Exclusief voor abonnees

Cathy Buggenhout uit ‘De Ambassade’: “In Joegoslavië sliep ik met mijn geld in een zakje op mijn borst”

Cathy Buggenhout.
Dieter Bacquaert Cathy Buggenhout.
“Bram heeft al veel offers gebracht voor mijn carrière”, zegt Cathy Buggenhout (53) in Story. De afgelopen twee jaar verbleef ze nog als consul-generaal in New York, terwijl haar man als tandarts in Brussel bleef werken. Hoe hard het koppel ook worstelt met afstand, als de plicht straks roept, vertrekt de diplomate uit ‘De Ambassade’ naar een nieuwe buitenlandse post.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In ‘De Ambassade’ staat Cathy Buggenhout nog als consul-generaal aan het hoofd van onze Belgische ambassade in New York. Sinds 1 februari heeft de diplomate de Big Apple na twee jaar nochtans ingeruild voor het ministerie van buitenlandse zaken in Brussel. “Zoals voorzien”, zegt ze. Diplomaten komen na twee posten altijd een tijdje terug en Cathy is zeven jaar uit België weggeweest. “Eerst zat ik in Shanghai, nadien in New York, twee wereldsteden waar er een werkritme van zeven op zeven heerst. Bovendien is New York het grootste buitenlandse consulaat buiten de EU. De jurisdictie dekt 24 Amerikaanse staten, zowat de helft van het land. Er verblijven zo’n 12.000 Belgen. Eigenlijk leid je een KMO.”

Over drie jaar vertrek je naar een nieuwe buitenpost. Wat doe je ondertussen in Brussel?

“Het is belangrijk te onderlijnen dat het consulaire werk zoals je dat ziet in het programma slechts één aspect is van het diplomatieke werk op post. Daarnaast is er ook het politieke buitenlandse beleid, het onderhouden van economische relaties, ontwikkelingssamenwerking,... Dat wordt allemaal aangestuurd vanuit Brussel, dat het zenuwcentrum is voor onze buitenposten. In mijn huidige functie ondersteun ik de Voorzitter van het Directiecomité in die taken.”

Tijdens je ambtstermijn in New York bleef je man in Brussel aan de slag als tandarts. Toch geen sinecure om elkaar zo lang los te laten?

“Bram en ik hebben het allebei even moeilijk met die afstand. Je man niet kunnen aankijken, terwijl je hem iets vertelt, dat is niet fijn. Maar van de 33 jaar die we samen zijn, vliegen we al 16 jaar op en neer. Vlak na zijn studies heeft Bram trouwens vijf jaar in Londen gewerkt. Vóór ik aan mijn buitenlandse carrière begon, zei mijn man me: ‘Elke keer ga jij de wereld heruitvinden’. Hij gunde mij die kans en was bereid daar de nodige opofferingen voor te doen. Als Bram in het land kan werken, dan gaat hij mee. Dat vergt soms een zware inspanning. Om in Washington DC te mogen werken (haar post begin 2000, red.), heeft hij zijn hele studie overgedaan aan de University of Maryland. 

Je hebt 24% van dit artikel gelezen
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.