Bijna helft van koppels heeft partner al 'bedrogen' op Netflix

Narcos is de Netflix-serie waarbij het vaakst stiekem alleen wordt verdergekeken.
RV Narcos is de Netflix-serie waarbij het vaakst stiekem alleen wordt verdergekeken.
Maar liefst 46 procent van de koppels die samen naar Netflix kijken, heeft zijn of haar partner al eens 'bedrogen' en stiekem alleen verder gekeken. Dat blijkt uit een onderzoek van de streamingdienst.

Het fenomeen heet Netflix-cheating en het werd voor het eerst vastgesteld in de Verenigde Staten in 2013. Intussen doen al drie keer meer mensen het, over de hele wereld. De ergste 'cheaters' blijken in Mexico (58%) en Brazilië (57%) te wonen, onze noorderburen zijn het braafste: 73% heeft zijn partner nog nooit 'bedrogen'. België was niet opgenomen in het onderzoek.

Narcos
Volgens de enquête is er ook een aantal shows waarbij het risico op 'bedriegen' groter is: de top vijf bestaat uit Narcos, Stranger Things, Orange is The New Black, House of Cards en Black Mirror. Maar ook bij The Walking Dead, Breaking Bad en American Horror Story ben je best extra op je hoede. Volgens 80% gebeurt het gewoon, zonder dat het gepland is of ze er iets aan kunnen doen. 66% zegt dat "de serie gewoon te goed is" en dat ze "niet kunnen stoppen met kijken". (Lees verder onder de foto's.)

Stranger Things.
RV Curtis Baker/Netflix Stranger Things.
Orange is The New Black.
ap Orange is The New Black.

Opmerkelijk: maar liefst 61 procent van de ondervraagden zegt dat ze het nog meer zouden doen als ze zeker zouden zijn dat hun partner hen niet kon betrappen. 81% is een seriële 'bedrieger'. Ook opvallend: mannen (59%) 'bedriegen' vaker dan vrouwen (41%). En als je getrouwd bent, is het risico (55%) hoger dan als je aan het daten bent (20%) of als single met vrienden kijkt (23%).

Listig
Wie het doet, gaat er ook op een listige manier mee om. Vaak (25%) gebeurt het wanneer de partner ligt te slapen en 'cheaters' voelen die manier meestal ook niet als iets verkeerds aan: 53% vindt het geen 'bedrog'. 28% doet het als zijn partner op zakenreis is en 24% op het werk. 16% verbergt zich in een andere kamer om het te doen. 45% zal zijn 'bedrog' nooit opbiechten.

Toch waarschuwt Netflix om niet te hard te zijn voor elkaar. Want op de meeste plaatsen is Netflix-cheating gewoon aanvaard: 46% vindt het niet erg. Tenzij in Hongkong. Daar vindt 40% het compleet onaanvaardbaar en wordt het zelfs beschouwd als erger dan een echte affaire.

Onderzoek
Het onderzoek werd uitgevoerd tussen 20 en 31 december 2016 bij een 30.267 van de 93 miljoen leden van het internet-televisienetwerk. De landen die meededen aan de enquête waren de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Nieuw-Zeeland, de Filipijnen, Singapore, India, Japan, Taiwan, Zuid-Korea, Hongkong, de Verenigde Arabische Emiraten, Mexico, Chili, Colombia, Brazilië, Argentinië, Spanje, Portugal, Turkije, Polen, Italië, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Noorwegen, Nederland en Denemarken.