Chris Lomme kreeg fikse tegenkanting na ‘Moeder, Waarom Leven Wij’: “Plots was ik niet meer welkom bij de VRT”

30 JAAR VTM

VRT
Met ‘Moeder, Waarom Leven Wij?’ leverde VTM het definitieve bewijs dat de zender meer was dan een machine om reclame uit te zenden. Van dag één wist de visionaire Mike Verdrengh de kijkers al te overtuigen door flink te investeren in een performante nieuwsdienst. Maar in culturele en artistieke kringen werd er nog steeds neergekeken op de commerciële zender. 

“Dat was niet terecht”, zegt Chris Lomme (80), die de moeder speelde in ‘Moeder, Waarom Leven Wij?’. “Mike Verdrengh is altijd een cultuurmens geweest. Guido Depraetere ook. Nog voor VTM op antenne was, vroeg Mike aan mij om omroepster te worden bij VTM. Ik vond het een aanlokkelijk voorstel en ik had dat vak vast wel kunnen leren, maar ik ben geen presentatrice. Ik ben een actrice. ‘Als je mij een mooie rol aanbiedt, zal ik die graag spelen’, zei ik.”  

“En de rol waar hij me voor vroeg in ‘Moeder, Waarom Leven Wij?’, was fenomenaal. Onder de fantastische regie van Guido ­Henderickx en met prachtige ­acteurs als Jan Decleir, Els Dottermans en Dora van der Groen zaliger. Op slag was ik niet meer welkom bij de VRT, maar daar trok ik me niks van aan. Later heb ik nog vier of vijf seizoenen in het panel van ‘Recht Van Antwoord’ gezeten. Naast mensen als Herman Van Rompuy, van wie ik enorm veel heb opgestoken. Dat heb ik ook ongelooflijk graag gedaan.”
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • felix strackx

  Als je in die tijd naar VTM keek, werd je door de linkse intellectuelen voor achterlijk aanzien. Jammer genoeg is de nieuwsdienst van VTM tegenwoordig zelf zo links als de pest geworden.

 • Urban Vyaas

  Ik vind dat zo'n onhebbelijkheid van de VRT; die drive om te concureren voor de kijkcijfers met een commerciële omroep. Een openbare omroep heeft een andere opdracht dan centen verdienen; die krijgen ze van de overheid. Objectieve berichtgeving, duiding en educatieve programmas; dat zou hun kerntaak moeten zijn. Niet spelletjes en soap producties produceren met geld van de belastingsbetaler

 • Eric Marysse

  Hubert Wouters. VRT is een linkse staatszender gefinancierd door ons belastinggeld. VTM moet het halen uit reklameinkomsten. Ik moet altijd lachen met mensen zoals u. Ze kijken zogezegd nooit naar VTM, maar ze weten alles over een bepaalde serie of soap.

 • Roger Deprez

  VRT dacht dat ze in die tijd op iedereen beslag konden leggen en neer kijken op een commerciële zender is helemaal niet nodig, het verdient meer respect dan een zender als de VRT die leeft op de kap van de belasting betaler en dat is zeker niet meer van deze tijd. Als men de belasting druk bekijk waar de Belgen mee moeten omgaan is het tijd dat er verandering in komt en dat is één van de vele punten.

 • Hubert Wouters

  Je bent een zeer goede actrice maar over VTM wordt beter gezwegen. VTM is zelfs geen televisie maar enkel en puur een reclamezender. Je kunt die zender geen vijf minuten aanzetten of ge krijgt een reclamebom in je gezicht gesmeten. Reden waarom ik nooit naar die zender kijk.