Chris Boni: "Afscheid nemen van Yvette heeft me verdriet gedaan"

Chris Boni
VRT Chris Boni
Het overlijden van Yvette in Thuis was een klap voor veel fans van de Eén-soap, maar dat was het ook voor Chris Boni, de actrice die vijftien jaar lang in de huid kroop van het personage. In een openhartige brief vertelt ze nu voor het eerst hoe zij de afgelopen maanden heeft ervaren.

De open brief van Chris:

Beste Thuis-kijkers,

Toen ik vernam dat de rol van Yvette die ik speelde in 'Thuis' was 'uitgespeeld' en dat de samenwerking éénzijdig werd stopgezet, was ik heel verdrietig. Samen met héél wat fijne collega's heb ik het personage vijftien jaar lang gestalte mogen geven. Ik voelde al heel vlug dat meewerken aan de meest bekeken soap in Vlaanderen niet zonder gevolg kon blijven. In het begin werd ik overal begroet als: 'Ah, dag madam Toertjes'. Veel kijkers gaan heel erg op in hun dagelijkse aflevering, velen vereenzelvigen zich met de personages en situaties. Anderen houden zoveel van de personages dat de lijn tussen fictie en realiteit erg dun wordt.

Voor mezelf was het heel zwaar om afscheid te moeten nemen van de rol van Yvette. Temeer omdat er een drastisch einde werd voorzien. Ik vroeg en kreeg de tijd om de dood van Yvette voor te bereiden, daar ikzelf eerst tot rust wilde komen. De moeilijke scènes werden opgenomen en gewaardeerd, wat me wel wat trots maakte.

Er was al veel reactie gekomen toen de kijkers te weten kwamen dat Yvette zou verdwijnen. Nu was de fictieve figuur er echt niet meer. Dit was voor velen, ook voor mezelf, bijzonder moeilijk. Zeker ook omdat werd ingespeeld op de reacties van de kijkers en zonder mijn medeweten een rouwregister werd geopend en rouwprentjes werden voorzien! Maar vergeet niet dat ik, Chris Boni, spinglevend ben en ik nog volop van mijn leven wil genieten. Een acteur is ook maar een mens met een gezin, familie, vrienden... Ge zou er zowaar depressief van worden.

De reacties van de kijkers bleven niet uit: protest, medeleven, spijt, verdriet, alles was te lezen. Al deze toestanden zijn nooit mijn ding geweest en het versterkt de relatie tussen fictie en realiteit.

Ik heb me steeds heel bewust uit de pers willen houden en dat werd gerespecteerd. Nu, en dat besef ik, kan het niet anders. Het zou dan ook heel onbeleefd zijn om niet te reageren en in de eerste plaats alle kijkers te bedanken voor hun grote sympathie voor Yvette die, zowel bij jong als oud, heel wat losweekte. Ze was blijkbaar een geliefde vrouw en oma die positieve gevoelens losmaakte. Als actrice stemt het me gelukkig dat ik Yvette bijna als een persoon van vlees en bloed heb mogen spelen.
Het is goed zo! (Zei ook Yvette).

Als actrice sluit ik een periode in mijn leven af. Ik wil nogmaals iedereen bedanken en groeten die bij 'Thuis' betrokken was. Ik heb er me goed gevoeld. En ik wil zeker de kijkers en de vele fans duizend maal bedanken. Jullie zorgen ervoor dat wij een mooie job hebben.

Met vriendelijke groeten,
Chris Boni

De vrt reageert op Chris' brief:
"Net als op tv neemt Chris met deze brief op een mooie manier afscheid van de kijkers en de fans. De keuze om haar personage te laten sterven was echt geen evidente beslissing. We weten dat Chris het hiermee moeilijk had. Sinds ze gepensioneerd was, was acteren bij Thuis haar hobby en passie tegelijk. Bij iedereen van de cast en crew is er een groot respect voor de acteerprestaties van Chris en dat op hoog niveau tot de laatste scène en tot de laatste draaidag. Ook al wisten we, zoals ze zelf in de brief aangeeft, dat ze het einde van haar rol een plaats moest geven in haar eigen leven."