Binnenkort op TV: Canvas zendt omstreden Michael Jackson-documentaire ‘Leaving Neverland' uit

AFP
Canvas heeft de uitzendrechten verworven van de spraakmakende nieuwe HBO-documentaire ‘Leaving Neverland’ over kindermisbruik door popster Michael Jackson. In de film getuigen twee mannen, Wade Robson en Jimmy Safechuck, uitgebreid over de manier waarop zij als kind door de popster verwend, verleid en seksueel misbruikt werden. De vier uur durende documentaire wordt in de loop van de maand maart in twee afleveringen uitgezonden op Canvas.

De Australische choreograaf Wade Robson (1982) was als kind al een begenadigde danser en kwam zo in contact met Michael Jackson. Jimmy Safechuck (1978), momenteel computerspecialist, speelde samen met Michael Jackson in een Pepsi-reclamefilm en raakte zo met hem bevriend. Beide mannen werden in de late jaren ’80 als 7- en 10-jarige opgenomen in de entourage van Jackson. Samen met hun familie werden ze uitgenodigd op diens domein Neverland en gingen ze met de popster mee op tournee. Hun ouders waren verblind door de glamour en de luxe en zagen niet hoe hun kinderen jarenlang gemanipuleerd en misbruikt werden door Jackson.

Misbruikt

In de documentaire praten Robson en Safechuck open en vaak heel expliciet over de manier waarop ze door Jackson misleid en misbruikt werden. Ze vertellen ook hoe moeilijk het later voor hen was om in te zien wat er echt gebeurd is. Lange tijd hebben ze dat voor zichzelf en de buitenwereld onderdrukt en ontkend. Uit eerbied en respect voor hun idool. Nu ze zelf vader zijn van jonge kinderen, vinden ze dat ze niet langer kunnen zwijgen. Ook hun moeders, vrouwen en andere verwanten komen aan het woord. Ze vertellen een aangrijpend verhaal over de impact van het misbruik en de complexe gevoelens die de mannen ertoe hebben gebracht om uiteindelijk de confrontatie aan te gaan met hun ervaringen.

‘Leaving Neverland’ ging op 25 januari in première op het Sundance Film Festival en deed heel wal stof opwaaien. De nabestaanden van Jackson veroordeelden de documentaire nog voor de eerste vertoning. De première werd bijgewoond door Robson en Safechuck. De twee mannen kregen een staande ovatie, maar ook bedreigingen van Jackson-fans. Andere fans vonden dan weer dat ze hun mening over Jackson moesten herzien, misschien niet als artiest, maar wel als mens.

De twee vermeende slachtoffers en de maker van de docu.
Taylor Jewell/Invision/AP De twee vermeende slachtoffers en de maker van de docu.6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jolanda Antes

  Pff eigenlijk weten we dit toch al jaren.. En nu geschokt doen? De muziek die hij maakte was geweldig maar als mens een enorme flapdrol dat was al en is nu nog duidelijker geworden...

 • Monique Zondervan

  Al jaren zijn er geruchten. Als ik het mij goed herinner zijn er flinke sommen geld betaald aan ouders. Als er nu na zijn dood 2 mannnen hun verhaal doen waar ze zelf heel veel mee op hun hals halen en geen schade vergoeding kunnen krijgen, wat zouden deze mannen er aan hebben om te liegen? Ik ben bang dat het waar is. De waarheid moet naar boven komen hoe gruwelijk hij ook is.

 • Eddy Vervaet

  Idd Chris,hoe durven ze!Eerst onder eed aan de rechter verklaren dat Michael hen nooit of te nimmer heeft aangeraakt en nu het tegendeel beweren.Men zou die 2 moeten vervolgen wegens liegen onder eed.Michael was graag bij kinderen omdat hij volwassenen niet vertrouwde.Is hij daarom een pedofiel!?Ik denk het niet.Bijna een decennia na zijn dood is hij blijkbaar nog enorm populair...

 • chris Ceulemans

  Nu nog geld verdienen op zijn kap nu hij overleden is...hij kan zich toch niet meer verdedigen, ge moet maar durven!

 • Marc Peeters

  Waarheid moet boven komen geen leugens