BBC haalt ‘racistische’ aflevering ‘Fawlty Towers’ offline, John Cleese reageert afkeurend: “Een stomme beslissing”

Fawlty Towers
ADN Beeldredactie Fawlty Towers
Een aflevering van de legendarische komedie Fawlty Towers waarin de oneliner “don’t mention the war” verschillende keren voorbijkomt, is niet meer te zien op de BBC-streamingdienst UKTV wegens racistische uitspraken. Dat meldt The Guardian. “Een stomme beslissing”, reageert hoofdrolspeler John Cleese. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het Britse dagblad ontdekte dat de bewuste aflevering van de komische reeks met John Cleese in de hoofdrol niet meer online staat. Over de exacte reden wou UKTV oorspronkelijk eerst geen verklaring geven. “We geven geen commentaar op individuele titels. We beoordelen onze programma’s echter regelmatig en passen waar nodig dingen aan of voegen waarschuwingen toe”, aldus de woordvoerder. 

Racistische taal

Enkele uren later gaf de streamingdienst toe dat de episode offline werd gehaald ‘wegens racisme’. Majoor Gowen, een vaste gast in het hotel, gebruikt namelijk racistische taal zoals ‘niggers’ in een anekdote over het West-Indische cricketteam. Veel zenders knipten die passage eerder al uit de aflevering - de BBC deed hetzelfde tijdens een herhaling in 2013 - maar op verschillende streamingdiensten zoals Netflix kan de volledige versie nog bekeken worden. De andere elf afleveringen van ‘Fawlty Towers’ staan nog wel online.

John Cleese: “Dom”

Acteur John Cleese, die gestalte geeft aan Basil Fawlty, noemt de beslissing van UKTV stom. Het is “dom” om de bewuste aflevering niet te zien als een kritiek op racistisch gedrag, maar als een bevestiging ervan, zei hij aan krant The Age.

We stonden niet achter de ideeën van de majoor, maar maakten ze net belachelijk. Als mensen te stom zijn om dat in te zien, kan ik daar niet veel meer over zeggen

Acteur John Cleese

“Door het personage majoor Gowen die woorden te laten zeggen, willen we hem net te kijk zetten en uitlachen. Het is een fossiel, een conservatieve oude man, dus die uitspraken passen binnen zijn visie. We stonden niet achter de ideeën van de majoor, maar maakten ze net belachelijk. Als mensen te stom zijn om dat in te zien, kan ik daar niet veel meer over zeggen.” 

Cleese verweet ook het BBC-management een gebrek aan ruggengraat, nu die onder druk van het Black Lives Matter-protest haar catalogus zuivert, in plaats van er met een meer genuanceerde blik naar te kijken. Toch steunt Cleese de Black Lives Matter-beweging. In zekere mate komt de focus op Fawlty Towers en andere ‘problematische’ inhoud de media zelfs goed uit om de meer substantiële doelstellingen van de beweging uit de weg te gaan, klonk het.

Onder de loep

De afgelopen dagen worden diverse oude tv-series en films weer onder de loep genomen, omdat ze nu als discriminerend of racistisch worden ervaren. Zo besloten BBC en Netflix om Little Britain in het Verenigde Koninkrijk offline te halen, omdat er blackface-sketches in voorkomen. Streamingdienst HBO verwijderde de filmklassieker Gone With the Wind uit 1939, omdat slavernij in de film verheerlijkt zou worden.

Lees ook:

Meer dan 90% van openbare aanklagers is blank en 1 zwarte op 3 belandt in de gevangenis: cijfers bewijzen diepe rassenkloof in de VS (+)

Semi-porno, misbruik en emotionele manipulatie: controversiële Netflixfilm ‘365 Days’ doet ‘Fifty Shades’ verbleken (+)

Queen Elizabeth verschijnt voor het eerst in videogesprek
69 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Yves Cordy

  Dit alles doet een vraag rijzen : Wat is de exacte definitie van "politiek correct"? Vermits er tientallen, politieke strekkingen zijn die allen hun volgers hebben, moeten er ook evenveel politieke "correctheden" zijn. Eender wat men doet, schrijft, zegt of censureerd, men zal dus altijd een groep schofferen.

 • RUDI DE SCHRIJVER

  Het hoogtepunt van dwaasheid ,veel gekker moet men het niet maken ,gone with the wind en fawlty towers 2 klassiekers in hun eigen genre verbieden hoe gek en verblind kan men zijn

 • Rachel Cousse

  “Humor is het beste medicijn” heb ik altijd horen zeggen, waarom wordt dit ons ook weeral ontnomen ? Ik wil met de tijdcapsule terug naar mijn jeugdjaren, toen alles veel vredelievender was. Wees gerust, we kenden ook verdriet en pijn, maar dat was ieder voor zich, we vielen er anderen niet mee lastig. En als het goed ging, dan maakten we weer veel plezier. Al dat gezeik tegenwoordig, het is stilaan genoeg geweest.

 • Kris D'hooghe

  De ober emanuel daar moest ge toch om lachen,dat was ook "racistis"wat een muggen zifterij"een film 9 serie moet ge uw verstand op 0 zetten en genieten.En niet kijken mo iets te zoeken,vb ras,relegie,gehandicapten,enz...

 • Jan VANDEN BERGHE

  En zeggen dat dat het land is van de magna carta. Maar oikofobe zelfcensuur, dat lijkt me weinig democratisch. Meer nog is racisme tegen zichzelf.