Bloed en tranen vloeien rijkelijk in de sneeuw: aflevering 3 van ‘Game Of Thrones’ in vogelvlucht

Arya Stark tijdens het gevecht tussen de levenden en de doden.
HBO Arya Stark tijdens het gevecht tussen de levenden en de doden.
We hebben er lang op moeten wachten, maar de actie brak dan eindelijk los in het laatste seizoen van ‘Game Of Thrones’. Met een aflevering van 82 minuten, die bijna volledig bestond uit een ongelijke strijd tussen de levenden en de doden, kon het ook gewoon niet anders. De oorlogsscène uit deze aflevering breekt zelfs het record van het 40 minuten lange gevecht over Helm’s Deep uit ‘Lord Of The Rings’, dat tot nu toe het langste gevecht uit de filmgeschiedenis was. Dit is de derde aflevering van seizoen 8 in drakenvlucht. Hou je vast aan de schubben van Drogon, en denk eraan... 
Opgelet, spoilers!
HBO Opgelet, spoilers!

Aan het einde van de vorige aflevering zagen we hoe de Night King en zijn leger der ondoden arriveerden in Winterfell. Nu is het alle hens aan dek om hen terug in de grond te stoppen, waar ze vandaan komen. In de burcht van Winterfell wachten Sansa en Arya Stark geduldig op het nakende gevecht. De spanning binnen én buiten de standmuren is te snijden. In tegenstelling tot de twee vorige afleveringen wordt er in deze installatie amper gesproken. Woorden zijn dan ook veel minder efficiënt in een gevecht dan, zeg maar, een zwaard. 

Sansa en Arya wachten het leger der doden op in Winterfell.
HBO Sansa en Arya wachten het leger der doden op in Winterfell.

Of nog beter: een brandend zwaard! Daarvoor zorgt de meest verrassende gast van de avond: de Rode Priesteres Melisandre. Haar terugkeer werd ons beloofd door de schrijvers van de show en ze stellen niet teleur. Melisandre ziet dat het legertje Dothraki er maar zielig bijstaat aan de voorlinie, en besluit hun zwaarden stuk voor stuk te zegenen met het vuur van haar God Van Het Licht. Dat zorgt voor het eerste epische moment van de aflevering: duizenden zwaarden lichten op, en zowel de aanwezige soldaten als de vele kijkers die aan het scherm gekluisterd zitten, voelen hoop.

Melissandre is terug én draagt haar steentje bij aan de strijd.
HBO Melissandre is terug én draagt haar steentje bij aan de strijd.

Ondertussen ergens hoog op een berg: Jon Snow en Daenerys kijken toe hoe de vlammen ontsteken. Over het feit dat ze eigenlijk familie van elkaar zijn wordt vandaag niet gesproken, want er zijn wel grotere varkentjes te wassen. Samen met de twee overlevende draken, Drogon en Rhaegal, wachten ze het opportune moment af om toe te slaan. Want ja, ook Jon Snow is vanaf nu een ervaren drakenrijder. Father of dragons? Of, euhm, in dit geval eerder een cousin of dragons

Jon en Dany kijken hoog en droog toe hoe het gevecht verloopt.
HBO Jon en Dany kijken hoog en droog toe hoe het gevecht verloopt.

Minder blij om Melisandre aan de poorten te zien: Ser Davos. Hij heeft in het verleden al té veel meegemaakt met deze vrouw die hij eerder als heks ziet dan als priesteres. Hij was onder andere aanwezig bij de geboorte van haar beruchte schaduwbaby. “Open de poort!”, roept hij alsnog, waarschijnlijk zodat hij een zwaard door haar heen kan boren. Melisandre - praktisch ingesteld als altijd - laat hem echter weten dat dat nergens voor nodig is. “Je hoeft me niet de executeren, Davos”, glimlacht ze. “Ik zal dood zijn voor de ochtend aanbreekt.” Verdorie, Melisandre, wel even waarschuwen voor je zo’n grote spoiler op je kijkpubliek afvoert, zeg! 

