5.000 euro boete voor productplaatsing tijdens 'Volt'

BELGA
De VRM, de toezichthouder voor de Vlaamse audiovisuele media, legt de openbare omroep VRT een boete op van 5.000 euro voor productplaatsing tijdens een uitzending van het Eén-programma 'Volt' eind januari, meldt de VRM vandaag.

Volgens de VRM was er sprake van productplaatsing tijdens een item over het toenemende succes van het thuis brouwen van bier. In het item brouwt televisiekok Sofie Dumont een 'Voltbier'. Ze doet daarvoor een beroep op brouwerij 'Anders'.

"De benaming, het logo en de producten van de brouwerij worden tijdens de bewuste uitzending meerdere malen in beeld gebracht", stelt de VRM vast. De toezichthouder is van mening dat deze verwijzingen een positieve houding van het publiek ten opzichte van de handelsnaam (brouwerij Anders) bevorderen en oordeelt bijgevolg dat er sprake is van productplaatsing.

De toezichthouder wijst erop dat productplaatsing toegelaten is, maar dat in dat geval het 'PP-logo' moet worden getoond.

"De boete wordt vastgelegd op 5.000 euro. Daarbij wordt rekening gehouden met de ernst van de inbreuk, de reikwijdte van de omroeporganisatie en de gemiddelde kijkcijfers van het desbetreffende programma", aldus nog de VRM.