Alles uit de kast om holebikoppel te strikken: makers van ‘Blind Getrouwd’ actief op zoek naar homo’s en lesbiennes

In het buitenland lukte het wel al. In Nederland zijn Simon en Anthony blind getrouwd.
Married at First Sight In het buitenland lukte het wel al. In Nederland zijn Simon en Anthony blind getrouwd.
Na vier seizoenen en zeventien huwelijken is 'Blind getrouwd' er nog steeds niet in geslaagd om twee holebi's met elkaar te matchen. Aan goede wil ontbreekt het de makers niet, maar voor seizoen vijf schakelen ze toch een versnelling hoger.

Op televisie is het niet veel soeps in de zomer, maar achter de schermen draait de business op volle toeren. Opnieuw zijn er duizenden inschrijvingen voor het nieuwe seizoen van 'Blind getrouwd' op VTM, en de productie is tijdens de vakantiemaanden volop bezig met het screenen van de deelnemers. Anders dan de voorbije jaren, toen de geselecteerde kandidaten samenkwamen tijdens speciaal georganiseerde weekends, worden ze deze keer opgedeeld in kleine groepjes van twintig mensen. Het selectieproces wordt zo veel intensiever gevoerd, om de kandidaten nog beter te begeleiden. Bij holebi's gebeurt de screening nog zorgvuldiger, want in tegenstelling tot hetero's krijgen zij een individuele uitnodiging voor de infosessies. "Dat doen we allereerst omdat ze niet per geslacht kunnen worden ingedeeld", vertelt executive producer Leen Lombaert. "Mogelijke matches mogen elkaar immers nog niet zien in de voorbereiding."

Interesse genoeg

Maar de makers doen ook extra hun best om visibiliteit te creëren in de juiste milieus. "Via externe kanalen doen we meer moeite om een grotere poel holebi's bijeen te krijgen. Zo werken we samen met een hele reeks holebiverenigingen om zichtbaarder te worden in die doelgroep. We zijn aanwezig op enkele van hun events, om op die manier duidelijk te maken dat we zelf supporteren voor een holebimatch." Het ontbreken van homo's en lesbiennes blijft een heikel punt. Daar waar het in Nederland, Australië en Nieuw-Zeeland wel lukte, zijn er bij ons inmiddels zeventien holebiloze huwelijken gepasseerd. "We hopen nochtans écht op zoveel mogelijk diversiteit", aldus Lombaert. "Maar we kunnen ze moeilijk matchen alleen omdat het holebi's zijn. Dan gaan we volledig voorbij aan het doel van het programma." Aan interesse ontbreekt het alvast niet, want het percentage holebi's dat zich inschrijft voor 'Blind getrouwd' komt volgens de makers overeen met het aantal holebi's in Vlaanderen: zo'n 3 tot 10%.

In Australië zeiden Craig en Andy 'ja'.
Married at First Sight In Australië zeiden Craig en Andy 'ja'.

De begeleiding van holebi's na de selectie is volgens 'Blind getrouwd'-experte Sybille Van Weehaeghe grotendeels hetzelfde, maar toch zijn er hier en daar verschillen. "Het cliché luidt dat homo's net iets experimenteler zijn op seksueel gebied, dus dat vereist misschien een ietwat andere begeleiding", zegt ze. "Bovendien is het vaak zo dat de poel waaruit gevist wordt net iets kleiner is, waardoor homo's en lesbiennes elkaar sneller kunnen kennen. Maar voor de rest begeleid ik in mijn praktijk holebi's en hetero's hetzelfde. Voor 'Blind getrouwd' zijn mensen die al ervaring hebben met serieuze relaties wel iets makkelijker om mee te werken, omdat er dan minder blinde vlekken zijn voor ons, experten. Maar dat neemt niet weg dat mensen met weinig ervaring geen kans maken, dat zag je ook al in de voorgaande reeksen."

Het recentste seizoen van 'Blind getrouwd' was het eerste waar kritiek op kwam, kijkers kloegen op sociale media dat het te saai zou zijn. Bovendien bleef met Line en Victor slechts één van de vijf koppels samen. "Het klopt dat er nogal wat koppels waren die elkaar leuk vonden, maar waar er geen vonk oversloeg", klinkt het bij de productie. "Dat heeft er misschien wel voor gezorgd dat het hele programma iets trager verliep dan de voorbije jaren. Maar we blijven hoe dan ook trouw aan onze versie van het programma, romantiek blijft centraal staan."

Inschrijven kan nog

Het parcours van de toekomstige koppels is nu al bekend. De kandidaten worden tot en met september volop gescreend, vervolgens worden enkelen aan elkaar gekoppeld, en in oktober en november wordt er getrouwd. Hoeveel koppels er uit de screening komen, is nog niet duidelijk. Dat hangt volgens de makers volledig af van het aantal sterke matches die er zijn. Voor wie twijfelt, is het trouwens nog niet te laat. Iedereen kan zich nog steeds aanmelden via vtm.be.
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ludwig Vanden Boer

  Waarom 'moet' dat. Als dat zich aandient kan dit gerust in het programma getoond worden maar vanwaar die druk? Vanwege de absolute minderheden die zich steeds in de kijker willen werken en waar men van ons verwacht het te beschouwen als bon ton.

 • Barbara Tanghe

  wat een kortzichtige reacties hier van de meesten... laat iedereen toch eens zijn wie hij/zij wil zijn. Love = Love

 • Lieve Maes

  Dan ga ik zeker niet meer kijken !

 • jef brosens

  ik ben een man , maar 100 % hetero . is dat een ziekte ??

 • patrick de smedt

  begin eens met deftige program's te geven op tv !!