Blunderaar Miljoenenjacht wil spel alsnog afmaken (vier jaar na uitzending): "Dat kan mooie televisie opleveren"

Het bewuste moment in 'Miljoenenjacht', najaar 2013: kandidaat Arrold van den Hurk drukt af, tot ontsteltenis van presentatrice Linda de Mol.
RTL4 Het bewuste moment in 'Miljoenenjacht', najaar 2013: kandidaat Arrold van den Hurk drukt af, tot ontsteltenis van presentatrice Linda de Mol.
De Nederlander Arrold van den Hurk en tv-producent Endemol stonden vandaag wéér voor de rechter vanwege de kapitale blunder die Arrold maakte bij presentatrice Linda de Mol. Hij drukte in het tv-programma Miljoenenjacht op de commerciële zender RTL4 'per ongeluk' op de stopknop en liep zo miljoenen mis. Endemol stelt geen fout te hebben gemaakt. Van den Hurk was volgens het bedrijf op de hoogte van de regels en kan zich niet verschuilen achter de stress en spanning van de uitzending.

Het televisie-incident uit het najaar van 2013 is inmiddels beroemd bij onze noorderburen. Van den Hurk drukte te snel op de stopknop en nam daarmee het aanbod van 125.000 euro van de bank aan. Hij zei meteen dat-ie per ongeluk had gedrukt en eigenlijk had willen doorspelen. Dat mocht niet van de jury, waarna Arrold, bleek even later, naast vijf miljoen euro greep die in de koffer zat die hij had uitgekozen. Hij stapte vervolgens naar de rechter.

Niet doorspelen

Producent Endemol vertelde de rechtbank vandaag dat Van den Hurk goed op de hoogte was van de spelregels en de functie van de stopknop. "Dat wist hij uit eerdere rondes.'' Dat de speler zich naar eigen zeggen vergiste door de stress en de spanning is volgens Endemol inherent aan het spel. Bovendien was helemaal niet zo duidelijk dat Van den Hurk verder wilde spelen.

Van den Hurk meent op zijn beurt dat niet duidelijk uit de spelregels blijkt dat de stopknop het einde van het spel is en dat je je niet mag herstellen. Hij stelt dat Linda de Mol hem bovendien duidelijk hoorbaar het aanbod deed om door te spelen. Want live op tv zei ze net te zullen doen of er niets voorgevallen was. Volgens Endemol gaat ook deze vlieger echter niet op, omdat Linda de Mol niet de spelleiding is, zij presenteert slechts. Producent Endemol is de baas over de show en niemand anders. Plasman wil met de civiele rechtszaak in Amsterdam bewijzen dat de producent van het programma, Endemol, onrechtmatig heeft gehandeld door Arrold niet te laten doorspelen. Daarmee kan Arrold 'op jacht' naar een schadevergoeding van Endemol.

"Koffer was al van hem"
Plasman ziet in dat geval het liefst dat het spel alsnog wordt afgemaakt. "Dat kan mooie televisie opleveren.'' De rechter informeerde vervolgens of Van den Hurk de 125.000 euro die hij wél won, dan alsnog teruggeeft. Plasman vindt dus van niet: "De feitelijke situatie is dat Van den Hurk al een koffer had uitgekozen met daarin 5 miljoen. Oké, dat dát bedrag erin zat wist hij nog niet maar die koffer was wel al van hem. Nou, we proberen hier te schikken dus hij levert die 5 miljoen in en daarna mogen ze de koffers opnieuw husselen. Maar dan moet Endemol ook iets inleveren en zeggen: die 125.000 heb je alvast.''

De advocaat van Endemol reageerde daar cynisch op: "Meneer Van den Hurk wil een spel spelen zonder te kunnen verliezen. Die 5 miljoen was helemaal nog niet van hem, die koffer stond voor de káns op een prijs, meer niet.''

Meneer Van den Hurk wil een spel spelen zonder te kunnen verliezen.

Advocaat Endemol
Linda de Mol werd in april 2016 opgeroepen als getuige in het proces.
anp Linda de Mol werd in april 2016 opgeroepen als getuige in het proces.

Claim voor misser bij Miljoenenjacht

Arrold van den Hurk uit Son die in Miljoenenjacht per vergissing op de rode knop drukte en 'slechts' 125.000 euro won, stelt het programma, producent Endemol en de notaris die in het programma zit aansprakelijk.