Commissie wil dat Netflix en andere streamingdiensten Europees werk steunen

BELGA
De Europese Commissie wil Netflix, Amazon Prime en andere videostreamingdiensten een bijdrage laten leveren voor de promotie van Europees werken. De Commissie denkt onder meer aan quota voor Europese producties of een financiële bijdrage, zo blijkt uit ontwerpvoorstellen die het Franse persbureau AFP kon inkijken.

De Commissie publiceert tegen eind deze maand een herziening van de richtlijn over audiovisuele diensten. Uit ontwerpteksten blijkt dat de Commissie zou voorstellen dat de catalogi van aanbieders van video on demand voor minstens 20 procent uit Europese werk moet bestaan. Daarnaast zou ze de lidstaten ook toestaan om de aanbieders een financiële bijdrage te laten betalen voor de productie van deze werken. De herziene richtlijn moet goedgekeurd worden door de lidstaten en in het Europees Parlement.

Zondag had vicevoorzitter Andrus Ansip op het filmfestival van Cannes al een pleidooi gehouden voor Europese producties. "De Europese filmindustrie staat te boek als één van de meest belangrijke en gevarieerde productiecentra in de wereld (...) Ik denk dat we dat allemaal zo willen houden. Om dat te bereiken, moeten de spelregels aangepast worden aan de technologie", zo verklaarde Ansip. Eurocommissaris voor Digitale Economie Günther Oettinger, eveneens aanwezig in Cannes, noemde het "onvermijdelijk" dat de financieringsmechanismen gewijzigd moeten worden.

De aanbieders van video on demand vallen nu reeds onder de richtlijn, maar die stelt slechts in algemene termen dat omroepen een deel van hun programmatie moeten voorbehouden voor Europese producties. De lidstaten springen daar in het geval van video on demand heel uiteenlopend mee om. Het aandeel van Europese producties in de catalogi varieert momenteel van 10 tot 60 procent naargelang het land.