9 miljoen Duitsers kijken naar laatste aflevering "Wetten, dass..? "

De laatste aflevering van het knotsgekke amusementsprogramma "Wetten, dass..? " heeft gisterenavond fors meer Duitse televisiekijkers naar de zender ZDF gelokt. De afscheidsaflevering na bijna 34 jaar uitzending wist van 20.15 uur tot 23.49 uur 9,27 miljoen kijkers te boeien, goed voor een marktaandeel van 32,5 procent. Daarmee deed het programma opmerkelijk beter dan bij de voorlaatste uitzending in november, die maar goed was voor 5,49 miljoen kijklustigen bij de oosterburen.

Presentator Markus Lanz kondigde in april het einde van de show aan. ZDF trok de stekker uit het programma omwille van de dalende kijkcijfers. "Wetten, dass..?" was een groots opgezet spelprogramma waarbij een gast een uitdaging moest aangaan met een kandidaat. De show duurde naar televisienormen zeer lang: 2,5 uur zonder reclame tussendoor. De spelmomenten werden afgewisseld met live muziek en interviews met beroemde gasten.

Te gast in de laatste uitzending was de 58-jarige oud-presentator van het programma en komiek Olli Dittrich. Hij kondigde de laatste uitdaging aan op de luchthaven van Neurenberg. Een man slaagde er daar in om een parking sneller te beklimmen dan dat regerend wereldkampioen rally Sébastien Ogier naar boven kon scheuren via de geijkte bochtige weg. Hij kreeg er de finale beloning van 50.000 euro voor.

Verstomde gasten
Het spelprogramma was jarenlang zeer populair bij de Duitse bevolking, maar veel buitenlandse en beroemde gasten waren meestal met verstomming geslagen. Zo snapte Tom Hanks in het onderstaande filmpje duidelijk niet waar hij aan begonnen was. En ook Gerard Butler leek stomverbaasd en lichtelijk in paniek.

Programmadirecteur Norbert Himmler verwees in april voor de stopzetting naar de dalende kijkcijfers en de "kosten van dergelijke grote show die echter niet meer in verhouding staan tot de weerklank bij de kijker".