Actievoerders blokkeren tijdlang ingang VRT uit protest tegen Songfestival in Israël

photo_news

Een honderdtal actievoerders heeft vanavond een uur lang de ingangen van de openbare omroepen VRT en RTBF in Brussel geblokkeerd. Dat deden ze uit onvrede met het feit dat het Eurovisiesongfestival, waarvan beide zenders vanavond de eerste halve finale uitzenden, in Israël plaatsvindt. Dat land onderwerpt de Palestijnen aan "militaire bezetting, economische onderdrukking en systematische bombardementen", klinkt het. De actievoerders roepen VRT en RTBF op om het festival te boycotten.

Zowat veertig manifestanten verzamelden aan de ingang van de VRT en ongeveer zestig aan die van de RTBF, zegt Julie Steendam, die optreedt als woordvoerster van de actievoerders. Steendam is zelf lid van PVDA, maar verzekert dat het om "een initiatief van burgers" gaat dat zich via de sociale media verspreidde. "Wij voeren nu actie in navolging van de oproepen van verschillende maatschappelijke organisaties en bekende figuren." Enkele manifestanten ketenden zich tijdens de actie vast aan de toegangspoorten. Sommigen waren ook verkleed als Israëlische soldaten en Palestijnse gevangen.

Aanvankelijk eisten de actievoerders dat ons land niet zou deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. Aangezien de Belgische kandidaat Eliot, met het lied ‘Wake Up’, al in Israël is en vanavond aan de bak komt, vragen ze nu aan de openbare omroepen om de muziekwedstrijd niet uit zenden. "Dat is nu onze eerste eis", zegt Steendam. "Maar als de VRT en de RTBF het toch zouden uitzenden, dan vragen wij dat ze daarbij een disclaimer tonen dat Israël een bezettingsmacht is die al 60 jaar lang de internationale regels met de voeten treedt.”
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Johan Vercarre

    En terecht ! Ik hoop dat ze dit nu dagelijks doen en liefst op verschillende locaties. Een paar honderd is niet genoeg. Israël treedt niet enkel de mensenrechten met de voeten, maar is ook geen Europees land.

  • patrick morel

    In een reactie hoorde ik zeggen dat de VRT niet aan politiek doet en politiek neutraal is. Je ziet dat de verkiezingen er aan komen, het zijn niet alleen de politieke partijen die ons van alles wijsmaken.