Als Maggie De Block burgemeester wordt, kan dochter Julie geen schepen meer zijn: "We zullen zien wat de kiezer zegt"

BELGA
Momenteel is ze nog minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, maar misschien wordt Maggie De Block straks wel burgemeester. Ze is immers lijsttrekker in Merchtem. Klein probleem: als ze verkozen wordt, komt ze in het vaarwater van dochter Julie terecht. Zij staat immers óók op dezelfde lijst, en dus kan er maar een van de twee uiteindelijk in het bestuur zetelen.

Julie Asselman is uittredend schepen en OCMW-voorzitster in Merchtem, en komt nu opnieuw op voor Open VLD. Ze staat als vierde op de lijst, drie plaatsjes achter haar moeder. Opmerkelijk, want slechts een van de twee kan ook effectief verkozen worden: twee leden van hetzelfde gezin in hetzelfde bestuur, dat mag wettelijk gezien niet. Als Maggie burgemeester wordt, kan Julie dus geen schepen meer zijn.

Toch is er van een familievete geen sprake, vertelden beide dames vanavond in Gert Late Night. Ze wachten met een gerust hart de verkiezingen af en gunnen elkaar allebei de overwinning. "Ik ben fan van ons mama", aldus Julie. "Ze zou dat heel goed doen als burgemeester." En ook Maggie ziet er geen graten in. "We zullen eerst zien wat de kiezer zegt, want voor hetzelfde geld word ik niet verkozen."

Áls ze verkozen wordt, is het ook nog niet zeker of ze het ambt van burgemeester zal opnemen. Maggie is immers nog steeds minister. "Dan kan ik me laten vervangen als burgemeester, dat doen wel meer ministers", verklaarde ze. De plaatsvervangende burgemeester zal in elk geval niet dochter Julie zijn. "Dat is onmogelijk. De functie zal in dat geval naar de persoon met het tweede grootste aantal stemmen op de lijst gaan."

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Maggie De Block en dochter Julie Asselman (archiefbeeld).
Maggie De Block en dochter Julie Asselman (archiefbeeld).31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Freddy De Vos

  Het zou natuurlijk super tof zijn mocht haar dochter winnen en Maggie Volksgezondheid kan verder zetten. Want Maggie is een van de laatste ministers in de huidige regering waarvoor ik respect heb.

 • Freddy De Vos

  Jammer, maar ze zouden beide zorgen voor een goed beleid. Maggie neemt haar werk tenminste serieus. Wat van Francken niet gezegd kan worden! Ik hoop dat zij of haar dochter met een grote meerderheid mag winnen.

 • robrecht Peeters

  Maggie moest wel opkomen nu de huidige burgemeester haar broer het te bruin bakte tijdens zijn bestuur en de familie dus riskeerde achter het net te vissen. Politiek is een continu bedrijf zie de Van Rompuy's, Dehaene's etc etc .Tijd om de stemplicht af te schaffen......

 • rik lagrou

  In Walen nog erger gedaan met cumul dus 100miljoen extra geld nodig! wie tegen cumul is zal moeten aanvaarden dat schepen min 1500€ per maand krijgen in plaats nu 400€ als zitpenning en in plaats 10000 /30000 man die betaald moet worden!

 • jos beverke

  Politiek wordt gelijk ons koningshuis:erfelijk!