Beruchte Top Gear-aflevering over Argentinië lauw onthaald

EPA
Toen de crew van Top Gear begin oktober de kerstaflevering van het programma opnam in Argentinië, ontketenden ze een ferme politieke rel. De Argentijnse overheid kon niet echt lachen met de Falklandverwijzingen en Clarkson en co werden het land uitgejaagd. De BBC zond de beelden gisteren echter toch uit, al vonden de Britten die maar flauwtjes.

De oorzaak van de hele heisa: de nummerplaten die Jerermy Clarkson, James May en Richard Hammond op hun auto's lieten aanbrengen. Een ervan kreeg het kenteken H982 FKL mee, een duidelijke verwijzing naar de oorlog om de Falklandeilanden, die in 1982 tussen het Verenigd Koningkrijk en Argentinië woedde.

De lokale bevolking reageerde furieus op de herinnering aan hun nederlaag, al dan niet opgestookt door de overheid. De presentatoren en crew verlieten haastig het land, omdat hun veiligheid niet meer gegarandeerd kon worden.

De BBC stelde met de beelden, compleet met politiekonvooi en furieuze Argentijnen, toch een kerstaflevering samen, die gisterenavond uitgezonden werd. De Britten keken vol spanning naar de beelden, maar vonden het uiteindelijk veel heisa voor niets. "Al dit voor een domme nummerplaat?", klinkt het op Twitter, waar zowel de Argentijnen als Clarkson op de korrel worden genomen. Maar voor velen was het, na alle opwinding, "een van de meest saaie kerstspecials ooit".