Chris Dusauchoit en Hilde Van Mieghem slaan de handen in elkaar

VRT
Op Allerheiligen zendt Eén Voor altijd, een portret over het leven en de dood, uit. Het programma is het resultaat van een samenwerking tussen Chris Dusauchoit en Hilde Van Mieghem. In het programma komen vijf getuigen aan bod die door de dood in de ogen te kijken iets te vertellen hebben over het leven.

Chris en Hilde wilden met Voor altijd een programma maken over de dood dat zin doet krijgen in het leven. Het idee om dit programma te maken is ontstaan bij Chris. Hij heeft de afgelopen jaren enkele intimi verloren en heeft aan den lijve ondervonden dat de dood en het rouwen in onze maatschappij nog vaak een taboe zijn. "De zogenaamde gewelddadige dood door moord of oorlog wordt breed uitgesmeerd in journaals, series en films. De meest voorkomende, stille dood - door ouderdom, ziekte of een stom ongeval - is zo goed als nergens te zien", vertelt hij.

Voor altijd is het eerste non-fictie project dat Hilde regisseert. "Hilde en ik hebben elkaar leren kennen tijdens dubbingopnames voor een animatiefilm over dinosaurussen. Hilde was stemmenregisseur, ik stem. Hilde had toen haar hondje Wilson bij, the rest is history... We vonden de samenwerking beiden heel fijn", besluit Chris.

Van maandag 26 tot en met donderdag 29 oktober presenteert Chris tussen 19 en 21 uur ook een gelijknamig radioprogramma op Radio 2. Daarin praat hij met de luisteraars over hun ervaringen met de dood en afscheid nemen.

'Voor altijd', zondag 1 november om 22.20 uur op Eén.