Ser Davos vertrouwt het allemaal niet.
HBO Ser Davos vertrouwt het allemaal niet.
Melissandre lost een gigantische spoiler aan het begin van de aflevering...
HBO Melissandre lost een gigantische spoiler aan het begin van de aflevering...

Over doden gesproken, beneden in de graftombe gaat het er ook maar grimmig aan toe. De aanwezigen, alias de mensen die ofwel te belangrijk of te zwak zijn om te vechten: Tyrion Lannister, Lord Varys, Gilly en haar zoontje Sam, Missandei en zowat alle vrouwen en kinderen van Winterfell. Ook hier wordt niet gesproken, dus er stelt niemand zich de vraag: is deze grafkerker wel de veiligste plaats om ons te verstoppen tegen een wezen dat de doden kan doen opstaan? Langs de andere kant, als ze dat tegen nu nog niet hadden uitgedokterd, ging het er nooit van komen. 

Varys en Tyrion schuilen in de grafkelders.
HBO Varys en Tyrion schuilen in de grafkelders.

Eindelijk, genoeg gewacht! Buiten barst de strijd los. Het leger Dothraki trekt met hun vlammende zwaarden richting de Wights. Aan het hoofd van deze massa zien we Ser Jorah, de trouwe rechterhand van Daenerys. En tot onze verbazing zien we er ook Ghost, de direwolf van Jon Snow. Ergens voelen we de bui al hangen, want in welke oorlogsfilm loopt het ooit goed af voor de soldaten in de eerste linie? 

Ghost (links) mag nog even opdraven.
HBO Ghost (links) mag nog even opdraven.

Zombie-lesje 101: er is een verschil tussen de White Walkers en de ondoden die zij creëeren, de Wights. Die laatste zijn met heel wat meer dingen te doden dan hun makers. Zo kunnen zij ook sterven door onthoofding en vuur. Goed ding dus, die brandende zwaarden... of toch niet? 

In een ijzingwekkend moment zien we hoe de lichtjes in de verte stuk voor stuk uitdoven... Zo wordt het meteen duidelijk dat dit gevecht een zéér hoge inzet heeft. In slechts enkele seconden zijn alle Dothraki uitgemoord. Het eerste bloed vloeit in seizoen 8 van ‘Game Of Thrones’ en we zijn er meteen niet goed van. 

De lichtjes aan de horizon gaan uit... De Dothraki zijn dood.
HBO De lichtjes aan de horizon gaan uit... De Dothraki zijn dood.

De nieuwe frontlinie bestaat uit het leger van Brienne of Tarth en haar kompaan Jaime Lannister. Brienne werd in de vorige aflevering nog tot ridder geslagen, dus we verwachten veel van haar. Of nu ja, eerlijk gezegd verwachten we haar dood, maar dat klinkt zo gemeen om te zeggen? 

Misschien een belachelijke vraag in het licht van de gebeurtenissen, maar is Ghost nu ook afgeslacht na slechts twee afleveringen waarin hij voorkwam? Toch nog één geluk: Brienne ziet hoe Ser Jorah uitgeput, maar heelhuids terugkeert van het gevecht. Hij heeft de eerste aanval dus overleefd! Maar naast hem zijn er niet veel andere soldaten die het hebben gehaald...

Jaime (links) en Brienne (tweede van rechts) staan paraat om te vechten.
HBO Jaime (links) en Brienne (tweede van rechts) staan paraat om te vechten.

Achter hen bevindt zich het volledige leger van de Unsullied, die vechten voor Daenerys en geleid worden door Grey Worm. Zij vormen de laatste barrière tussen de zombies en de poorten van de stad. 

Grey Worm heeft door dat dit geen makkelijke opdracht wordt.
HBO Grey Worm heeft door dat dit geen makkelijke opdracht wordt.

En dan is het zover! De ondoden bestormen het overgebleven leger. Ze zijn met zo’n groot aantal dat de soldaten op de eerste rijen meteen vertrappeld worden. Het lijkt nu al een verloren strijd voor Brienne, Jaime en al hun bondgenoten. Niemand is sterk genoeg om de dood te verslaan.

