Bart Kaëll en Frances Lefebure draaien nog eens aan ‘Rad Van Fortuin’: "Amper veranderd? Ze moesten mijn haar kleuren!"

VTM
Het feestjaar op VTM gaat vanavond verder met 'Studio Tarara', een fictiereeks van Tim Van Aelst over een VTM-show uit 1993. Ook het 'Rad van Fortuin' maakt zijn opwachting in de serie, samen met oud-presentator Bart Kaëll (58). Frances Lefebure (30), die in 1993 amper vijf jaar was, is zijn assistente.

Van Aelst flitst ons met 'Studio Tarara' een kwarteeuw terug in de tijd, toen de champagne bij VTM nog uitgebreid vloeide en programma's als 'Gaston en Leo' een miljoenenpubliek trokken. Voor alle duidelijkheid: 'Studio Tarara' is geen feelgoodshow van dat type. Het is een gelaagd drama, waarin we vooral achter de schermen kijken van zo'n 'Gaston en Leo'-achtige sketchshow uit 1993. Zo maken we kennis met hoofdpersonages Ricky Bolsens (Koen De Graeve) en Sandra Verbeeck (Ruth Beeckmans), die elk een dubbelleven leiden. Zij is verslaafd aan seks, hij aan drank en drugs.

In 'Studio Tarara' komt ook het iconische 'Rad van Fortuin' aan bod. Net als in de echte tv-show draait Bart Kaëll in de fictiereeks aan het rad. Toch is dat historisch een foutje, want de zanger-presentator nam pas midden 1994 de plaats in van Walter Capiau. 1993 of 1994, Kaëll lijkt in al die jaren amper verouderd, al wimpelt hij dat zelf graag af. "Ze hebben mijn haar moeten kleuren. Dat was in die periode blijkbaar donkerder."

Voor de 'Rad van Fortuin'-scènes gebruikte Van Aelst een combinatie van oude en nieuwe opnames, maar allebei in hetzelfde decor. "Het weerzien met het échte decor van het 'Rad' heeft me wel wat gedaan", zegt Bart. "Niet dat ik plots moest huilen, maar het was wel emotioneel. Ik heb destijds toch zo'n 750 afleveringen ingeblikt. Daar dan plots weer mee geconfronteerd worden, was heftig."

Postuurtje op de schouw

"Toch heb ik destijds behoorlijk lang nagedacht vooraleer ik toezegde om het 'Rad' te presenteren", geeft Bart toe. "Elke dag op tv komen, een soort postuurtje worden op de schouw bij de mensen thuis, vond ik moeilijk combineerbaar met een carrière als zanger. Onderschat die tv-optredens niet, hé. Na een tijdje ben je vriend aan huis en niet meer de zanger naar wie ze opkijken. Het gebeurde in die tijd meer dan eens dat wat oudere mensen plots naar me toe kwamen en eens in mijn wang knepen met 'Hiesè, dasè, den Bart' als verwelkoming. (lacht)"

"Het 'Rad' was voor mij vooral hard werken", zegt Bart. "We namen destijds vijf afleveringen per dag, vier dagen na elkaar, op. Veel feesten en fuiven was daar niet bij. Nadien werd er ook nog eens bespaard. Alles moest nog wat vlugger en voor minder geld. Ik herinner me nog dat de vraag kwam om zes of zelfs zeven afleveringen op te nemen per dag. Daar heb ik toen voor bedankt."

Mooi wezen en zwijgen

Barts assistente heet nu niet Aurore, Bé of Els, maar Roxanne, een rol die vertolkt wordt door Frances Lefebure. Zij kreeg voor 'Studio Tarara' een Els De Schepper-kapsel aangemeten. "Er is heel lang gewerkt aan deze outfit. En het duurt anderhalf uur om me zo om te bouwen", zegt Frances, die zich niets herinnert van de eerste VTM-jaren. "Ik ben geboren in 1988. Ik kan dus moeilijk zeggen dat ik veel weet uit die gouden VTM-periode. De jaren negentig zijn precies een beetje gewist. Ze waren thuis ook echt streng. Televisie kijken mocht enkel op woensdag en vrijdag, en VTM was uit den boze."

"Of ik zelf ooit bordjesdraaister had willen zijn? In een ander leven misschien. Met wat ik nu weet en al heb mogen doen, niet echt neen", zegt Frances. "Geen Miss België-toestanden voor mij. De job bestaat gelukkig ook niet meer. Mooi wezen en zwijgen, dat is er niet meer bij. Die man-vrouw-machtsverhouding is overigens één van de vele lagen in 'Studio Tarara', naast de spanning en het drama van een whodunit en de humor van de sketches. Het is een gedurfde reeks die de kijker zeker gaat pakken."

'Studio Tarara'
VTM 20.35 uur