Basils favoriete sketch met Manuel en acht andere hilarische klassiekers

De meelijwekkende Spaanse ober Manuel is vereeuwigd in de Britse cultserie Fawlty Towers. Maar Andrew Sachs, die vier jaar lang gestalte gaf aan de iconische Qué-figuur "from Barcelona", is niet meer. John Cleese, Basil Fawlty in de tv-reeks, koos op vraag van The Guardian zijn eigen favoriete scène met de immer 'geslagen hond' Manuel. We voegen er ter ere van de verbluffende komiek die Andrew Sachs was nog een paar hilarische stuks aan toe. Stap het weekend in met een gulle lach!

De Duits-Britse acteur overleed op 23 november op 86-jarige leeftijd en is inmiddels al begraven. Zijn dood werd nu pas bekendgemaakt. Sachs leed al vier jaar aan dementie. Op professioneel vlak laat el simpatico een boel dolkomische fragmenten na. En wie is er beter geplaatst dan John Cleese himself om daar een favorietje uit te kiezen? De bedenker van Fawlty Towers pikt er - o ironie? - de aflevering uit met een erg moeilijk te verbergen overleden hotelgast. "Een van onze beste fysieke comedymomenten", zegt Cleese daarover in The Guardian. "Bedenken hoe we hem nu toch in die mand zouden krijgen en hem er vervolgens weer uithalen, dat was fun." (De hele aflevering vind je hierboven. Desgewenst doorspoelen naar 21:15.)

Het is niet de allerbekendste sketch met Manuel uit Fawlty Towers, dat ondanks de amper twaalf afleveringen uitgroeide tot een heuse klassieker in het genre. "I know nothing, I am from Barcelona", gaat vandaag, veertig jaar later, nog altijd over menige, al dan niet dubbele, tong. Waarbij overigens meestal vruchteloos wordt gepoogd om het onnavolgbare accent te imiteren waarmee alleen acteur Andrew Sachs 'Mr Fawlty' kon aanspreken.

Ook de Engelse lessen van Basil Fawlty aan zijn goedkope hulpje Manuel staan in het geheugen van vele fans gegrift.

Een en ander moet uiteraard ingeoefend worden, liefst op een onbewaakt moment. Of toch niet zo onbewaakt... Een scène met tevens majoor Gowen (gespeeld door Ballard Berkeley), de verwarde vaste hotelgast, in een glansrol.

Maar of al dat gestudeer volstaat om de hotelreceptie mét een constant rinkelende telefoon veilig aan Manuel te kunnen toevertrouwen...

Andrew Sachs gaf ooit toe dat zijn goede vriend en collega John Cleese hem meer dan eens écht pijn deed tijdens de opnames. Zou dit zo'n keertje geweest zijn? In het fragment probeert de ober op z'n Manuels een gast duidelijk te maken dat de ontbijtservice wel degelijk voorbij is.

Manuel hield er op een bepaald moment een bijzonder huisdier op na: een rat. Het kon natuurlijk niet anders of dat beestje moest zoek geraken in het hotel. En ergens opduiken waar Basil dat liever niet zag.

Waar er rook is, is er vuur. Maar hoe los je dat op, wanneer je hotelkeuken in de fik staat, met dank aan... Manuel?

In de ogen van Basil Fawlty kon Manuel dienen voor heel wat handige functionaliteiten. Maar deze is toch wel heel speciaal: Manuel als stormram.