Het is zover: daar komen de zombies!
HBO Het is zover: daar komen de zombies!

Of toch wel? Daenerys doet in ieder geval een poging. Ze kon het niet meer aan om vanop een afstand toe te kijken hoe haar volk werd uitgemoord. Na de dood van haar Dothraki besloot ze om enkele zombies te roosteren met drakenvuur van haar grootste ‘zoon’: Drogon, iets dat bijzonder effectief blijkt te zijn tegen de Wights. Ook Jon trekt ten strijde op de rug van Rhaegon. Hun plan valt echter in duigen wanneer de Night King nadert. Hij trekt een gigantisch rookgordijn van water en ijs op, waardoor noch de draken noch Jon en Daenerys nog iéts kunnen zien. 

Daenerys doet een reddingspoging met drakenvuur.
HBO Daenerys doet een reddingspoging met drakenvuur.
Het vuur van Drogon blijkt effectief tegen de Wights.
HBO Het vuur van Drogon blijkt effectief tegen de Wights.

Het was dus niet de vermijden, onze dodenteller tikt voor het eerst in drie aflevering aan. Wanneer Samwell Tarly bijna wordt opgepeuzeld door een Wight - serieus Sam, hoeveel keer ben je nu al bíjna doodgegaan? Zou je niet beter in de crypte blijven zitten? - probeert Edd Tollett, de huidige leider van de Night’s Watch, hem te redden. Dat bekoopt hij jammer genoeg met zijn eigen leven. Een zwaard dat recht door zijn mond naar buiten komt, is het laatste beeld dat we van hem te zien krijgen voor hij levenloos neervalt.

Dodental onder de hoofdpersonages: 1. 

Edd redt Sam, maar bekoopt dat met zijn eigen leven.
HBO Edd redt Sam, maar bekoopt dat met zijn eigen leven.

Tijd voor extreme maatregelen. Het leger van onze helden trekt zich terug in de burcht van Winterfell. Zo kunnen ze de meeste soldaten misschien nog van de dood redden. Het is eigenlijk de taak van Daenerys om de omheining voor de burcht in brand te steken, maar het rookgordijn van de Night King maakt dat onmogelijk. Wie er verder nog de kracht van het vuur bezit? Lady Melisandre! Zij redt de overgebleven soldaten op het nippertje van de Wights, door haar God Van Het Licht op te roepen. 

Melissandre slaagt er wél in om het vuur aan te steken.
HBO Melissandre slaagt er wél in om het vuur aan te steken.
Winterfell wordt beschermd door een laag van vuur.
HBO Winterfell wordt beschermd door een laag van vuur.

Nu de bedreiging dichterbij komt is Sansa, de Lady Of Winterfell, volgens haar zusje Arya niet meer veilig op de muur van de burcht. Ze dwingt haar om samen met de andere vrouwen die niet kunnen vechten naar de crypte te trekken. Ze geeft Sansa één van haar dolken, waarop de roodharige leider zegt dat ze geen idee heeft hoe ze die moet gebruiken. Arya herhaalt daarop de legendarische woorden die haar broer Jon Snow in seizoen 1 tegen haar zei: “Steek hen met het scherpe eind.”

HBO

Beneden in de crypte is de sfeer er echter niet op verbeterd. Tyrion loopt te bokken omdat hij liever buiten zijn strategische talenten zou toepassen. Wanneer Sansa hem erop wijst dat geen van hen ook maar iets zou kunnen bijdragen aan het gevecht, focust hij zich dan maar op zijn tweede grootste talent: flirten. “Misschien hadden wij toch getrouwd moeten blijven”, besluit hij. Hun gedwongen huwelijk in seizoen 3 was niet bepaald ideaal, maar het vormt vandaag nog altijd de basis van het fundamentele respect dat de twee personages voor elkaar koesteren. “Jij was de beste van hen allemaal”, beaamt Sansa, en... wel, dat is beslist geen ‘nee’. 

