Critici ergeren zich aan VRT-programma over energie: "Dit is stemmingmakerij vermomd als wetenschap"

In de zesdelige reeks Watt gaan spoedarts Natalie Eggermont en energie-ingenieur Jonas Verstraeten op zoek naar antwoorden op het energievraagstuk.
Canvas In de zesdelige reeks Watt gaan spoedarts Natalie Eggermont en energie-ingenieur Jonas Verstraeten op zoek naar antwoorden op het energievraagstuk.
Natalie Eggermont (29) presenteert 'Watt' op Canvas. Een programma dat het heden en de toekomst van ons klimaat en energieverbruik exploreert. Daarvoor krijgt ze een hoop kritiek over zich heen van critici die het allemaal maar vreemd vinden, onder hen ook professoren aan de KU Leuven. "Dit is geen wetenschappelijk programma, maar stemmingmakerij." 

Samen met Jonas Verstraeten (24) staat ze voor de camera, maar toch is het Natalie die het meest onder vuur wordt genomen. Zo steekt de klimaatactiviste, die in het dagelijkse leven werk als spoedarts, niet onder stoelen of banken dat ze tegen kernenergie is. 

"Ze doet de erfenis van Marie Curie en haar radioactieve werk geen eer aan", klinkt het bij critici op sociale media. Of: "Een cursus radioactiviteit zou niet misstaan in een opleiding spoedarts." 

VRT laat het Nieuwsblad weten dat het om een maatschappelijk programma gaat, en niet om een productie van de nieuwsdienst. "Polariseren mag ze dus", klinkt het. Over de critici wilden ze het volgende kwijt, met de knipoog: "We hebben gemekt dat het vooral om oude mannen gaat."

Er is immers ook positieve commentaar over het programma, bijvoorbeeld van Mathias Bienstman van de Bond Beter Leefmilieu. "Ik zag twee geëngageerde jongeren die cruciale vragen stellen bij de energietransitie. De wijze waarop mannen van boven de 50 afknappen op de emotionele lading van de reeks, is bewijs dat ze nodig is." En ook de kijkers zijn eerder lovend over het nieuwe programma: "Jongeren die zich bezighouden met het klimaat van de toekomst? Dat zouden ze meer mogen tonen." 
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Charlotte Fabri

  Die vluchten naar Amerika en India leveren hen allebei bijna 5 ton aan CO2 uitstoot op. Hoe kan je dan geloofwaardig overkomen als klimaatactivist?

 • Ferdinand Engelbeen

  Ik heb de uitzendingen tot nu toe gevolgd. Terwijl de vorige uitzendingen (kolen en olie) nog iets of wat in evenwicht waren, was die over kernenergie pure anti-propaganda. Ik ben nu 74, maar ben al 2x langer bezig met milieu dan die gasten leven en heb dus geen lessen te ontvangen van iemand die totaal geen idee heeft waar ze het over heeft of van iemand die nog maar net wat ervaring in zijn vak aan het opdoen is...

 • Rania Desaegher

  Over het klimaat krijgen wij steeds maar dezelfde visie te horen. Kritische stemmen over de oorzaken van klimaatverandering komen niet aan bod. Als het maar politiek correct is.

 • José Coolsaet

  Ik erger mij ook over de uitspraak van de visie die mannen boven de 50 hebben! Gesproken van een zwart-wit uitspraak! Ik ben 67 jaar en duidelijk tegen kernenergie!

 • raf janssens

  Het is de taak van de openbare omroep om op een neutrale manier de bevolking in te lichten over maatschappelijk relevante problemen, niet om de bevolking onder het mom van een wetenschappelijk programma proberen te brainwashen door enkel eenzijdige "politiek correcte" gedachten weer te geven. De reactie dat het enkel om "oudere mannen" gaat die kritiek hebben kan al helemaal niet door de beugel.