Daarom gebruiken series een lachband: zo worden zelfs de flauwste grappen leuk

Ook in ‘Friends’ wordt een lachband gebruikt.
NBC via Getty Images Ook in ‘Friends’ wordt een lachband gebruikt.
Wie anderen hoort lachen om een flauwe grap – zelfs als het een lachbandje is – vindt de grap zelf ook sneller leuk. Dat blijkt uit onderzoek dat maandag verscheen in het vakblad Current Biology.

“Waarom kon het toiletpapier de weg niet oversteken? Hij bleef steken in een spleet.” Niet grappig? De kans wordt groter dat deze grap op zijn minst een beleefde glimlach oplevert wanneer hij wordt begeleid door een lachband. De mop is een van de veertig flauwe grappen die onderzoekers voorlegden aan proefpersonen. De onderzoekers kozen bewust voor grappen die eerder door een jury als relatief slecht waren beoordeeld, zodat de kans kleiner was dat de persoonlijke smaak van proefpersonen de resultaten zou beïnvloeden. De moppen werden ingesproken door een komiek en begeleid door een lachband. 

Comedyseries

“Dit onderzoek bewijst dat het geluid van gelach een mop grappiger maakt, los van de kwaliteit van de grap”, stelt hoofdauteur Sophie Scott (University College Londen) in een persverklaring. Dat verklaart onder meer het succes van een lachband bij comedyseries op televisie, schrijven de onderzoekers in hun artikel. Vervolgens verdeelden de onderzoekers de moppen in twee grofweg even grappige groepen en voorzagen ze van gelach. De ene helft kreeg een geluidsband met spontaan gegiechel, de andere helft moest het doen met een standaard lachband. Hoewel alle deelnemers de grappen met toegevoegd gelach als grappiger ervoeren, was het effect bij het spontane gelach het sterkst. Scott: “Vandaar dat series worden opgenomen met livepubliek, waarbij het gelach achteraf in de studio wordt versterkt.”
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gilbert Van Eynde

  @Yovanni Rochus ah ik lach liever met een grappige sketch dan een niet grappige sketch met lachband, Amerikaanse humor is sowieso al flauw dus eigenlijk lacht er niemand mee en skippen heel veel mensen series met lachband en ook hoop dat mensen dat blijven doen.

 • Yovanni Rochus

  Ik vind het nét grappiger ik vind het echt hilarisch. Programma's zonder lachbandje vind ik zo droog.

 • Yovanni Rochus

  Ik vind het nét grappiger ik vind het echt hilarisch. Programma's zonder lachbandje vind ik zo droog.

 • johan commère

  Van als ik eenmaal een lachband hoor in een serie , schakel ik over naar een ander programma en kijk er nooit nog naar . Dat wil zeggen elke Amerikaanse " komische ? " serie , alsook programma's van hier van het soort bompa , bompa laweit , de familie backeljau , nonkel Jef , ... er is gewoon helemaal niks grappigs aan die programma's !

 • Gilbert Van Eynde

  Ik heb een hekel aan elke serie die dat doet, ik zou graag Friends zien zonder lachband maar alles met lachband wordt hetzelfde niveau. FC de kampioenen en the big bang theory verschillen voor mij amper, friends kan je mee op de lachband hoop gooien. Ik erger mij er zo aan dat ik weiger om er naar te kijken.