Een huwelijk om naar uit te kijken? Op voorwaarde dat iedereen de nacht overleeft, natuurlijk. 

Sansa en Tyrion verbroederen/flirten in de crypte.
HBO Sansa en Tyrion verbroederen/flirten in de crypte.

Guurdere vooruitzichten zijn er dan weer voor Theon Greyjoy en Bran Stark, die open en bloot bij de heilige boom hebben plaatsgenomen. Terwijl Bran in trance gaat om - tja, hij is Bran, niemand weet precies wat hij uitsteekt - is het de job van Theon om hem te verdedigen tegen de Night King, die naar hem op zoek is. 

Het moet gezegd, Theon bewijst zich als gewéldige krijger in deze aflevering, want hij houdt het leger der zombies wel degelijk op afstand met enkel wat vlammende pijlen als wapens. 

Theon vecht quasi in zijn eentje tegen de Wights en de White Walkers.
HBO Theon vecht quasi in zijn eentje tegen de Wights en de White Walkers.

Uiteraard houdt de brandende omheining de doden niet lang buiten. Het duurt niet lang eer de zombies over de muren van Winterfell beginnen te klimmen. Zelfs The Hound is doodsbang. Hij verschuilt zich een tijdje achter een muurtje, iets dat we niét van hem gewoon zijn. Wanneer Ser Beric hem probeert te overtuigen om verder te vechten, valt hij uit: “We vechten tegen de dood, we kunnen er niet van winnen!” Tot hij Arya Stark ziet vechten. Haar dapperheid inspireert hem om er toch weer tegenaan te gaan, alsook een poging te doen om haar te beschermen. Blijkbaar is er dan toch iets overgebleven van hun vriendschap. 

The Hound ziet het niet meer zitten.
HBO The Hound ziet het niet meer zitten.

Maar niet iedereen is te redden. De jonge Lyanna Mormont, die ondanks haar minderjarigheid nooit in de crypte zou kruipen, redt de soldaten van Winterfell uit de handen van een ondode reus. Dat is extra ironisch, gezien zij zonder twijfel de kleinste persoon op het slagveld is. 

Maar dit is geen verhaal van David die Goliath verslaat, want de reus verplettert het meisje zonder moeite in zijn handen. Vlak voor ze haar laatste adem uitblaast, slaagt ze er echter wél in om haar zwaard door zijn oog te boren, waardoor de reus dood neervalt - net als zij. 

Dodental onder de hoofdpersonages: 2. 

Lyanna verslaat de reus, maar wordt zelf verpletterd.
HBO Lyanna verslaat de reus, maar wordt zelf verpletterd.

Sidder en beef! Want ook de Night King is op het slagveld gearriveerd. Al rijdend op Viserion, de dode draak van Daenerys, komt hij roet in het eten gooien voor iedereen die nog een kans dacht te hebben op overleving. 

De Night King is er!
HBO De Night King is er!

Wie had gedacht om naar binnen te vluchten is eraan voor de moeite. Ook binnen in de hallen van Winterfell sluipen de doden ondertussen rond, zo ondervindt Arya Stark. Zij krijgt gelukkig hulp van Beric en The Hound om aan de zombies te ontkomen, maar aan een hoge prijs. Beric krijgt zijn eigen ‘hold the door’-momentje terwijl hij de doorgang blokkeert voor de Wights, zodat Arya en The Hound kunnen vluchten. Daar wordt hij natuurlijk zodanig verwond dat hij enkele ogenblikken later sterft in de armen van Arya. 

Dodental onder de hoofdpersonages: 3. 

Arya spot Melissandre.
HBO Arya spot Melissandre.

