COLUMN. Jules Hanot: “Geubels zonder grenzen”

‘Is er een dokter in de zaal’ - Philippe Geubels
VRT ‘Is er een dokter in de zaal’ - Philippe Geubels
Elke week fileert mediawatcher en tv-criticus Jules Hanot de ­wondere wereld van de media in Dag Allemaal. Ongezouten en messcherp, zoals ­alleen Jules dat kan.

Op maandag 15 april ontving stugge Filip (59) plezante Philippe (38) ten paleize om er als alte kameraden kaarsjes uit te blazen ter gelegenheid van hun beider verjaardag. De vorst overwoog meermaals een ‘spontane’ glimlach en waagde zich zelfs - ‘De koningin en ik werken zowel in team als intiem’ - aan een ingestudeerd mopje. Dat onderdaan Geubels uitgenodigd werd voor een koninklijk stukje taart was natuurlijk geen toeval. De kale komiek is populairder dan alle Saksen-Coburgs samen en dus de geknipte man om de saaie reputatie van de soeverein af te stoffen.

De koninklijke pr-stunt ging viraal en terwijl de hofnar - ‘Het is de eerste keer dat ik een kaartje stuur naar iemand die zelf op de postzegel staat’ - zijn grappige zelf bleef, probeerde de blauwbloedige gastheer krampachtig als sympathieke Sire over te komen. Dat lukte niet, maar Philippe Geubels is voortaan wel kind aan huis bij de royals en mag zich straks misschien jonkheer, baron of graaf noemen. Slim bekeken van de ex-rekkenvuller uit de Colruyt die na de confrontatie met een Hans Teeuwen-dvd de onweerstaanbare dwang voelde om beroepshalve zijn volk te vermaken. Een gedurfde keuze. De weg naar de comedy-hemel loopt immers via het vagevuur van groezelige zaaltjes waar tussen boegeroep en pijnlijke stiltes vaak vergeefs gebedeld wordt om een lach.

No nonsense

Gelukkig zette Geubels moedig door. Hij kneedde zijn nasaal stemmetje en imago van door fobieën geteisterde underdog tot een succesrecept en werd de rijke zaakvoerder van een florerende humorhandel. Die biedt sinds kort ook fictie en tv-spelletjes aan, omdat de ambitieuze ‘patron’ nieuwe uitdagingen zoekt. Hij was dé smaakmaker van ‘De Slimste Mens Ter Wereld’ en de kwelgeest van Sarah Vandeursen en Pedro Elias in ‘Geubels En De Idioten’. Als bange blanke man reisde hij in Afrika onvervaard Martin Heylen tegemoet in ‘Dr. ­Livingstone’ en paste in ‘Geubels En De Belgen’ landgenoten een hilarisch kleedje.

Tot VIER te klein werd en hij besloot bij de openbare omroep verder aan zijn waanzinnige succesverhaal te schrijven. Een absolute toptransfer, omdat goudhaantje Geubels met het baanbrekende ‘Taboe’ meteen bewees meer te zijn dan een doordeweekse lolbroek. Een leuk, integer, gedurfd en beklijvend programma dat met een lach en een traan kwetsbare minderheden een stem gaf en bij alle partijen respect afdwong. Precies die no-nonsenseaanpak maakt van Philippe Geubels een uniek mediafenomeen. Een ontwapenende calimero met stekeltjes die - als een zot die al lachend de waarheid zegt - herkenbaar geestig de kleine kantjes van de medemens en van zichzelf fileert. Als passagier van Wim Lybaert in het fijne ‘De Columbus’ bekende hij voor elk optreden bang te zijn om in zijn broek te kakken en temperde nuchter - ‘Dat is gewoon een eend met lange poten’ - de euforie van de blozende moestuinier bij de aanblik van een flamingo.

Philippe Geubels
VRT Philippe Geubels

Schot in de roos

Met het absurde en vooralsnog enkel op een betaalzender te bekijken ‘Geub’ waagt hij zich voor het eerst aan een komische fictiereeks als de - jawel - zielige ‘loser’ Philippe Geubels die zijn vrouw kwijtspeelt aan zijn bejaarde maar bovenmaats geschapen Nederlandse overbuur. Een absolute aanrader dit najaar op Eén... En dan moeten we het nog hebben over zijn debuut als quizmaster in ‘Is Er Een Dokter In De Zaal?’ waarin de sluimerende hypochonder in de komiek zijn merkwaardige fascinatie voor pillen en ziektes naar hartenlust mag botvieren. Met ruim een miljoen kijkers opnieuw een schot in de roos. Niet slecht voor een ludieke panelshow over gezondheid waarin ‘dokter’ Geubels - ‘Vanavond krijgen we enkel mooi volk over de vloer... En Erik Van Looy’ - zijn gasten alert houdt met gortdroge humor die enkel uit zijn mond grappig klinkt.

Hij confronteerde het gezelschap met de resultaten van bizarre studies en antiek medisch alaam als een ‘kakzeef’, een visgraatverwijderaar, een spermaverzamelmachine en een ‘rookclysteer’ waarmee drenkelingen lang geleden via de anus weer tot leven werden gewekt. De prettig gestoorde Maaike Cafmeyer had het over haar spataders en steunkousen, Jan Jaap van der Wal - ‘Ik ben er tevreden mee anders was het een open ruggetje geworden’ - over zijn hazenlip en Sven De Ridder over de bananenallergie die zijn - ‘Je hebt er precies net een paar gegeten’ zei Danira Boukhriss - zijn hoofd vervaarlijk doet opzwellen.

Onderscheiding

Verder leerde ik dat de gemiddelde mens anderhalve liter snot per dag produceert, dat Klaasje het meeste haar heeft van alle K3’tjes en dat onze hersenen voorgeprogrammeerd zijn om niets te doen. Tussen alle ongein door zorgde huisarts Sofie Lemmens voor duiding en amuseerde ik me te pletter op dit vrolijke feestje. ‘Is Er Een Dokter In De Zaal?’ vliegt voorbij, zorgt voor een gulle (schater)lach en overstijgt als een plezant brokje pretentieloos entertainment moeiteloos het niveau van de doorsnee panelshow. Met dank aan Philippe Geubels die nu ook met onderscheiding zijn quizmastersdiploma behaalde en zichzelf bijgevolg, geheel terecht, tot glorieuze winnaar uitriep.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Stefaan Vanhoutte

    Volledig mee eens met deze analyse. Ik zou het niet beter kunnen verwoorden.