Belspelletjeskraker uit 'Basta' krijgt prijzengeld

Maxime De Winne onthulde samen met zijn Basta-maats het bedrog van de belspelletjes.
UNKNOWN Maxime De Winne onthulde samen met zijn Basta-maats het bedrog van de belspelletjes.
Gaëtan De Weert, die voor 'Basta' de rekensleutel van een tv-belspel van 'Home Games' kraakte, heeft de 4.500 euro prijzengeld van die prestatie ontvangen. Dat gebeurde deze zomer, een hele tijd na de ruchtmakende uitzending op 17 januari van het één-programma, vernam Belga van De Weert. De Gentse wiskundeknobbel eist nog enkele duizenden euro's prijzengeld van Home Games en ITV-Shows, leverancier van de nog steeds lopende belspelletjes op de Franstalige zender RTL.

Begin dit jaar zorgde Gaëtan De Weert voor opzien door de rekensleutel te kraken van een belspel. Om een ogenschijnlijk eenvoudige rekenopgave op te lossen was een ingewikkelde formule nodig. Het was De Weert en de makers van Basta niet om het prijzengeld, maar om het verdoken opzet achter de belspelletjes te doen. Kort na de uitzending verdwenen de spellen van het scherm op vtm en 2BE.

Met een zelfontworpen programma kraakte de Gentenaar eerder al andere rekensleutels. Van Home Games verwacht hij nog 5.000 tot 15.000 euro: een vaste prijs (3.750 euro) en drie 'variabele' prijzen (voor gewonnen jackpotprijzen). De Weert zal deze week nogmaals contact opnemen met Home Games. Van ITV-Shows in Brussel, dat de belspelletjes op RTL produceert, heeft hij nog circa 13.000 euro te goed. (belga/dea)