Christophe Deborsu heeft voorstel klaar voor datingprogramma met Vlamingen en Walen

© Philip Reynaers / Photonews
Niemand die de kloof tussen onze landshelften zo goed begrijpt als politiek journalist Christophe Deborsu, die zelf getrouwd is met een Vlaamse journaliste. En die kloof wil hij graag een beetje dichten, met een datingprogramma dan nog wel: hij wil daarin Vlamingen en Walen aan elkaar koppelen. 

Deborsu heeft er zowat zijn levensmissie van gemaakt om Vlamingen en Walen dichter bij elkaar te brengen. En de beste manier daarvoor is met een datingprogramma, vindt hij. Dat liet hij eerder al optekenen in onze krant. “Dating- en spelprogramma’s met Vlamingen en Walen: dat is een droom van mij. Dat gaat misschien meer doen dan de politiek”, klonk het een tweetal weken geleden. En die plannen lijken nu concreet te worden, want Deborsu heeft een voorstel klaar.

In het programma in kwestie staat de volgende vraag centraal: als we de keuze krijgen tussen Vlaamse en Waalse kandidaten tijdens een datingshow, kiest de Vlaming dan sowieso voor iemand van zijn eigen gemeenschap? Of bestaan er nog echte Belgen en zullen er dan gemengde koppels ontstaan? “Ik krijg heel vaak de opmerking dat het enkel de politici zijn die ons land willen splitsen”, aldus de presentator in Het Nieuwsblad. “Maar we kunnen de vraag over het voortbestaan van België niet overlaten aan de politiek alleen. We moeten ook daarbuiten kijken.”

Het is nog niet zeker dat het programma er komt, maar Deborsu acht de kans wel groot dat zijn bazen bij RTL zijn voorstel in de praktijk zullen omzetten. Het concept is dan ook best leuk: de kandidaten zullen immers niet weten wie precies Nederlands- of Franstalig is. Het is de bedoeling dat iedereen bijgestaan wordt door een tolk en gedubd wordt. Pas op het einde wordt onthuld wie in welke landshelft woont. “Het is het ultieme sociale experiment om te zien of dit land kan blijven bestaan en of er nog Belgen zijn.”




5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  Natuurlijk wil hij die kloof graag een beetje dichten, hij is een Franstalige in hart en nieren. Laten we ons niet beetnemen door de facade ; zijn woordgebruik verraad hem. Enkel de politici zouden ons land willen splitsen , maar ze zijn wel gekozen door de burgers. Trouwens wij willen de STRUCTUREN splitsen, niet het land. De Franstalige politici boezemen hun kiezers angst in om niets te veranderen, om historisch verworven gunsten te kunnen behouden.

 • Dominique Chapelle

  Walen of Vlamingen zijn niet diegene die het land scheid of gaan scheiden.. Zijn de politiekers die dit willen om maar genoeg stemmen binnen te rafelen. Werd onlangs nog maar eens bewezen.. Vlamingen en walen kunnen best met elkaar overeenkomen.. Zie dit dagelijks op mijn werk, vrienden en omgeving..spreek niet enkel over mezelf. Leg mij anders maar eens uit waren Vlamingen wel met buitenlanders (Nederlanders Italianen Spanjaarden enz) wel overeenkomen..

 • Joris Van Meirvenne

  enige voorwaarde om mee te doen : frans spreken

 • Jos verelst

  Een bekende historicus zei ooit : Sire, il n'y a pas de Belges. Alsof een tv programma iets zal veranderen aan het begrip over het onrecht van 18 miljard transfers van Vlaanderen naar Wallonie.

 • Lennert Van Betten

  Oei, als die Vlaming dan geen Frans kan kan er toch niet worden gecommuniceerd?