Exclusief voor abonnees

Al bijna 25 jaar dood, maar populairder dan ooit door coronacrisis: schilderen met Bob Ross

The Joy of Painting with Bob Ross
Misschien kwam je hem bij het zappen al eens tegen. Een rond afrokapsel, lichtgekleurd hemdje, zachte stem, en steevast een schilderspalet in de hand. Bob Ross mag dan al in 1995 overleden zijn, elke dag zijn er nog minstens twee afleveringen van zijn tv-show ‘The Joy of Painting' op zender Vice tv te zien. En die blijken tijdens de coronacrisis populairder dan ooit. 

Het coronavirus heeft ondertussen zowat iedereen bereikt. Overal worden mensen opgeroepen om binnen te blijven, maar wat doe je zoal een hele dag in zelfisolatie? “Ik zit in het vijfde jaar Humane Wetenschappen op het Atheneum van Zottegem en we hebben heel wat taken. Maar we moeten onze vrije tijd natuurlijk ook op een fijne manier zien in te vullen”, zei de Vlaamse Elise Vandeputte vandaag in deze krant

Op tv had ik eens een programma gezien over Bob Ross, een Amerikaanse schilder die erg bekend was in de vorige eeuw. Hij is intussen al 25 jaar dood, maar zijn cursussen zijn enorm populair. Hij legt piekfijn uit hoe je landschappen kan schilderen. Via een webshop heb ik zo’n Bob Ross-starterskit gekocht. Mijn allereerste landschap heb ik geschilderd op een groot blad papier, en ik ben er toch zo’n vier uur mee bezig geweest. Vooral die besneeuwde bergtoppen op de achtergrond waren lastig om te doen. Mijn mama was aangenaam verrast over het eindresultaat. Ik ga er nog één schilderen, maar dan wel op een canvas.”

Je hebt 19% van dit artikel gelezen
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Francine Weckx

  OMG is dat terug? Vroeger (12 jaar geleden) heb ik hem op de Duitse tv gevolgd... Prachtige dingen dat hij maakt....

 • Simonne De Pauw

  Echt leuk om te doen, geen verfijnde kunst voor aan de muur maar een leuk tijdsverdrijf vooral met de kids. Deze maken met deze techniek hele mooie werkjes! Top!

 • Charlene Aalders

  Wat een zalige vent die Bob Ross! Ik schilder nu ook landschapjes door zijn techniek toe te passen! En dat lukt vrij aardig moet ik zeggen! Bob Ross gaf zoveel om de dieren en de natuur, dat kan van velen niet meer worden gezegd! Ik word echt wel happy van hem op tv te zien!

 • Dominique Vandervekens

  Ik zou zo'n dingen nooit aan de muur hangen, maar hij laat zien dat je met simpele technieken (of het lijkt toch simpel omdat hij de techniek en kleurleer erg goed beheerst) iets moois kan neerzetten. Wat ik vooral zalig vind, is de zen-sfeer die uitgaat van dat programma en van de manier waarop hij praat. Als je gestrest bent en je zet dit op, dan ben je binnen de minuut ontspannen!

 • eric van der jeugdt

  Amaai,diene bob zijn schilderijen is niet veel soeps hoor voor de rest heeft wel een aangename stem.