16-jarige Lucas is jongste baktalent in 'Bake Off': "Ik werd jarenlang gepest, nu sta ik sterk in mijn schoenen"

Lucas Maes.
Photo News Lucas Maes.
Wim Opbrouck gaat binnenkort opnieuw naar de beste hobbybakker van Vlaanderen op zoek. En dat zou weleens de 16-jarige Lucas Maes kunnen zijn. De jongste deelnemer ooit aan 'Bake Off' wereldwijd, maar met zijn 11 jaar ervaring niét te onderschatten. "Mij betuttelen als de schattigste moet écht niet", zegt hij. "Ik werd jarenlang gepest, ik sta megasterk in mijn schoenen nu."

Lucas mag dan wel de jongste uit de groep van 10 thuisbakkers zijn, weinig concurrenten kunnen op tegen zijn 11 jaar aan bakervaring. Vanaf zijn vijfde staat de student sporthumaniora al in de keuken. "Eigenlijk bak ik al sinds mijn vierde. Ik heb mij ingeschreven voor 'Bake Off' toen ik 15 was", lacht hij. Zijn vader runt een brasserie in Blankenberge. "Als kind raakte ik gefascineerd door de geur van pannenkoeken in papa's keuken. De eerste keer dat ik ze eens mocht helpen maken, kreeg ik de bakmicrobe meteen te pakken. Ik ben boeken beginnen te lezen, kookprogramma's gaan volgen en werkte tijdens vakanties mee in de zaak." Eerst nog onschuldig, maar sinds vorig jaar werkt hij er als student. "Ik sta ondertussen in de keuken waar ik papa bijsta aan het fornuis. Ik kook 's avonds voor mijn ouders. Ik heb het familierecept van de pannenkoeken verbeterd én ik bak zeker zo'n 20 uur per week", lacht Lucas. "Ik streef mijn droom om ooit een sterrenzaak te kunnen openen heel hard na. Ik wil zoveel mogelijk ervaring opdoen nu. Ook op televisievlak, want dat interesseert me enorm. Daarom dat ik mij ook ingeschreven heb voor 'Bake Off'. Maar ook omdat je in dat programma volledig jezelf kan en mag zijn."

Anders dan de rest

Bij dat laatste hoort wat verduidelijking. Lucas mag dan wel heel volwassen en welbesproken overkomen op zijn leeftijd, in de lagere school en in de eerste jaren van zijn middelbare studies moest hij afrekenen met pesters. "Ik was wat molliger en anders dan de rest. Ik schaamde mij niet over wat ik zei tegen anderen, ik legde contact met iedereen en dat vonden leeftijdsgenoten raar", vertelt hij. "Ik heb heel veel moeilijke dagen gehad, want uit een groep gegooid worden, is écht niet leuk. Maar als ik dan kon bakken, voelde ik mij gelukkig", gaat hij verder. "Ondertussen zijn die pesterijen gelukkig voorbij. Er zijn nog wel mensen die me anders vinden, maar daar sta ik boven. Ik breng nu zelfs af en toe gebak mee naar school om mijn vrienden eens te laten proeven. Die moeilijke periode heeft me achteraf gezien wel sterker gemaakt. En ik kan nu toch mooi laten zien aan die pesters waar ik ondertussen sta. In 'Bake Off'! Ik kan het zelf amper geloven, zó blij ben ik."

Lucas gaat erg nauwkeurig te werk: "Ik ben perfectionistisch, maar dat moet als je een goeie bakker wil zijn."
Photo News Lucas gaat erg nauwkeurig te werk: "Ik ben perfectionistisch, maar dat moet als je een goeie bakker wil zijn."

Soezen met karamel

En nu mag Lucas zijn medekandidaten gaan imponeren met zijn bakkennis en techniek. Zijn eigen topper? "Mijn soezen gevuld met een karamel- en notencrème, een beetje zoals een Snickers", zegt hij. "Dat recept heb ik volledig zelf verzonnen en daar ben ik best trots op. Een jaar heb ik eraan gesleuteld, ik ben nu eenmaal een perfectionist. Maar dat moet als je een goede patissier wilt zijn. Bakken is chemie: als je van één ingrediënt te veel of te weinig gebruikt, mislukt het."

'Bake Off', vanaf september op VIER.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Martine Van Lierde

  Goe bezig Lucas laat je niet doen door pesters die gaan nu dik jaloers zijn .....petje af voor jou

 • Isabelle Van de Velde

  Go for it! Dat pesten zou voor eens en altijd moeten stoppen. Waarom wordt daar in veel scholen niets aan gedaan?

 • Matheus Van den Berghe

  Soezen gevuld met een karamel- en notencrème...mmmmm !

 • ann vanobberghen

  succes! ik zal zeker kijken en ben benieuwd naar zijn creaties!

 • Marc Sierens

  Word terug een west Vlaams onderonsje dus.