10 keer dat ‘The Simpsons’ de toekomst voorspelde, naast het einde van ‘Game Of Thrones’

rv
‘The Simpsons’ blijven verbazen. Vorige week kwamen we erachter dat ze zowaar het einde van ‘Game Of Thrones’ voorspeld hadden. En niet alleen toen hadden ze het bij het rechte eind. Zo voorspelden de makers ook hoe de iPod er zou uitzien, wie in 2016 de Nobelprijs zou winnen en dat Donald Trump president zou worden. 
'The Simpsons' voorspelt het einde van 'Game Of Thrones'.
Fox 'The Simpsons' voorspelt het einde van 'Game Of Thrones'.

‘The Simpsons’ loopt al zo lang dat het bijna niet anders kan dat ze soms, zonder het zelf te beseffen, de toekomst voorspellen. Dat deden ze blijkbaar ook voor het laatste seizoen van ‘Game of Thrones’, merkten enkele kijkers op. De populaire HBO-serie zond deze week de allerlaatste aflevering uit, en de gebeurtenissen daarin komen bijzonder goed overeen met een aflevering van ‘The Simpsons’ uit oktober 2017.

De titel van de thema-aflevering die werd gebaseerd op de HBO-show luidt ‘The Serfsons’, en toont hoe het gezin Simpson uitkijkt over een stad, die volledig verwoest wordt door een draak. Maar dat was lang niet de enige keer dat ze het bij het rechte eind hadden. 

1. Trump als president van de VS

Negentien jaar geleden al voorspelden de makers van de Amerikaanse serie ‘The Simpsons’ dat Donald Trump verkozen zou worden als president van de Verenigde Staten. 

In de aflevering 'Bart To The Future'uit 2000 werd Donald Trump verkozen tot president van de Verenigde Staten. De schrijver Dan Greaney kon zijn oren niet geloven toen dat echt gebeurde. Hij vertelde in een interview aan 'The Hollywood Reporter' dat "de aflevering eigenlijk bedoeld was om Amerika te waarschuwen". Vorige maand zei de bedenker van 'The Simpsons' Matt Groening aan 'The Guardian': "Toen we de aflevering in 2000 schreven, dachten we na over wie de meest absurde president zou kunnen zijn. Dat was en is nog altijd Trump."

2. Ebola-uitbraak
In 1976 was er voor het eerst sprake van ebola in Afrikaanse landen als Soedan en Congo. In augustus 2014 werd het wereldnieuws. Toen was het virus in Congo uitgebroken en werden er maatregelen genomen om een verdere verspreiding te vermijden. Veel mensen waren bang dat Europa en Amerika getroffen zouden worden. In een aflevering uit 1997 was die angst al reëel voor familie The Simpsons. De jonge Bart lag in bed met koorts en zijn moeder Marge raadt hem aan om het boek 'Curious George and the Ebola Virus' te lezen.

3. Controversieel stemmen
De makers zetten een bepaalde aflevering in het teken van de omstreden stemprocedure in Amerika. Dat gebeurt met machines. In de aflevering worden alleen de stemmen voor de Republikeinse partij geteld, wanneer de inwoners van het stadje Springfield wel degelijk voor Barack Obama gestemd hadden. Het doet meteen denken aan de klachten na de verkiezingen in 2012. Verschillende Democraten protesteerden toen tegen de "verkeerde" kiesuitslag.

4. Paardenvleesschandaal
Toen uit onderzoek bleek dat in verschillende rundvleesproducten in supermarkten paardenvlees bleek te zitten, werd er gesproken over het paardenvleesschandaal. Het paardenvlees zat zelfs in spaghettisauzen en school- en ziekenhuismaaltijden, zonder dat iemand er weet van had. Het consumentenvertrouwen in bereid eten bereikte een dieptepunt. De Amerikaanse overheid liet eerder dit decennium het paardenvleesschandaal grondig onderzoeken in een poging het consumentenvertrouwen weer op te krikken. Lang voorheen, In een aflevering uit 1994 gebruiken keukenmedewerkers van de basisschool in Springfield ook het controversiële ingrediënt in kantinemaaltijden

5. Straling
In 1999 ontdekt Marge in haar tuin dat haar tomaten gemuteerd waren door radioactieve straling. In 2011 werden in Japan steeds meer tomaten en andere gewassen gevonden die misvormd waren. Wat bleek? Net zoals in de aflevering van 'The Simpsons' waren de gewassen te veel blootgesteld aan radiatie.

via GIPHY

6. Een citrusboom stelen
In de aflevering 'Lemon of Troy' uit 1995 vechten de kinderen uit Springfield een strijd uit met hun rivalen uit Shelbyville. Die hadden een citrusboom gestolen. In 2013 speelt het bizarre verhaal zich in het echt af in Houston, Texas. De inwoners spraken over "de meest bizarre diefstal ooit". Tot op de dag van vandaag snapt niemand waarom de dader de boom gestolen heeft.

via GIPHY

7. Een vis met drie ogen
In 2011 werd een vis met drie ogen uit een reservoir in Argentinië gehaald. In 1990 viste Bart er een uit de vijver naast Monty Burns plant met nucleaire kracht. Bart noemde de vis Blinky.

via GIPHY

8. De Rolling Stones blijven maar touren
In de aflevering 'Lisa's Wedding' uit 1995 droomt Lisa over haar toekomst. In een van haar visies zag ze een poster die reclame maakt voor de "Rolling Stones Steel Wheelchair Tour 2010". Zoals voorspeld, treedt de band vandaag nog altijd op, ook al zijn drie van de vier leden ouder dan zeventig jaar. Gelukkig zitten ze nog niet in een rolstoel.

rv

9. Nobelprijs
Een dubbele! Bengt Holmstrom en Oliver Hart wonnen eerder dit jaar samen de Nobelprijs Economie van 2016. In 2010 heeft Milhouse, een vriend van Bart, voorspeld dat Holmstrom zou winnen. Kyle, beter bekend als Database, dacht in 2010 dan weer dat de Nederlander Bernard Lucas Feringa de Nobelprijs Chemie zou winnen. Dat gebeurde óók effectief dit jaar. Feringa was namelijk samen met Jean-Pierre Sauvage en James Fraser Stoddart laureaat.

rv

10. iPod
Nog voordat iemand van de iPod gehoord had, werd hij al getoond in een aflevering van The Simpsons. Niet in de vorm van een muziekspeler, maar wel als een huistelefoon. In een andere aflevering uit 1995 voorspelden The Simpsons het videochatten.

rvReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.