Profetische reünie! En nee, de God Van Het Licht zal hem deze keer niet meer opnieuw tot leven wekken, zo beweert Melisandre, die plots ook opduikt. “Hij werd terug in het leven geroepen met een doel. Dat doel heeft hij nu vervuld.” Het is slechts de tweede keer dat Arya en de Rode Priesteres elkaar ontmoeten. Herinner ons er nog eens een keer aan, Melisandre, wat je destijds tegen haar zei: ze zou vele ogen voorgoed sluiten. Bruine, groene, en... blauwe! En ja hoor, ook dat blijkt weeral een spoiler, goed bezig, Melisandre... Maar later meer daarover. 

Weeral een spoiler, Melissandre? Komaan, zeg...
HBO Weeral een spoiler, Melissandre? Komaan, zeg...

Ondertussen maakt Viserion, de draak die nu ijs spuwt, korte metten met de nog staande soldaten in Winterfell. Jon Snow - die nog maar verrassend weinig heeft uitgestoken deze aflevering - probeert daar een stokje voor te steken, maar Rhaegon blijkt geen match voor zijn ondode broertje. De draak houdt het voor bekeken en Jon moet te voet verder. 

Viserion is terug.
HBO Viserion is terug.

Rampzalige ontdekking! Daenerys lijkt op het eerste zicht meer geluk te hebben. Zij komt oog in oog te staan met de Night King, die het hele leger onder zijn controle heeft. Volgens de legendes zou ze hem kunnen doden met drakenvuur. Dat moet je de Mother Of Dragons natuurlijk geen twee keer zeggen, het woord ‘Dracarys’ smaakte duidelijk nog nooit zo zoet. Is dit het dan? Is het kwaad eindelijk verslagen? De makers van het programma zijn zelfs zo wreed geweest om er een euforisch muziekje op te plakken - tot het gruwelijke monster ongeschonden weer uit de vlammen liep. De Night King blijkt - net als Daenerys - drakenvuurbestendig te zijn! 

De Night King is vuurbestendig
HBO De Night King is vuurbestendig

Jon aanschouwt het allemaal vanop de begane grond en probeert dan maar zelf om de Night King aan te vallen. Voor hij de kans krijgt maakt die laatste echter zowel zijn meest voorspelbare als zijn meest gruwelijke zet. Hij wekt alle gevallen strijders op het slagveld, waaronder de gesneuvelde kompanen van Jon. 

De Night King doet de doden opstaan.
HBO De Night King doet de doden opstaan.
Jup, inclusief Lyanna Mormont, ocharme!
HBO Jup, inclusief Lyanna Mormont, ocharme!

Men maakt van de gelegenheid gebruik om ons een update te geven van het dodental in Winterfell, gezien alles tot nu toe zo snel verlopen is dat we er niet zeker van kunnen zijn wie er überhaupt nog leeft. De camera beweegt door de massa en iedereen denkt hetzelfde: even tellen, jongens! Jaime en Brienne, check, Sam en Grey Worm - daar ergens in een hoekje, dubbelcheck, en ja hoor, ook Tormund staat nog recht! 

Sam en Gendry zijn nog in orde!
HBO Sam en Gendry zijn nog in orde!

Dat valt al bij al nog goed mee, maar in de crypte loopt het fout. Daar gebeurt nét hetgeen waarvan kijkers wereldwijd al weken geleden hebben voorspeld dat het zou gebeuren: de doden uit de grafkelder staan op. En tja, wat valt daar nog meer op te zeggen dan: paniek

In het donker delen Sansa en Tryion nog een laatste blik vol affectie voor ze hun dolken trekken en de strijd met Sansa’s voorouders aangaan.

Sansa en Tyrion in de crypte.
HBO Sansa en Tyrion in de crypte.

Hoewel Daenerys haar geliefde Jon nog één keer kan redden met drakenvuur, blijkt de nieuwe vlaag van Wights te veel voor Drogon. De draak vlucht weg voor de zombies hem onderuit kunnen halen, maar verliest zonder het te beseffen ook zijn ‘moeder’ terwijl hij de vijanden probeert af te schudden. Jon is al lang gevlogen: hij is op weg naar zijn halfbroer Bran, in de hoop dat hij daar nog kan helpen - want hij heeft toch écht nog maar weinig gedaan tot nu toe. Daenerys is alleen, omringd door zombies... Zal ze sterven? 

