Cathérine volgt organisatie Animal Rights: "Ik heb sindsdien geen eieren meer gegeten"

Cathérine
vtm Cathérine
In de tweede aflevering van Cathérine dringt dierenrechtenorganisatie Animal Rights ’s nachts binnen in een kippenbedrijf om er beelden te maken van de schrijnende levensomstandigheden van duizenden legkippen. Dat nachtelijk avontuur heeft een diepe indruk nagelaten op haar: “Ik ben dol op eieren, maar sinds die avond in het kippenbedrijf heb ik er amper nog gegeten”.

Het grote publiek kent Animal Rights van de undercover beelden die ze maakten in onder andere de slachthuizen in Tielt en Izegem. Die beelden zorgden voor een golf van verontwaardiging in Vlaanderen. En dat is net de bedoeling. “We weten dat het gebeurt. Als we het kunnen vastleggen op beeld kunnen we het ook aan andere mensen tonen”, aldus actievoerder Nadine.

Animal Rights wil alle vleesbedrijven laten sluiten. Cathérine wil weten of ze dat menen en hoe ze dat willen aanpakken. Ze duikt onder in hun wereld. Zo maakt ze kennis met de actievoerders, gaat ze mee naar een demonstratie bij een farmabedrijf en volgt ze de harde kern tijdens de voorbereidingen van hun nachtelijke tocht in het kippenbedrijf.

Na de varkens en runderen zijn de legkippen aan de beurt. Cathérine ziet met eigen ogen hoe zo’n 130 000 kippen samenhokken in veel te kleine kooien. Kadavers liggen tussen kippen die hun doodstrijd nog aan het leveren zijn. De zogezegde ‘scharrelkippen’ zijn graatmager en zitten zo dicht op elkaar dat ze elkaars veren uitpikken. “De vorige beelden van Animal Rights hadden mij al gechoqueerd. Maar nu ik er zelf bij was, kwam het eens zo hard aan”, aldus Cathérine.

Volgens actievoerder Benoît zijn kippen de meest mishandelde dieren. “Nu ik dit zie, begrijp ik waarom je dat zegt”, aldus Cathérine. “Die dieren krijgen net genoeg eten om eieren te produceren, maar voor de rest wordt er niet naar omgekeken.” Na veertien maanden worden de dieren afgemaakt en vervangen door nieuwe exemplaren, nieuwe eiermachines.

Cathérine: 21.35u op VTM
40 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dirk Delaere

  Nu nog een vegetables rights groep en we sterven met zijn allen van de honger

 • Ellen Vermeersch

  Sommige reacties hier zijn een schande! Het kan jullie niet schelen of er dierenleed is. Nu mss als jullie identiteit bekend is, kan het al prijsgeven waarom. Oneindig veel dieren lijden en jullie willen klacht tegen mensen omdat er mensen zijn die dit aan het licht brengen???

 • daniel van parys

  Animal rights oké , maar wat met de human rights ??? Inbraak , laster , vertekende detailbeelden ,geen tegenwoord en geen eitjes meer voor poppemieke Cathérintje ...

 • Didi Verstrae

  Het word tijd dat ze iets doen wand tis echt een schande!

 • dany coomans

  walgelijke beelden, ik eet enkel nog eieren van eigen kippen, de periode dat deze niet leggen eet ik wel iets anders !