BV's tekenen stippen op hun hand tegen pesten

VRT / Joost Joossen
In 'Steracteur Sterartiest' vroeg iedereen het zich af: wat betekenen die vier stippen op de hand van Tinne Oltmans (25)? Tinne, die gepest werd als kind, vertelt het u zelf. 

"Ja, ik lichtte even een tipje van de sluier op", zegt 'Ghost Rockers'-actrice Tinne. "Ik maakte een subtiele verwijzing naar de nieuwe Move tegen pesten-campagne van Ketnet. Samen met de Ketnet-wrappers Leonard, Sander en Thomas ben ik boegbeeld van STIP IT. "

Excuseer?

Wel, met het liedje 'Stip na stip' roep ik iedereen op om op te komen tegen pesten. Kinderen kunnen op de site van Ketnet een Manipest met vier pijlers ondertekenen. Daarin staat dat je nooit mag pesten, dat je erover moet praten als je gepest wordt, dat je niemand mag uitsluiten en dat je moet proberen om altijd voor iemand op te komen die gepest wordt. Iedereen die het Manipest ondertekent, mag vier stippen op zijn hand zetten.

In Dag Allemaal vertelde je al eens dat je vroeger zelf ook gepest werd.

Eigenlijk zowat mijn hele schooltijd, vanaf het tweede leerjaar tot het zesde middelbaar. Ik ben in die periode heel vaak van school gewisseld en kwam daardoor in contact met verschillende pesters. Het ging zelfs zover dat mijn vriendinnen zich tegen mij keerden en me uitscholden.

Dat moet een eenzame tijd zijn geweest.

Gelukkig had ik wel fijne vriendinnen, maar dus enkel buiten school. Op school was ik anders dan de rest omdat ik al van jongs af acteerde, zong en danste. Ze spraken achter mijn rug over mij, met als resultaat dat ik me in mezelf keerde.

Had jaloezie er iets mee te maken, denk je?

Dat zou zeker kunnen, kinderen van die leeftijd durven vaak niet zichzelf te zijn. En ik was ook wel anders dan mijn medeleerlingen. Pesten kan over de meest banale dingen gaan, de kleren die je draagt, de dingen die zegt...

Hoe ging jij daar toen mee om?

Pesten was toen nog niet zo bespreekbaar als nu. Niemand wist hoe het aan te pakken. Toen ik het vertelde aan mijn mama, begreep ze het probleem niet goed. Maar er kwam verandering in. Dat zag ik bij mijn zus die zes jaar jonger is. In haar schooltijd bestond de Move tegen pesten al op Ketnet.

Met jouw ervaring, wat zou je zeggen tegen kinderen en jongeren die gepest worden?

Misschien wel het belangrijkste, is dat je jezelf niet de schuld mag geven, want dat doen kinderen die gepest worden vaak. En ook belangrijk: praat erover met je ouders, met je vrienden, je leerkrachten. En niet vergeten: het Manipest ondertekenen en verspreid die stippen! 

BV's

Actrice Tinne Oltmans en Ketnet-wrappers Leonard Muylle, Sander Gillis en Thomas Van Achteren lanceerden vanochtend de actie met bijbehorend lied en clip in Kingsize Live op Ketnet. 

Ook BV's scharen zich achter de actie. Zo toonde presentator Staf Coppens zich al solidair tijdens een theekransje met de kids. 

Op de koffie bij Nora en Beau ! #goodmorning ❤️

Een foto die is geplaatst door null (@staf_coppens) op

Ook stylist Jani Kazaltzis laat z'n stippen zien. 

Sunday ❤️ #relaxing

Een foto die is geplaatst door null (@janikazaltzis) op

Zanger Udo werd in het middelbaar ook achtervolgd door pesters. 

En ook zijn echtgenote Leen Dendievel draagt haar stipje bij.
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Julien Vercoutere

  De zoveelste nutteloze campagne... pesten is van alle tijden en leeftijden. Heeft altijd bestaan en zal zo blijven. Op school kan daar misschien nog ietwat tegen opgetreden worden maar dat is het dan ook.

 • Eduard wynants

  Weten ze wel wat die stippen betekenen

 • Freek De Meyer

  Het is misschien geen slecht initiatief, maar het is ook maar dat. Een initiatief. Pesten krijg je enkel weg met een beleid, dag in dag uit, het hele jaar door, en daarna en daarbuiten. Een eenmalig (of jaarlijks wederkerend) initiatief gaat dit niet wegwerken.

 • Joeri Haelen

  Pesten...heeft volgens mij heel veel met de opvoeding te maken.

 • Jeroun Meud

  Weten ze nu nog niet dat al die campagnes niets helpen?