Mother of Dragons op haar draak.
HBO Mother of Dragons op haar draak.

Maar wanneer zelfs haar eigen draak haar achterlaat, is er nog altijd Jorah Mormont. Hij stond altijd klaar voor zijn Khaleesi, en vandaag is geen uitzondering. Blijkbaar was hij haar gevolgd - wat in andere omstandigheden creepy zou zijn, maar vandaag redelijk goed uitkwam. Hoewel twee tegen honderd geen véél betere vooruitzichten biedt, is er weer hoop voor Dany. 

Dany en Jorah vechten samen voor hun leven, maar hij toch vooral voor dat van haar.
HBO Dany en Jorah vechten samen voor hun leven, maar hij toch vooral voor dat van haar.

De Night King heeft zijn zinnen dan weer gezet op het leven van Bran Stark. Natuurlijk dacht Theon Greyjoy op dat moment: ‘over mijn dood lijk!’, maar spijtig genoeg had de zombie-leider daar niet echt een probleem mee. Hij spietste de dappere Theon op zijn zwaard, en daarmee kwam er een einde aan alweer een hoofdpersonage uit de reeks.  

Dodental onder de hoofdpersonages: 4.

De Night King vermoordt Theon.
HBO De Night King vermoordt Theon.

Bran kijkt zijn dood recht in de ogen, want ook hij is geen partij voor de Night King. Net wanneer die laatste zijn zwaard wil trekken, gebeurt er echter iets onverwachts...

HBO
HBO HBO

Het is Arya Stark! Ze bespringt de Night King langs achteren en wordt prompt bij de keel gegrepen, alsof de zombie haar aanval verwacht had. Waar hij echter niét op rekende, was de vingervlugheid van Arya, die haar dolk liet vallen maar opving met haar andere hand, en hem zo alsnog in de buik kon steken. En jawel! Dat was het einde van de Night King: hij barstte in ijsscherven uit elkaar, net als de rest van zijn leger der ondoden. Zo kwam de voorspelling van Melisandre uit: Arya zou een wel héél belangrijk paar blauwe ogen voorgoed sluiten. 

Arya lijkt er even aan te gaan
HBO Arya lijkt er even aan te gaan

Net op tijd voor Jon Snow, die zich op dit moment in de burcht van Winterfell bevindt. Blijkbaar is hij zo aangedaan door zijn gebrek aan bijdrage in deze strijd dat hij op het punt staat om in de bek van Viserion te springen, en hem - misschien - op die manier van kant te maken. De draak zakt voor zijn ogen in elkaar. 

Jon haalt het in zijn hoofd dat hij Viserion kan doden.
HBO Jon haalt het in zijn hoofd dat hij Viserion kan doden.
De stad is gered! Alle doden zakken in!
HBO De stad is gered! Alle doden zakken in!

Voor Ser Jorah komt alle hulp jammer genoeg te laat. Hij valt gehavend op de grond en lijkt op dat moment pas te beseffen dat hij gewond is - hij had het voordien te druk gehad met het beschermen van zijn koningin. Daenerys, opnieuw alleen, kijkt met lede ogen toe hoe haar trouwe dienaar sterft in haar armen. Terwijl ze om hem huilt verschijnt Drogon weer op het toneel - iets te laat om nog iets uit te maken in de strijd, maar wel net op tijd om zijn mama te troosten. 

Dodental onder de hoofdpersonages: 5.

Daenerys huilt om Jorah.
HBO Daenerys huilt om Jorah.

En net nu iedereen denkt dat het gedaan is met de sterfgevallen, heeft Melisandre nog een belofte waar te maken. Aan het begin van de aflevering zei ze immers dat ze dood zou zijn voor de ochtend aanbrak. Zo gezegd, zo gedaan. Samen met The Hound - die leeft dus ook nog - loopt ze de burcht uit. Net voor de zon opkomt doet ze haar magische rode ketting uit, het hebbedingetje dat haar jeugd al die lange jaren bewaard heeft. Zonder de ketting zien we haar oud en grijs worden, tot ze uiteindelijk tot stof vergaat en inzakt in de sneeuw. Net als Beric had ze haar doel bereikt, en het was tijd om te sterven. Dat alles onder het oog van Ser Davos, die het gevecht blijkbaar ook overleefde. 

