BBC overspoeld met klachten na lesbische kus op kinderzender

BBC Lesbische kus
CBBC BBC Lesbische kus
De Britse BBC wordt overspoeld door klachten van kijkers. Op de kinderzender CBBC was te zien hoe twee tienermeisjes elkaar zoenen, maar die beelden zijn bij heel wat ouders klaarblijkelijk in het verkeerde keelgat geschoten. Omdat er intussen al meer dan 100 kijkers hun bezwaren hebben ingediend, reageert de BBC nu op de ontstane ophef. 

Op de beelden, een fragment uit de Canadese kinderserie ‘The Next Step’, was te zien hoe twee verliefde tienermeisjes zich realiseren dat er meer in de lucht hing dan vriendschap. In de bewuste aflevering van de reeks dansen de beide personages een duet, waarna ze vervolgens hun eerste kus beleven.

Hoewel veel kijkers het prijzen dat de BBC homoseksualiteit ook aan bod laat komen op hun kinderzender, deelt lang niet iedereen die mening. Via de website van de BBC laat de zender namelijk weten dat er inmiddels een heleboel klachten - meer dan 100 op moment van schrijven - werden ingediend tegen het vertonen van de bewuste scene uit de reeks. Al laat de Britse openbare omroep weten dat ze de beelden en hun keuze verdedigen.

(lees verder onder de foto)

Hoewel veel kijkers het prijzen dat de BBC homoseksualiteit ook aan bod laat komen op hun kinderzender, deelt lang niet iedereen die mening.
CBBC Hoewel veel kijkers het prijzen dat de BBC homoseksualiteit ook aan bod laat komen op hun kinderzender, deelt lang niet iedereen die mening.

Verklaring 

“We hebben klachten ontvangen over een verhaallijn met een kus tussen mensen van hetzelfde geslacht”, aldus een verklaring. “De beslissing om dit moment uit te zenden - als onderdeel van een langere verhaallijn die de ontwikkeling van een romantische relatie tussen de personages Jude en Cleo volgt - werd zeer zorgvuldig en met veel aandacht genomen en kwam tot stand nadat CBBC en Boatrocker (het productiebedrijf dat de show maakt) erkenden dat de serie meer kan en moet doen om het leven van LGBTQ + jongeren te weerspiegelen. Dit is een belangrijk onderdeel van onze missie om ervoor te zorgen dat elk kind zich thuis voelt, dat ze veilig zijn en dat ze kunnen zijn wie ze willen zijn.” 

In de verklaring staat verder dat de BBC van mening is dat de verhaallijn “met aandacht rond de gevoeligheid” werd behandeld en dat deze niet “ongepast was voor de leeftijd van het publiek.” “CBBC portretteert ook regelmatig heteroseksuele jongeren die daten, verliefd worden en kussen. Het is een belangrijke manier om kinderen te laten zien hoe respectvolle, vriendelijke en liefdevolle relaties eruit zien”, klinkt het. “Bij BBC zijn we er dan ook trots op dat we alle aspecten van het leven van kinderen weerspiegelen. Homoseksuele relaties waren al te zien in andere CBBC-shows zoals ‘Jamie Johnson’, ‘4 O Clock Club’, ‘Dixie’ en ‘Marrying Mum and Dad’, en de eerste kus tussen mensen van hetzelfde geslacht op CBBC was vele jaren geleden in ‘Byker Grove’ te zien.”

LEES OOK:

BBC krabbelt al terug: omstreden aflevering ‘Fawlty Towers’ komt weer online

Meer dan 400 kijkers dienen klacht in na comeback Pussycat Dolls: “Totaal ongepast!”

Het rommelt bij de BBC: meer dan 100 vrouwen starten rechtszaak wegens immense loonkloof
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bern Vermeulen

  Twee verschillende rassen, twee meisjes, dit is toch een voorbeeld van anti-racisme en bovendien nog eens holebi aanvaarding, dus waarom zou dit niet in een kinderprogramma mogen, ano 2020

 • Guy Bevers

  Dan moet er de volgende afleveringen wat meer gezoend worden tussen mensen van hetzelfde geslacht.

 • Heinrich Wolf

  In veel landen erkent men reeds de homoseksualiteit [terecht]. Mits kinderen uit te leggen hoe dat ook met het lesbisch zijn ineen kan zitten bevorder je het begrip voor je medemens.

 • emiel wouters

  Als men dit nu aan de kinderen als normaal aanleert en er kennis mee laten maken. Zal dit later in hun opvoeding ook geen probleem meer zijn. We moeten het leren ervaren, en daar het nut van leren inzien. Zij hebben ook dit recht.

 • Eddy DESMET

  Tegenwoordig vindt men zowat alles evident en normaal. Je moet nu ook geen "reclame" maken voor iets dat hoe dan ook buiten-gewoon is en blijft. Volwassenen proberen hun kinderen te beïnvloeden en zaken die eigenlijk niet gewoon zijn als normaal te laten beleven. Vroeg of laat komen daar serieus brokken van.