zwart

De zebra's zijn niet wit-zwart genoeg en dat stoort deze bezoekster van de Antwerpse ZOO ten zeerste. Ook het merendeel van de bezoekers loopt er volgens haar nogal onverzorgd bij.

Man Bijt Hond - Zwart-Wit

Een jogging dragen in de Antwerpse zoo, hoe is het mogelijk, dat is toch 'not done'! En er lopen toch heel veel lelijke mensen rond, dat is echt erg om zien. En een flamingo, wat voor een lelijk beest is dat, met da roos...Wit-zwart, dat is pas mooi, dat kan je echt bewonderen!

Obusios

Als je Poolse seizoensarbeiders hebt ingehuurd voor te werken op akkers die sporen dragen van de Eerste Wereldoorlog, is het noodzakelijk hen te wijzen op de gevaren van 'obusios'.

Obusios en Fresios

Check de onofficiële Man Bijt Hond - Wordt Gevolgd TOP 50 http://brackeblogde.wordpress.com/2009/11/03/wordtgevolgdtop50/

André Lawijt uit Wachtebeke

Maak kennis met André Lawijt, samen met Willy Slijpschijf een van de opmerkelijke inwoners van Wachtebeke.

Man Bijt Hond - Iedereen een bijnaam in Wachtebeke

Man Bijt Hond - Iedereen een bijnaam in Wachtebeke (Man bijt hond - 11/10/10).

Rijst na de trouwmis wordt gerecupereerd

Hoeveel rijst gaat er verloren als een trouwend koppel de kerk uitstapt? Dit echtpaar uit Aarsele (Tielt) veegt de rijst van de feestvierende gooiers op en recupereert de korrels voor hun rijstpap.

Man Bijt Hond - Koppel hergebruikt rijst van huwelijken voor rijstpap

Man Bijt Hond - Koppel hergebruikt rijst van huwelijken voor rijstpap (Man bijt hond - 28/09/10).

Vaneigens

Last but not least: 'Man bijt hond' werd in de beginjaren afgesloten door de bende van 'Vaneigens'. 'De Pappie' (Frank Focketyn) en 'de Mammie' (Tania Van der Sanden) maakten samen met hun kroost heerlijke sketches, zoals deze.

Vaneigens - Het vriendje: poëzie

Vaneigens - Het vriendje: poëzie
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • filip van den broecke

    1 woord: absuluut buitengewoon hilarische prachtmomenten! (ok, tellen is mijn sterkste punt niet)

  • Jurgen Van Den Bergh

    Die men hun rijstpap spannen toch de kroon hoor. Dat zou een sketch uit 'in de gloria' kunnen zijn. Onwaarschijnlijk! En wat die andere filmpjes betreft, ik ben stomverbaasd hoe deze mensen perfect Jommekes-Engels praten. Maar die oude man met zijn auto was echt geweldig. Dat gaan er hem niet veel nadoen.