Actrice Dora van der Groen is overleden

De Antwerpse actrice en toneelregisseur Dora van der Groen is overleden. Van der Groen, onder andere bekend van haar rol in de film Pauline en Paulette, werd 88 jaar oud. Dat meldt haar zoon.

Van der Groen begon haar carrière als actrice bij de Antwerpse Koninklijke Nederlandse Schouwburg. Later speelde ze bij de Brusselse Koninklijke Vlaamse Schouwburg.

Van der Groen was bovendien jarenlang artistiek leider van de toneelafdeling van het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen. In de film Pauline en Paulette speelde ze de verstandelijk gehandicapte Pauline, zus van Paulette, een rol van wijlen Ann Petersen. In de kortfilm Leonie uit 1996 vertolkte ze ook een dementerende vrouw, net als in Villa des Roses van Frank Van Passel.

Ook was ze een veelgevraagd televisie-acteur, met rollen in series als Terug naar Oosterdonk, Moeder, waarom leven wij, De Bossen van Vlaanderen en Wij, Heren van Zichem.

Van der Groen verbleef al een aantal jaar in het Huis Perrekes in Geel, een woonproject voor mensen met dementieverschijnselen.

Dora van der Groen was getrouwd met de acteur Tone Brulin en later met Wies Andersen.

Van der Groen in de VRT-reeks 'De Bossen van Vlaanderen'.
VRT Van der Groen in de VRT-reeks 'De Bossen van Vlaanderen'.
Van der Groen in 'Wij, Heren van Zichem'.
VRT Van der Groen in 'Wij, Heren van Zichem'.

Rouwregister

De stad Antwerpen opent een rouwregister voor de zondag overleden Dora van der Groen, "uit respect voor het werk van deze belangrijke Antwerpse actrice en docente". Het document zal vanaf dinsdag beschikbaar zijn aan de balie van het stadhuis op de Grote Markt. Tot de dag van de begrafenis kan je er van 08.00 uur tot 17.30 uur terecht om een rouwboodschap achter te laten.

Dora van der Groen (rechts) met wijlen Ann Petersen en Pauline- en Paulette-regisseur Lieven Debrouwer in 2001.
BELGA Dora van der Groen (rechts) met wijlen Ann Petersen en Pauline- en Paulette-regisseur Lieven Debrouwer in 2001.