Exclusief voor abonnees

Axel Daeseleire en Sergio Herman gaan op culinaire wereldreis: "Met als ontbijt: teelballen van schaap"

De eerste tussenstop van het onverwachte duo is Thailand. De chemie tussen de twee is er meteen, al wordt hun 'culinaire bromance' ook op de proef gesteld.
VTM De eerste tussenstop van het onverwachte duo is Thailand. De chemie tussen de twee is er meteen, al wordt hun 'culinaire bromance' ook op de proef gesteld.
De wondere avonturen van een topchef en van een acteur. Dat is de rode draad door 'Sergio & Axel: van de kaart', het nieuwe culinaire reisprogramma van het duo Herman-Daeseleire. Tijdens hun zoektocht naar bekende en onbekende smaken komen ze niet alleen elkaar, maar ook zichzelf voortdurend tegen.

Ogenschijnlijk hebben de twee weinig met elkaar. De ene tovert al 25 jaar 'lekkere heregjes' uit zijn koksmouw, met een resem restaurants en twee Michelinsterren als resultaat. Maar ook met amper tijd om de wereld te ontdekken. De andere werd vooral bekend als slechterik in Vlaamse films en reeksen. Hij schildert, baat een galerij uit en is een ervaren globetrotter. Sergio Herman (49) en Axel Daeseleire (50) werden door VTM aan elkaar geklikt en op culinaire wereldreis gestuurd, voor een ontdekkingstocht naar bekende en onbekende smaken. Met tussenstops in Japan, Thailand, India, Mexico, Libanon en Scandinavië. Het duo komt elkaar en zichzelf voortdurend tegen. Soms pittig, licht explosief, soms verrassend boterzacht en bijwijlen bitterzoet.

Kleine kantjes

"Ik kende Axel enkel van zijn opvallende rol in de tv-reeks 'Matroesjka's' en van zijn sporadische bezoeken aan ons restaurant, waar ik al eens een korte babbel met hem had. Maar echt kennen? Nee", vertelt Sergio. "Aanvankelijk was ik verrast en benieuwd. Achteraf was de match duidelijk. We zijn volledig complementair. Het kan vreemd klinken, maar ik heb de grootste tijd van mijn leven in de keuken gestaan en, zo weet ik nu, veel te weinig gereisd. Axel is een globetrotter, weet veel van cultuur. Ik dan weer veel van food. Dat levert een vreemde, maar wel leuke mix op."

"Uiteraard hebben wij anders gereisd dan je normaal doet", maakt Axel duidelijk. "Doorgaans wil je zon en rust. En nu en dan ook mensen ontmoeten, lekker eten en het land en de mensen leren kennen. Rust zat er voor ons niet in. Maar de lokale mensen waren wel voortdurend de brug tussen de dada van Sergio en die van mij. Ik ben ook wel geïnteresseerd in wat er te eten valt, maar zijn focus is helemaal eten. Sergio heeft me culinair volwassen gemaakt. Waarvoor grote dank. Vóór dit programma at ik gewoon graag en gulzig, maar ontroering hoorde daar niet bij. Mijn reisgenoot heeft me geleerd dat je ook op gevoel kan koken. Hij vertrekt gewoon van de smaak en durft niet voor de hand liggende dingen te combineren."

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Verstappen Martine

  Die komt toch graag met zijne kop op den TV de Sergio.

 • Johan Cremers

  Eindelijk eens een keigoed programma over het echte culinaire leven in verschillende landen prachtig in beeld gebracht door twee top gasten.

 • André Van der Poorten

  Ons kokske gaat nooit met vakantie ....? Behalve als’t gratis is !!!!!

 • Tina Colpaert

  Alles om op te vallen lekker ver vliegen voor iets poepsimpel te gaan klaarmaken daar zullen wij wel betalen profiteurs maak eens een goed tv programma!

 • sylvain roobaert

  Dikke zever en om de 15 minuten 7 minuten reclame , alvast bedankt maar geen interesse , er zijn genoeg goeie programma,s te zien . Aan de liefhebbers ... veel kijkplezier