Dodental onder de hoofdpersonages: 6. 

Melissandre heeft haar doel bereikt, het is tijd om te sterven.
HBO Melissandre heeft haar doel bereikt, het is tijd om te sterven.
Davos kijkt toe hoe Melissandre in stof opgaat.
HBO Davos kijkt toe hoe Melissandre in stof opgaat.

Tot daar aflevering 3 van ‘Game Of Thrones’. Hoewel het dodental deze keer toch al aardig opliep, moeten we concluderen dat het allemaal nogal ‘deus ex machina’ was: de belangrijkste personages hebben het allemaal op een redelijk miraculeuze manier overleefd. Maar geen nood, vanaf nu gaan we er dus vanuit dat het échte gevecht alsnog in King’s Landing zal plaatsvinden, waar Cersei geduldig wacht op haar vijanden, die momenteel erg verzwakt zijn na hun laatste gevecht. Bovendien, nu Dany en Sansa allebéi nog in leven zijn, moeten ze een antwoord vinden op deze hamvraag: wie is de échte koningin in het Noorden? Kortom, we trekken vol goede moed naar aflevering 4 en nemen onze zaklamp mee, want tijdens de Long Winter zijn de scènes héél slecht verlicht, zoals deze week is gebleken. 

Cersei wacht op Jon en Daenerys in King’s Landing.
Giphy Cersei wacht op Jon en Daenerys in King’s Landing.
Dodenteller:

1. Het volledige Dothraki-leger van Daenerys (niet één persoon en geen bekende acteurs, maar toch een vermelding waard!) 

2. Edd Tollett (leider van de Night’s Watch)

3.  Lyanna Mormont

4. Beric Dondarrion

5. Theon Greyjoy

6. Jorah Mormont

7. Melisandre 

8. Ghost (?)
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Danny Emmerechts

  Wat een gezaag over te donker en onduidelijk, gewoon realistisch. De winter is er en het is nacht. Kan je u beter inleven hoe het 'echt' zou zijn. Nog donkerder. Maakte het extra spannend, vond het de beste aflevering van heel de reeks en de echte fans die ik ken zeiden hetzelfde. Kijk al uit naar de volgende afleveringen! En ja, ben er van overtuigd dat het helder beeld gaat zijn...

 • HENDRIK WECKSELER

  Met mijn grote tv geen last van te donker vond het een zeer goede aflevering en tuurlijk zijn er bekende doden maar nog niet bij de hoofdpersonages die worden zoals gewoonlijk in deze show afgeslacht door familie of de vijanden van de familie dus er zullen er zeker nog gaan

 • Jan Wuyts

  the night king had het letterlijk voor het zeggen, niks te zien dan schimmige figuren die af en toe in zeer verwarrende scènes (typisch voor een veldslag...) uit het niets tevoorschijn komen. Hoe ze er in slaagden om al die on-doden van het lijf te houden zal een raadsel blijven... Tot hier toe is het vooral teleurstellend na al die heisa vooraf.

 • richard cornelissens

  most boring serie ever

 • Bernard Swenden

  vonden jullie dit nu echt goed? alle belangrijke personages leven nog (wat toch wel zeer verwonderlijk is) het is zo chaotisch in beeld gebracht dat je werkelijk niets ziet van het gevecht (hier kunnen ze nog heel veel leren van Peter Jackson), Jon en Dani overleven terwijl ze tussen duizenden on-doden staan (maar echt vechters zoals dothraki of unsullied sterven onmiddelijk???). Ze hadden dit toch veel beter kunnen maken, zeker na aankondigingen van 'most epic battle ever' is dit teleurstellend